Delphi - Quick Report használata Delphi 7-ben

forráskód letöltése
Amikor feltelepítjük a Delphi 7-et, akkor a Quick Report palettának nyomát sem látjuk. Helyette megjelenik egy új paletta, a Rave. A Rave technológia használata azonban eltér az eddig megszokott Quick Report technológiától. Ebben a cikkben arra adunk megoldást, hogy hogyan lehet a Quick Report palettát mégis elővarázsolni a Delphi 7-ben.
A mellékelt példaprogram megnyitása előtt a Quick Report palettát telepítenie kell a Delphi alá.
A Delphi 7 is tartalmazza a Quick Report paletta komponenseit. Amikor feltelepítjük a Delphi 7-et, akkor ezek a komponensek nem települnek föl. Ennek az az oka, hogy a Quick Report technológiát felváltották a Nevrona Designs cég Rave Visual Designer 5.0-ás rendszerével. A probléma ott kezdődik, hogy a súgóból is eltávolították a Quick Report paletta komponenseire vonatkozó részeket.
Ha használni akarjuk a Quick Report komponenseket, akkor azokat importálnunk kell a Delphi 7-be. Az ehhez szükséges komponenscsomag a Bin alkönyvtárban található, a dclqrt70.bpl állományban.
A Delphi 7-ben kattintsunk a Component - Install Packages menüpontra. A megjelenő ablakban nyomjuk meg az Add feliratú gombot. Ekkor megjelenik egy tallózás ablak, melyben keressük meg a Delphi 7 Bin alkönyvtárát. A Bin alkönyvtárban válasszuk ki a dclqrt70.bpl állományt, majd kattintsunk a megnyitás gombra.
Nincs más hátra, minthogy megnyomjuk az OK gombot. A komponens paletta utolsó helyén meg is jelenik a QReport paletta.
A mellékelt példaprogramban a DBDEMOS adatbázis Customer tábláját használtuk fel. A nyomtatás gomb megnyomására csak nyomtatási kép jelenik meg, amely a Customer tábla néhány mezőjének értékét tartalmazza.