Windows - Image Color Management (ICM)

Az Image Color Management (ICM) egy Windows API gyűjtemény, mely a grafikai végpontokra (képernyő, szkenner, nyomtató, stb.) jutó vagy innen beérkező képek színösszeállítását kezeli. Lehetőséget biztosít a szabályzás széleskörű megvalósítására és ezáltal jelentős minőségjavulást érhetünk el. Cikkünkben a rendszer Windows-os megvalósításával foglalkozunk.
A felhasználó kezébe vesz egy fényképet, beszkenneli egy fájlba, majd a fájlt kinyomtatja. Az eredményt összehasonlítva az eredeti képpel, jelentős különbséget tapasztal a színek között, pedig az elvárása jogos: szeretne egy ugyanolyan képet kapni, mint az eredeti. A szkenner színek minősége függ a szkennertől, a fájlban tárolt kép általában veszteséges tömörítéssel kerül rögzítésre és a nyomtató sem tudja ugyanazokat a színeket kikeverni. Innen származik a jelentős különbség. Az ICM pont ennek a hibának a csökkentésére készült, célja, hogy kompenzálja a különböző hatásokat és a végeredmény minél jobban hasonlítson a kezdeti képhez. Természetesen a dolog erősen hardverfüggő, mert egy gyengébb minőségű szkenner eleve nem tud olyan képet előállítani, mint egy profi. Az ICM nem csak a szkenner és a nyomtató között, hanem a képernyő és a nyomtató és egyéb eszközök közötti különbséget igyekszik kompenzálni.
Nincs tökéletes kép...
A képeszközök szín karakterisztikája sem törvényszerűen állandó, például figyelembe kell venni, hogy más egy levélpapíron megjelenő nyomtatott kép és más ugyanez, változatlan beállításokkal egy fotópapíron. Függ a nyomtatott kép a levegő nedvességtartalmától és attól is, hogy hány képet kell kinyomtatni (felmelegszik a nyomtató). A hatások egy részének érzékelésére a készülékek nincsenek felkészítve, maradva a nyomtató példájánál, nem érzékeli a levegő páratartalmát vagy a papír minőségét. De felhozhatjuk példának a monitort is: más a képe egy katódsugárcsövesnek és más az LCD-nek, ezenkívül egyik felhasználó ennyi fényerőt állít rá a másik annyit. Mindez igencsak megnehezíti, sőt mondhatjuk, hogy lehetetlenné teszi a tökéletes kép elkészítését.
A hatások kiküszöbölésében nagy szerepe van a felhasználónak (és a "jó" szemének), aki, ha kell képenként változtatva a beállításokat mindinkább igyekszik megközelíteni az optimális minőséget. Segítségére van ebben az ICM, mely nem tudja megszüntetni az eltéréseket, de csökkenti a köztük lévő szakadékot, kevesebb munkát hárítva ezzel rá.
Azon hardvereszközök, melyek a velük végezhető műveletek mind nagyobb részét automatizálják és nem adnak lehetőséget a közbeavatkozásra, ugyan felhasználóbarátnak nevezhetők, de a fentiek alapján látszik, hogy minőségi munkára kevésbé alkalmasak.
ICM az operációs rendszerben - és a hardvergyártóknál
Az ICM támogatás az operációs rendszerbe van építve, működése hardverfüggő, az adott eszköz felismerése után rendelődik hozzá. Ha a Windows nem támogatja az eszközt, akkor egy általános ICM sémát alkalmaz rá. Tulajdonképpen az ICM a hardver meghajtó programja és az alkalmazások között áll, mintegy szűrőként vagy jelmódosítóként. Gyakori igazság, hogy a gyártók által készített meghajtókat kell használni a Windows sajátjai helyett, ezzel nem csak általános teljesítmény növekedést érhetünk el, hanem a gyártók gyakran lecserélik az ICM-et is. Ha tehát a beszkennelt és kinyomtatott kép színeiben nem hasonlít az eredetihez, próbáljuk meg lecserélni a szkenner és a nyomtató meghajtóit is a hardvergyártók által, az adott operációs rendszerhez készítettel még akkor is, ha a Windows felismer mindent. Ez nem egy garantált recept, de nagyon sokszor beválik.
ICM a gyakorlatban
Az ICM beállításokat mindig az adott hardvereszközzel kapcsolatos ablakokban kell keresni. Nézzük meg példának egy nyomtató beállításait, Windows XP alatt:
Kattintsunk a Start > Nyomtatók és faxok (Start > Printers and Faxes) ikonra, válasszuk ki az egyik nyomtatót és kattintsunk rá a jobboldali egérgombbal, majd lépjünk a "Tulajdonságok" ("Properties") menüre. A megjelenő beállító ablakban pedig a "Színkezelés" ("Color Management") oldalra, ez csak akkor van jelen, ha színes a nyomtató.
Választhatunk, hogy a Windows automatikusan döntse el, hogy melyik színprofilt használja vagy kijelölhetjük mi magunk kézzel. Olyan lehetőség is van, hogy a hardvergyártók nem csak komplett meghajtó szoftvereket készítenek, hanem ICM színprofilokat. Ezeket *.ICM vagy *.ICC fájlokban teszik közzé és itt a "Hozzáadás" ("Add") gombbal vehetjük fel őket a listába.