Windows - TCP/IP beállítások a regisztrációs adatbázisban

TCP/IP 2. rész

Folytatva cikksorozatunkat, újabb beállításokkal ismerkedünk meg a TCP/IP protokoll regisztrációs adatbázisbeli bejegyzései kapcsán. A múltkori részben láthattuk, hogy mely kulcsok alatt szerepelnek és elkezdtük az ismertetésüket, most folytatjuk a sort és új bejegyzéseket elemzünk ki. Mivel a lehetőségek skálája igen széles, sorozatunk ezzel még nem ér véget.
IGMPLevel
Kulcs: Tcpip\Parameters
Típus: REG_DWORD - Number
Érvényességi tartomány: 0,1,2
Alapértelmezett érték: 2
Leírás: ha az érték 0, akkor a rendszer nem támogatja a csoportos IGMP üzenetszórást, ha 1, akkor csak az IP üzenetszórás küldést támogatja, ha 2, akkor teljes az IGMP üzenetszórás támogatás.
KeepAliveInterval
Kulcs: Tcpip\Parameters
Típus: REG_DWORD - idő, milliszekundumban
Érvényességi tartomány: 1 - 0xFFFFFFFF
Alapértelmezett érték: 1000 (1 másodperc)
Leírás: a paraméter meghatározza a csomagküldések életben maradási (keepalive) idejét a válaszperiódusban. Miután megérkezett a válasz egy várakozási periódus kezdődik a következő átvitel kezdetéig. A megadott idő egyenlő a várakozási periódussal.
KeepAliveTime
Kulcs: Tcpip\Parameters
Típus: REG_DWORD - idő, milliszekundumban
Érvényességi tartomány: 1 - 0xFFFFFFFF
Alapértelmezett érték: 7,200,000 (2 óra)
Leírás: az itt megadott ideig várakozik a TCP protokoll, mielőtt életben maradási csomagot küld. Amennyiben ez elmarad, a távoli rendszer bontani fogja a kapcsolatot és az átvitel folytatásához ismételten fel kell építeni, ami a kommunikáció általános lassulásához vezet.
MTU
Kulcs: Tcpip\Parameters\Interfaces\ID
Típus: REG_DWORD Number
Érvényességi tartomány: 68 -
Alapértelmezett érték: 0xFFFFFFFF
Leírás: a Maximum Transmission Unit (MTU) nem más, mint egy IP csomag mérete. Beállítható, hogy automatikusan kerüljön meghatározásra, figyelembe véve az aktuális hálózati viszonyokat, vagy legyen állandó (lásd cikksorozatunk előző részét). Értéke bájtban értendő, elvileg minél nagyobb, annál gyorsabb átvitelt érhetünk el, de nem minden hálózati elem képes kezelni és hiba folytán az ismételt küldések során is több bájtot kell újra elküldeni. Ennek ellenére mindig a lehető legnagyobb érték beállítására kell törekedni.
NumForwardPackets
Kulcs: Tcpip\Parameters
Típus: REG_DWORD Number
Érvényességi tartomány: 1 -
smaller than 0xFFFFFFFF Alapértelmezett érték: 50
Leírás: meghatározza a várakozási sorban tárolandó IP csomag fejlécek maximális számát. Ha megtelt a várakozási sor, a rendszer véletlenszerűen elkezdi kitörölni az egyes bejegyzéseket.
TcpMaxConnectRetransmissions
Kulcs: Tcpip\Parameters
Típus: REG_DWORD - Number
Érvényességi tartomány: 0 - 0xFFFFFFFF
Alapértelmezett érték: 3
Leírás: ennyiszer fogja a TCP protokoll elküldeni a kapcsolódási kéréseket. Ha ezalatt nem érkezik válasz, nem folytatódnak tovább a kísérletek és úgy veszi a rendszer, hogy nem tud kapcsolódni az adott állomáshoz.
TcpMaxDataRetransmissions
Kulcs: Tcpip\Parameters
Típus: REG_DWORD - Number
Érvényességi tartomány: 0 - 0xFFFFFFFF
Alapértelmezett érték: 5
Leírás: hasonló az előzőhöz csak nem a kapcsolódási kérések ismétlésének maximális számát jelenti, hanem a hibás csomagok újraküldésének maximális számát. Ha a megadott számú ismétlés után sem lehet egy IP csomagot eljuttatni a távoli állomáshoz, a rendszer hibaüzenetet generál.
TcpNumConnections
Kulcs: Tcpip\Parameters
Típus: REG_DWORD - Number
Érvényességi tartomány: 0 - 0xfffffe
Alapértelmezett érték: 0xfffffe
Leírás: egyidejű TCP kapcsolatok maximális száma. Nem érdemes túl nagy értéket beállítani, mert túlterheli a gépet és lassul a kiszolgálás összteljesítménye. Jó recept nincs, meg kell találni az adott hálózati körülmények között ideális beállítást.
TcpTimedWaitDelay
Kulcs: Tcpip\Parameters
Típus: REG_DWORD - idő, másodpercben
Érvényességi tartomány: 30-300 (decimal)
Alapértelmezett érték: 0xF0 (240 decimal)
Leírás: ennyi ideig tart fenn a rendszer egy forgalommentes TCP/IP kapcsolatot, mielőtt bontja. Bontás után a socket pár ismét nem állítható vissza, újra ki kell építeni a kapcsolatot.
TcpUseRFC1122UrgentPointer
Kulcs: Tcpip\Parameters
Típus: REG_DWORD - Boolean
Érvényességi tartomány: 0,1 (False, True)
Alapértelmezett érték: 0 (False)
Leírás: meghatározza, hogy a rendszer használja-e az RFC 1122 szabványban megadott sürgősségi módot. A szabványt a BSD rendszerek használják, ezért alapértelmezésben XP alatt tiltva van.
TcpWindowSize
Kulcs: Tcpip\Parameters
Típus: REG_DWORD - bájtok száma
Érvényességi tartomány: 0 - 0xFFFF
Alapértelmezett érték: többféle beállítást felvehet az adott hálózati körülményektől függően.
Leírás: a küldendő TCP keretek maximális mérete (bájtban).

TCP/IP cikksorozat