Windows - WebDAV

Webszervereken lévő mappákat a WebDAV protokoll segítségével megoszthatunk a kliens oldali alkalmazások számára. A megosztást követően ugyanúgy elérhetők lesznek, mintha a helyi gépen lennének: fájlokat lehet feltölteni, letölteni egyetlen egérmozdulattal. Mindezt a HTTP protokollal a 80-as porton keresztül, tetszőlegesen helyileg vagy az Interneten keresztül.
A Web Distributed Authoring and Versioning (WebDAV) protokoll a HTTP 1.1 szabványprotokoll kiterjesztése, mely lehetővé teszi a kliensek számára, hogy közzétegyék erőforrásaikat a helyi hálózatban, az Intraneten vagy az Interneten. Az Internet Information Services (IIS), Windows 2000-ben megtalálható, 5.0-ás verziójától kezdve érhető el a rendszerbe integrálva. Részletes leírása az RFC 2518 és RFC 3253 szabványokban érhető el.
Szerepe tulajdonképpen az, hogy Interneten keresztül a Webkiszolgáló mappáit úgy lehet használni, mintha azok a helyi gépen lennének. A kommunikáció a szabványos 80-as porton keresztül zajlik, ezért gyakorlatilag az összes forgalomszabályozó hálózati eszközön (proxy, tűzfal, útválasztók, stb.) minden különösebb konfiguráció nélkül használható. Nézzük meg a rendszer működését egy konkrét példán keresztül.
Kiszolgáló oldali beállítások
Kiszolgáló egy IIS-t futtató Windows 2000 vagy .NET szerver.
Indítsuk el az Intézőt és hozzunk létre egy új mappát, ezt fogjuk Interneten keresztül a webszolgáltatás segítségével megosztani.
Nyissuk meg az "Internet szolgáltatáskezelő" ("Internet Services Manager") felügyeleti konzolt és keressük meg az alapértelmezett webhelyet. Tulajdonképpen létrehozhatunk csak erre a célra egy új webhelyet is. Utóbbinak az előnye, hogy a WebDAV szolgáltatásban külön lehet szabályozni az egyidejű kapcsolatok számát, stb. Ha nem túlságosan terhelt a kiszolgáló, nem látogatják több tízezren naponta, akkor maradhatunk az előző verziónál is.
Kattintsunk a webhelyre a jobboldali egérgombbal és válasszuk az Új > Virtuális könyvtár (New > Virtual Directory). Elindul egy varázsló, az első bemutatkozó oldalról lépjünk tovább.
A második oldalon az "Alias" mezőbe írjuk be: WebDAV. Gyakorlatilag mindegy mit írunk be, adhatunk tetszőleges nevet is.
A következő oldalon a "Tallózás" ("Browse") gomb segítségével jelöljük ki az előbb létrehozott mappát.
Ezután a virtuális könyvtár hozzáférési jogosultságait kell beállítani, aktivizáljunk minden jelölőnégyzetet az alábbiak kivételével:
  • "Parancsfájlok futtatása (pl. ASP)" ("Run scripts (such as ASP)")
  • "Végrehajtás (ISAPI alkalmazások, CGI stb.)" ("Execute (such as ISAPI applications or CGI").
Ezeket azért nem, mert nem programokat akarunk futtatni, hanem távtárolási funkciót szeretnénk megvalósítani.
Végeztünk a varázslóval, a "Befejezés" ("Finish") gombbal lépjünk ki.
Kliens oldali beállítások
A kliens oldali példát nézzük meg Windows XP alatt.
Indítsuk el az Internet Explorer-t, majd kattintsunk a Fájl > Megnyitás (File > Open) menüre.
Írjuk be a "Megnyitás" ("Open") mezőbe a következő sort:
http://kiszolgálónév/webdav
A "kiszolgálónév" helyére a webszerver vagy a "WebDAV" mappát tároló webhely nevét írjuk be.
Aktivizáljuk a "Megnyitás webmappaként" ("Open as Web Folder") jelölőnégyzetet, végül kattintsunk az "OK" gombra.

Megnyílik a szerver "WebDAV" mappája, de jelenleg még nem tartalmaz fájlokat.
Indítsuk el az Intézőt és kattintsunk a "Hálózati helyek" ("My Network Places") előtti + jelre. Láthatóvá válik egy mappa, amely eddig nem volt ott. Neve a kiszolgáló nevével kezdődik, majd egy kötőjelet követően a "webdav" szót látjuk.

Egyszerűen az egér segítségével húzzunk át egy tetszőleges helyi fájlt, ugyanúgy, mint tennénk, ha két helyi meghajtó között másolnánk. Rövid várakozás után megjelenik a webmappában az állomány.

Térjünk vissza az előző Internet Explorer ablakhoz, ha nem látjuk ott is a fájlt, nyomjuk le az F5 funkcióbillentyűt a megjelenítés frissítéséhez.