Windows - Az Exchange 2000 fürtözési lehetőségei

Több Exchange 2000 kiszolgáló a Windows 2000 fürtözési lehetőségeinek használatával összeköthető egyetlen nagy teljesítményű virtuális géppé. A teljesítménynövekedésen túl jelentősen növekszik a rendelkezésre állás, mert egy szerver meghibásodása esetén a többi gond nélkül ellátja a szükséges feladatokat. Cikkünkben áttekintést kívánunk nyújtani ezen szolgáltatásról.
Nyugodtan mondhatjuk, hogy az E-mail kommunikáció - legyen az levelek, fájlok, hanganyag vagy bármi más továbbküldése - az üzleti élet egyik legkritikusabb pontja. Meghibásodás esetén cégek nem kapnak megrendelést, nincs olcsó és gyors kapcsolat a partnerekkel, nem érkeznek meg a létfontosságú körlevelek és még sorolhatnánk. Az Internet és vele együtt az E-mail elterjedése olyan mértékű, hogy egyes cégek csőd közeli állapotba kerülhetnek, ha hosszabb időre megszakad a kapcsolat. Internet szolgáltatók ügyfelek ezreit veszíthetik el egy gyakran problémás levelező szerver miatt. Magánszemélyeknél általában nem jelentkezik ennyire éles probléma, de ott is okozhat kellemetlenségeket.
A fürt (cluster) a hálózatokban olyan együttműködő független számítógépek csoportja, amelyek közös szolgáltatáskészletet biztosítanak és egyetlen rendszerként jelennek meg az ügyfelek számára. A fürtök használata fokozza a szolgáltatások rendelkezésre állását, valamint a szolgáltatásokat biztosító operációs rendszer skálázhatóságát és kezelhetőségét, illetve növeli a kiszolgálási teljesítményt. Akárhány számítógép alkotja a fürtöt a kliensek mindig csak egyet látnak egy IP címen. Ha a fürtön belül az egyik gép meghibásodik vagy karbantartási munkák miatt kerül sor a kikapcsolására a többi továbbra is működik és az ügyfelek semmit nem vesznek észre a leállásból.
A Windows 2000 operációs rendszer családból, csak a Windows 2000 Advanced Server és a Windows 2000 Datacenter Server alkalmas fürtképzésre. Elvileg a Windows .NET szerver családból csak a legkisebb tag - a Windows .NET Server 2003 Web Server Edition - nem fog tudni fürtöt alkotni, de cikkünk írásának idején a .NET kiszolgálók fejlesztése RC2 fázisban volt, ezért a végleges verzióban lehetnek eltérések.
Az Exchange 2000 Server mint önálló termék "csak" támogatja a fürtözést, de önmaga nem képes megvalósítani, ezért szükséges a megfelelő operációs rendszer hozzá. Hiába építették be a támogatást, ha Windows 2000 Server-re telepítjük, nem képezhetünk fürtöt.
Miután feltelepítünk egy Exchange kiszolgálót, számos ponton megváltoztatja az operációs rendszer beállításait, átírja az Active Directory sémáját és módosít bizonyos összetevőket a fürtöző szolgáltatásban is. Például a fürtön belül a Windows 2000 az erőforrásokkal egy DLL-en keresztül tartja a kapcsolatot, azonban az Exchange saját DLL-jét használja, melynek EXRES.DLL a neve. Az EXRES.DLL kiterjeszti az operációs rendszer funkcióit is, például lehetővé teszi egyes erőforrások offline és online módon történő használatát. Egyébként a telepítés során felismeri, hogy milyen környezet veszi körül és ennek megfelelően módosulnak a beállítások.
Telepítés után a fürt csomópontokon létrejön egy-egy EVS (Exchange Virtual Server - pl.: SMTP virtuális kiszolgáló), melyek egymással kommunikálva egy összetett EVS-t alkotnak. Összességében a fürt működése nagyon hasonlít egy önálló Exchange szerver működéséhez, mert utóbbi is képes több virtuális kiszolgálót, több tároló csoportot, stb. működtetni. A telepítés végrehajtásához rendszergazdai jogosultságra van szükség a teljes fürt felett (lehet delegált is), az Exchange binárisai a helyi merevlemezre kerülnek, de nem lesznek megosztva a hálózaton. Miután minden a helyére kerül a gép újraindul.
A felhasználói adatokat tartalmazó összetevők, mint például a privát és közös adatbázisok, naplófájlok, indextáblák vagy az SMTP várakozási sor, mind a helyi merevlemezen tárolódnak. Az fürtszolgáltatás - de az operációs rendszer részéről - gondoskodik a többi gépre való eljuttatásukról. Megtehetjük, hogy szabályozzuk, hogy mi, melyik gépen legyen jelen. Nem kötelező az összes adatbázist mindenhová eljuttatni. Például egy tároló csoport konfigurációs beállításai az "A" és "B" gépen érhetők el, míg a hozzájuk tartozó adatbázis a "C" és "D" gépen található és az "E" és "F" gépek egyáltalán nem tárolják ezeket az adatokat.
Tegyük fel, hogy valamelyik EVS leáll. Ekkor a fürtszolgáltatás megkísérli újraindítani, ha sikerült megy minden tovább. Tegyük fel, hogy ismételten leáll és ez megismétlődik még többször, ekkor a fürtszolgáltatás áthelyezi az EVS-t egy másik csomópontra és ott működteti tovább. Mindezt automatikusan a rendszergazda közbeavatkozása nélkül.
A teljesítményről
A fürtözött Exchange szervert összehasonlítva az önálló változattal ugyanolyan feltételek mellett, figyelembe kell vennünk két tényt:
  • A fürtszolgáltatás kezelése többletmunkával jár az adott gép számára, ami jelentéktelen teljesítmény csökkenést eredményez.
  • Az üzenetek hosszabb utat járhatnak be fürtön belül (egyik csomópontról átkerülnek egy másikra), mielőtt eljutnának a felhasználóhoz.
Ugyanakkor:
  • Jelentős mértékben növekszik a rendelkezésre állás.
  • A karbantartási és javítási feladatok a szolgáltatás megszakadása nélkül végezhetők el.
  • Azonnali biztonsági másolat készül minden adatról.
  • A rendszer önjavító mechanizmusa révén a leállt szolgáltatások automatikusan újraindulnak.
  • A sérült szolgáltatások leállításra kerülnek és egy másik csomópontra helyeződnek át.
  • Megosztható, hogy mely számítógépek, milyen információkat tároljanak.
  • A fürt egészét tekintve növekszik a valós kiszolgálási teljesítmény.