Windows - XP újítások a vizuális komponensekben

Aki először lát Windows XP-t, valószínűleg az új megjelenítést csodálja meg elsőként. Megváltoztak az ablakok, a színek és néhány ponton a programozókat inkább érdeklő rendszerkomponensek is, melyek az ablakokon belül találhatók (listamezők, rádiógombok, panelek, jelölőnégyzetek, stb.). Vajon újra kell fordítani a meglévő alkalmazásokat, ha használni kívánjuk az új funkciókat? Cikkünkben igyekszünk választ adni, körüljárva egy kicsit a témát.
Az új Windows komponensek a COMCTL32.DLL-ben találhatók (6. verzió) a %systemroot%\system32 mappában. Maga a fájl az operációs rendszer védelme alatt áll, ezért található róla egy másolat a %systemroot%\system32\dllcache mappában. A fájlnév a Common Control rövidítésből származik.
A komponensek a Windows 2000 komponenseinek továbbfejlesztett változatai. Nincs azonban akkora áttörés az XP és a 2000 között, mint volt a 2000 és 98 között ezen a téren, de így is számos újítással találkozhatunk. Ami látszólag ugyanúgy működik XP alatt, mint 2000 alatt, az sem biztos, hogy teljesen egyforma, ugyanis sok hibát kijavítottak a fejlesztők. További szempont volt a fejlesztésnél, hogy megőrizze a kompatibilitást az előző operációs rendszerrel, annak érdekében, hogy a programozóknak ne kelljen újraírni a meglévő kódokat. Ennek ellenére érdemes egy elkészült alkalmazást megjelenés szempontjából tesztelni XP és 2000 alatt is, mert az XP új kezelőfelületének más méretű és formájú ablakai vannak, ami kihat az ablak tartalmának elhelyezkedésére is.
Ha már az új kezelőfelületnél tartunk, a COMCTL32.DLL komponensei mielőtt megjelennének a képernyőn, lekérdezik az operációs rendszertől a felhasználói beállításokat. A felhasználó számára fennáll a lehetőség, hogy visszatérjen a régi (Windows 2000-es) stílusú ablakmegjelenítéshez, amiről az alkalmazásoknak "tudnia kell". A lekérdezés során megkapják a megjelenítésre vonatkozó paramétereket és ennek megfelelően rajzolódnak ki a képernyőre. Ebből következik, hogy nem lehetséges egy időben a hagyományos és új stílusú ablakok megjelenítése.
Programfejlesztők az úgynevezett Visual Style Manager szolgáltatás függvényeinek felhasználásával befolyásolhatják alkalmazásaikból az ablakkezelő felületet. Ritka eset azonban, hogy magukkal az ablakokkal kelljen foglalkozni, sokkal lényegesebb, hogy az ablakokban megjelenő rendszerkomponensek (listamezők, jelölőnégyzetek, rádiógombok, stb.) milyen újításokkal szolgálnak.
Nézzünk néhányat:
SysLink komponens
A Windows 2000-hez képes egyetlen új komponenst hozott az XP, neve: SysLink. Feladata, hogy a beágyazott hipertext szövegeket megjelenítse egy szabványos Windows ablakon belül. A böngészőhöz hasonlóan képes lekezelni a csatolásokat, végrehajtani egy másik dokumentumra ugrást vagy egy külső alkalmazás elindítását.
Újítás a listamezőkben
Megváltoztak a listamezők, ezentúl a felhasználók csoportosíthatják a megjelenő tartalmat. Legegyszerűbben az Intézőben tudjuk kipróbálni:
Nyissuk meg és kattintsunk a Nézet > Ikonok elrendezése > Csoportokban (View > Arrange Icons by > Show in Groups). A beállított rendezési sorrendnek megfelelően történik a tartalom csoportosítása, például méret szerint, típus szerint, stb.
Az új funkció nagymértékben növeli az áttekinthetőséget, főleg, ha sok fájl található egy mappában.

További újítás, hogy mozaik nézetnél a fájl ikonja mellett több sorban jelennek meg a lényegesebb információk. Az ikonok mérete 32x32 képpont, így a szöveg három sorban is látható, ötvözve a vizuális megjelenítést a szöveges tartalommal.
Speciális esetekben a beszúrás helyét függőleges vonal jelöli még a beszúrás megtörténte előtt. Egy példa: húzzunk egy ikont a tálca gyorsindító menüjén valamelyik irányba az egér segítségével. Amint kimozdítottuk az aktuális helyről, egy függőleges vonal jelzi, ha most elengedjük, hová helyeződik át.

HTML komponens
A HTML komponensekben lehetőség nyílik felbukkanó tippek (Tool Tips) elhelyezésére a "tooltip Behavior" funkció használatával.
Tablet PC támogatás
A Tablet PC-k olyan kisméretű személyi számítógépek, melyek nem billentyűzettel vezérelhetők, hanem egy speciális tollal, érintéssel vagy akár hanggal. A Windows XP vizuális komponens szinten is nyújt támogatást ezen eszközök minél könnyebb használatához.
Átméretező terület
Néhány pixellel megnövekedett az ablakok jobb alsó sarkában található átméretező terület mérete az egér könnyebb ráállíthatósága érdekében.
Kompatibilitás
Fentiekben írtuk, hogy az új komponensek kompatibilisek a korábbiakkal, ezért az alkalmazások XP alatt futtatva automatikusan képesek használni az új funkciókat, a programozóknak nem kell újrafordítani a forráskódokat. Lényeg, hogy a COMCTL32.DLL 6-os verziója induljon el a gépen. A kompatibilitás fordítva is igaz, a kifejezetten XP-re fejlesztett alkalmazások elindíthatók a korábbi operációs rendszereken is - már ami a vizuális tulajdonságokat illeti.