Windows - Gyorsindítás menü

A "Gyorsindítás" ("Quick Launch") menü nagyban megkönnyíti a gyakran használt programok elérését, dokumentumok megnyitását, mappák megjelenítését az Intézőben. A Windows 98-tól kezdve sok változáson esett át, első ránézésre a Windows XP-be nem is került bele. Vajon hol lehet? Hogy jeleníthető meg? Hol tárolódnak a rajta elhelyezett ikonok? Hogy állítható be, hogy minden felhasználó láthassa ugyanazokat az ikonokat?
Mi a "Gyorsindítás" ("Quick Launch")?
A "Gyorsindítás" ("Quick Launch") nem más, mint egy ikonsor a tálcán (Taskbar), mely megkönnyíti az alkalmazások indítását, illetve a ráhelyezett mappák megnyitását. Ha a tálca látszik, akkor a gyorsindítás menüje is, az alapértelmezett beállítások szerint a tálca mindig látható, így mindig előttünk vannak a gyorsindítás ikonjai. Amíg egy átlagos Windows ikonra (alapértelmezésben) kétszer kell kattintani a megnyitásához, addig a gyorsindításra csupán egyszer.
Először az Internet Explorer 4.0 feltelepítése után lehetett ezt a funkciót használni, addig a tálca nem rendelkezett gyorsindítási lehetőségekkel. Windows 98-tól kezdve már nem kellett semmit telepíteni, az operációs rendszer részeként szállították. Működése az operációs rendszerek fejlődésével folyamatosan változott - tisztult. A Windows XP szolgált meglepetéssel, amikor alapértelmezésben rejtetté tette.
Hol található az XP-ben?
Kattintsunk a tálca egy üres helyére a jobboldali egérgombbal és lépjünk az Eszköztárak > Gyorsindítás (Toolbars > Quick Launch) sorra. Most már látható a Start menü jobb oldalától kezdve. Ha megismételjük ezt a lépést, akkor ismét eltüntetjük. A korábbi operációs rendszerekben egy függőleges sáv (separator) zárta a gyorsindítás menüjét. Rajta hagyva az egeret a megváltozott nyíl jelezte, hogy átméretezhető, tehát szabályozható, hogy mekkora részt foglalnak el a gyorsindító ikonok és mekkorát az elindított alkalmazások. Ha a rendelkezésre álló hely kisebb, mint az ikonok által igényelt hely, akkor egy jobbra mutató dupla nyíl jelöli, hogy vannak rejtett komponensek. Rákattintva a Start menühöz hasonlóan jelenik meg a maradék.
Windows XP-ben ez is hiányzik, nincs a függőleges sáv, nem méretezhető át a terület. Kattintsunk ismét a tálca egy üres helyére a jobboldali egérgombbal és lépjünk "A Tálca zárolása" ("Lock the Taskbar") menüre. Megjelenik az említett sáv és lehetségessé válik a területek átszabása. Itt is érvényes, hogy ha megismételjük ugyanezt a lépést, akkor kikapcsoljuk az átméretezési funkciót.
Fizikai tárhely
Minden felhasználó testreszabhatja magának a gyorsindítás menüt, további ikonokat helyezhet el rajta, törölheti a meglévőket, átmozgathatja őket, megváltoztatva a megjelenítési sorrendet. Mindezt az egérrel a fogd és vidd módszerrel. Ha minden felhasználó külön gyorsindítást állíthat be magának, akkor logikusnak tűnik a felvetés, hogy a beállítások a felhasználói profilokban kapnak helyet. Így is van. Nyissuk meg valamelyik felhasználó profilját az Intézővel (\Documents and Settings\felhasználó név) és keressük meg a profilon belül a következő helyet: \Application Data\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch. A mappa rejtett, ezért elsőként be kell kapcsolni a rejtett fájlok megjelenítését (Eszközök > Mappa beállításai > Nézet > Rejtett fájlok és mappák - megjelenítése (Tools > Folder Options > View > Hidden files and folders - Show hidden files and folders). Itt láthatók azok a parancsikonok (*.lnk) és egyéb fájlok, mappák melyek a gyorsindítás menüt alkotják. Ha létrehozunk egy új parancsikont vagy bemásolunk egy tetszőleges fájlt ebbe a mappába, akkor az a gyorsindítás menün is megjelenik. Ha egy új mappát hozunk létre, akkor a menün megjelenik egy mappaikon és rákattintás után megnyitja az Intéző.
Létezik egy speciális fájl "Asztal megjelenítése.scf" ("Show Desktop.scf") néven, melyről annyit érdemes tudni, hogy az összes futó alkalmazást láthatatlanná teszi az asztalon, ikonjára való ismételt rákattintással pedig mindegyiket megjeleníti. Az scf kiterjesztés a Site Control File rövidítésből származik. Az *.scf fájlok ASCII szövegfájlok, melyek az Explorer és a System Management Server megjelenítésre vonatkozó konfigurációs beállításait tárolják.
Ha elhelyezünk valamit a gyorsindítás menüben, akkor vegyük figyelembe, hogy hacsak nem parancsikonról van szó a fájl a felhasználói profil fenti mappájában tárolódik. A parancsikon célja lehet máshol is, de például egy szövegfájl létrehozása a gyorsindító sávban, a fájl, profilban való létrehozását jelenti.
Minden felhasználóra vonatkozó beállítások
A felhasználók első bejelentkezése során hozza létre az operációs rendszer a gyorsindító mappát, mivel a profil is ekkor jön létre. Ha megnézzük a \Documents and Settings\Default User profilt, nem találjuk a Quick Launch mappát. Hozzuk létre kézzel és helyezzünk el benne parancsikonokat, mappákat tetszés szint. Ezután hozzunk létre egy új felhasználót, léptessük be, kapcsoljuk be a gyorsindítás megjelenítését és megjelennek az általunk korábban létrehozott összetevők. A módszer lehetővé teszi, hogy mindenki egységesen használhassa ugyanazokat az ikonokat.
Csoportházirend
Az XP csoportházirendje nem nyújt teljes körű támogatást a gyorsindító menü központosított szerkesztéséhez. Csupán egy beállítással találkozhatunk. Indítsuk el a csoportházirend szerkesztő konzolját (gpedit.msc) és tallózzunk el a következő helyre: Felhasználó konfigurációja > Felügyeleti sablonok > Start menü és Tálca (User Configuration > Administrative Templates > Start Menu and Taskbar). Keressük meg "A Tálca zárolása" ("Lock the Taskbar") házirendpontot. A beállítás engedélyezése esetén nincs lehetőség sem a tálca átmozgatására, sem a gyorsindítás területének átméretezésére.