Windows - Tippek, trükkök

41. rész

forráskód letöltése
E heti tippjeink a következő kérdésekre adnak választ: kerüljön az AUTOEXEC.BAT feldolgozásra vagy sem? Miként lehet újraindítani a Windows ablakkezelőjét? Milyen módszerrel lehet elkerülni a regisztrációs adatbázis véletlen módosítását? Hogy utasíthatjuk a rendszert, hogy ne helyezzen el hullámvonal (~) karaktereket a rövid fájlnevekbe?
Cikkünkhöz mellékeltük az alábbi registry állományokat:
"ParseAutoexec.reg" - Utasítja az operációs rendszert, hogy dolgozza fel az AUTOEXEC.BAT fájt a rendszerindítás során.
"NameNumericTail.reg" - Kikapcsolja hullámvonal (~) karakter elhelyezését a rövid fájlnevekben.
Kerüljön az AUTOEXEC.BAT feldolgozásra vagy sem?
A DOS korszakban az AUTOEXEC.BAT és CONFIG.SYS fájlok voltak a legjelentősebb rendszerindító állományok. Meghatározták a betöltendő eszközmeghajtókat és indítandó programokat. Windows 3.1 alatt azonban más módszerek is megjelentek ezen feladatok ellátására (WIN.INI, SYSTEM.INI, stb.) és a későbbi operációs rendszerekben még tovább csökkent a jelentőségük.
Azonban Windows 2000/XP alatt még mindig megtalálhatók, de másra nem nagyon használhatók, mint a környezeti változók értékeinek bővítésére. Például az AUTOEXEC.BAT-ba írható "PATH" változó értékével az alapértelmezett elérési utakhoz hozzáfűzhetők újabbak ugyanúgy, mint történt DOS alatt.
Alapértelmezésben a rendszer feldolgozza az AUTOEXEC.BAT-ot, de ugyanakkor a feldolgozás letiltható. Indítsuk el a REGEDIT.EXE segédprogramot és keressük meg az alábbi kulcsot a regisztrációs adatbázisban:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]
A "ParseAutoexec" bejegyzés értéke határozza meg, hogy rendszerindításnál mi történjen:
  • 1 = feldolgozásra kerül az AUTOEXEC.BAT
  • 0 = nem kerül feldolgozásra az AUTOEXEC.BAT
A beállítás módosítása után újra kell indítani a számítógépet.
Ablakkezelő újraindítása
Több, újraindítást igénylő regisztrációs adatbázisbeli módosítás létezik, melyek egy része tulajdonképpen nem igényelné a teljes operációs rendszer újraindítását, elegendő lenne csupán az ablakkezelő felületet leállítani és ismételten működésre bírni.
Magának az ablakkezelőnek a lefagyása vagy az XP alatt tapasztalható fájlzárolás sem igényli a teljes operációs rendszer újraindítását. Hogy lehet csak az ablakkezelőt újraindítani?
Nyomjuk le a CTRL+ALT+DEL billentyűkombinációt, lépjünk a "Feladatkezelő" ("Task Manager") "Folyamatok" ("Processes") oldalára. Keressük ki a folyamatlistából az "explorer.exe" bejegyzést, kattintsunk rá, majd a "Folyamat leállítása" ("End Process") nyomógombra. Ezzel bezártuk az ablakkezelőt, eltűnt a tálca és az ikonok.
Következő lépésben újra el kell indítanunk. Kattintsunk a Fájl > Új feladat (File > New Task) menüre, írjuk be: explorer.exe és nyomjuk le az ENTER billentyűt. Az ablakkezelő ismét működésbe lép.
A regisztrációs adatbázis véletlen módosításának elkerülése
A regisztrációs adatbázis *.REG fájlba importált kulcsai az Intézőből egy duplakattintással felvehetők a registry-be. Ugyan megjelenik még egy dialógus ablak megkérdezve, hogy biztosak vagyunk-e benne, de a legtöbben automatikusan az "OK" gombra kattintanak. Miként akadályozható meg, hogy ilyen könnyen felül lehessen írni a meglévő bejegyzéseket?
Indítsuk el az Intézőt és lépjünk az Eszközök > Mappa beállításai (Tools > Folder Options) menüre, majd a "Fájltípusok" ("File Types") oldalra. Rövid várakozás után megjelennek a rendszer által kezelt kiterjesztések, keressük meg a "REG Regisztrációs bejegyzések" ("REG Registration Entries") sort.
Tipp: kattintsunk bármelyik listaelemre és nyomjuk le az "R" billentyűt, ekkor a fókusz az első "R" betűvel kezdődő kiterjesztésre ugrik.
Kattintunk a "Speciális" ("Advanced") gombra. Most a kiterjesztéssel kapcsolatos műveleteket szabályozó ablaknál vagyunk.
Három művelet végezhető a REG fájlokkal: "edit" (szerkesztés a notepad-el), "Összefésülés" ("Merge") (felvétel a regisztrációs adatbázisba), "print" (nyomtatás). Kattintsunk az "edit" elemre, majd az "Alapértelmezett" ("Set Default") gombra. Az "edit" szó megvastagított karakterei jelzik, hogy a szerkesztés művelet vált alapértelmezetté. Lépjünk ki az "OK" gombbal.
Teszteljük beállításunkat: keressünk egy .REG kiterjesztésű állományt és kattintsunk rá duplán. Ahelyett, hogy tartalma beíródna a registry-be, elindul a "Jegyzettömb" ("Notepad") és betöltődik az állomány szerkesztésre. Így elkerülhető, hogy véletlenül írjuk felül a regisztrációs adatbázist.
Hogy lehet a felülírást végrehajtani? Kattintsunk a kiválasztott .REG állományra a jobboldali egérgombbal és lépjünk az "Összefésülés" ("Merge") menüre.
Miként állítható vissza az eredeti állapot? A fenti lépések megismétlésével ne az "edit", hanem az "Összefésülés" ("Merge") funkciót jelöljük ki alapértelmezettnek.
Hullámvonal (tilde) karakter eltávolítása a rövid fájlnevekből
A 8+3 karakterből álló fájlnevek előállításánál az operációs rendszer egy hullámvonalat (~) tesz a fájlnévbe jelezve, hogy valójában hosszú fájlnévről van szó. Ez a karakter is foglalja a helyet az amúgy is szűkös 8 karakterből, azonban nem kell ragaszkodnunk hozzá. Tallózzunk el a következő registry kulcshoz:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem]
Hozzunk létre egy új duplaszót (REG_DWORD) "NameNumericTail" néven és állítsunk be értéknek nullát a hullámvonal kikapcsolásához.
A beállítás módosítása után újra kell indítani a számítógépet.

Tippek, trükkök cikksorozat

Tippek és trükkök - RAS - Modem csengetési szám állítása
Tippek és trükkök - Program futtatása más felhasználóként - 5. rész
A Windows ikonméretének megváltoztatása és Windows 2000 Asztaltémák - 6. rész
Tippek és trükkök - Internet Explorer - 7. rész
Tippek és trükkök - 8. rész
Alapértelmezések állítása, telepítési fájlok helye, intéző nézetek - 9. rész
Biztonsági trükkök - 10. rész
Windows XP trükkök - 11. rész
Windows 2000 és XP tippek, trükkök - 12. rész
Registry trükkök - 13. rész
Tippek, trükkök - 14. rész
Tippek, trükkök - 15. rész
Windows XP tippek - 16. rész
Tippek Windows XP-hez - 17. rész
Windows tippek - 18. rész
Windows tippek - 19. rész
Windows tippek - 20. rész
Windows Tippek - 21. rész
Windows tippek - 22. rész
Tippek-trükkök - 22. rész
IIS tippek - 23. rész
Windows XP tippek-trükkök - 24. rész
Windows 2000/XP tippek, trükkök - 25. rész
Windows XP tippcsokor - 26. rész
Windows XP tippek, trükkök - 27. rész
XP és IIS tippek - trükkök - 28. rész
Windows XP tippek, trükkök - 29. rész
Tippek, trükkök - 30. rész
Registry trükkök - 31. rész
Tippek, trükkök - 32. rész
Windows XP tippek, trükkök - 33. rész
Tippek, trükkök - 34. rész
Tippek, trükkök - 35. rész
Tippek, trükkök - 36. rész
Tippek, trükkök - 37. rész
Tippek, trükkök - 38. rész
Tippek, trükkök - 39. rész
Tippek, trükkök - 40. rész

Tippek, trükkök - 41. rész

Tippek, trükkök - 42. rész
Hardverrel kapcsolatos tippek, trükkök - 43. rész
Registry trükkök - 44. rész
Tippek, trükkök - 45. rész
Tippek, trükkök - 46. rész
Tippek, trükkök - 47. rész
Tippek, trükkök - 48. rész
Tippek, trükkök - 49. rész
Tippek, trükkök - 50. rész
Tippek, trükkök - 51. rész
Tippek, trükkök - 52. rész
Tippek, trükkök - 53. rész
Tippek, trükkök - 54. rész
Tippek, trükkök - 55. rész
Tippek, trükkök - 56. rész
Tippek, trükkök - 57. rész