Windows - Support Tools telepítésének egyszerűsítése

A Windows 2000/XP Support Tools programcsomag feltelepítésével számos segédprogramhoz jutunk, munkacsoportos és Active Directory hálózatokban egyaránt. Minél több gép van a hálózatban, annál inkább számít, hogy mennyire választunk egyszerű telepítési módot. Cikkünkben sorra veszünk néhány lehetőséget, köztük széles körben alkalmazható megoldásokkal is.
Mi a Support Tools?
A Support Tools egy segédprogram gyűjtemény, mely megtalálható minden Windows 2000-es és XP-s telepítő lemezen. A csomag része számos diagnosztikai, biztonsági és a mindennapi munkát megkönnyítő program. Vannak köztük parancssorból elérhetők és grafikus interfésszel rendelkezők egyaránt. A repertoárban megtalálhatók Active Directory tartományvezérlők kezeléséhez, teszteléséhez és replikáció diagnosztikához kiválóan alkalmas programok is.
Alapértelmezésben azonban mindez nem kerül a merevlemezre az operációs rendszerrel együtt, külön kell gondoskodni a telepítéséről.
Hogy telepíthető a grafikus felületről?
Helyezzük a Windows CD-t a meghajtóba és keressük meg az Intéző segítségével a \Support\Tools könyvtárban lévő SETUP.EXE-t. Futtatásával elvégezhető a telepítés. Nem kerül azonban a gépre a DEPLOY.CAB fájl tartalma és nincs is külön segédprogram ennek a telepítésére. Ha mégis szükségünk van rá - felügyelet nélküli telepítéshez vagy az operációs rendszer "klónozásához" - akkor az Intézőben kattintsunk duplán a fájlnéven és másoljuk át a megjelenő tartalmat egy másik mappába. Alternatív megoldásként használhatunk külső gyártó által készített tömörítő/kicsomagoló szoftvereket.
Ha a hálózat minden gépére fel el akarjuk telepíteni a Support Tools csomagot, akkor célszerű egyszerűsíteni a folyamaton.
Hálózatos telepítés
Több megoldás létezik:
1. Bemásoljuk a könyvtár tartalmát egy mappába és megosztjuk a hálózaton a kliens gépek számra, így nem kell minden géphez magunkkal vinni a CD-t.
2. Ha Active Directory tartományt használunk, élhetünk a csoportházirend központi telepítő szolgáltatásával. Az IntelliMirror részeként e szolgáltatásra épülve Active Directory tartományokban lehetőség van a programtelepítéseket központilag is vezérelni a csoportházirendeken keresztül. Nem szükséges minden alkalmazást a hálózat minden gépére egyenként feltelepíteni, elvégzi ezt helyettünk a Windows Installer automatikusan. Feltétel a fent említett a szolgáltatással kompatibilis telepítőkészleten (MSI) túl, hogy csak olyan gépeken végezhető el, amelyek teljes körű tagjai tudnak lenni a tartománynak és képesek kezelni a csoportházirendet, ilyen jelenleg a Windows 2000 és a Windows XP minden verziója. Nem fog működni például egy bizonyos tartományi erőforrások használatára képes Windows 98 esetében. A programtelepítés előírható a csoportházirend számítógépekre és felhasználókra vonatkozó részében is. Az előbbi esetben akkor zajlik le a telepítés, ha a gép rendszerindítási folyamatában elérkezett a csoportházirend alkalmazásához, még a felhasználó bejelentkezése előtt.
3. Éljünk ismét azzal a lehetőséggel, hogy az operációs rendszer széleskörű támogatást biztosít az MSI csomagok kezeléséhez, beleértve a parancssori eszközök használatát is. Ezt a módszert akkor célszerű alkalmazni, ha nincs címtárrendszer a hálózatban.
Másoljuk az első módszerhez hasonlóan egy megosztott mappába a \Support\Tools tartalmát és ugyanitt hozzunk létre egy batch fájt a következő sort beleírva:
msiexec /i x:\support\tools\suptools.msi /q
Az MSIEXEC feladata, hogy parancssorból végezze el az MSI csomagok telepítését. A /i kapcsoló jelenti a telepítést (install), az X:\ meghajtó helyére a csatlakoztatott hálózati meghajtót helyettesítsük be, végül a /q nem jelenít meg felhasználói felületet, tehát felügyelet nélkül zajlik a telepítés.
A fenti sor az alapértelmezett komponenseket másolja a merevlemezre, ha teljes telepítést szeretnénk végrehajtani, akkor használjuk az ADDLOCAL=ALL kapcsolót:
msiexec /i x:\support\tools\suptools.msi /q ADDLOCAL=ALL
A batch fájl futtatásával a felhasználó közbeavatkozása nélkül a hálózat összes gépére eljuttatjuk a programcsomagot.