Windows - A Sysprep segédprogram parancssori kapcsolói

A Windows 2000 és a Windows XP sem másolható át egyik merevlemezről a másikra egy "sima" copy-val úgy, mint a Windows 98. Elsőként fel kell készíteni az operációs rendszert a művelet végrehajtására, majd a másolás után szükség van bizonyos befejező lépések megtételére. Az első periódus végrehajtása a SYSPREP segédprogrammal lehetséges, ha több másolatra van szükségünk, használjunk felügyelet nélküli módot, még ezt is gyorsíthatjuk, ha batch fájlból parancssorból futtatjuk a SYSPREP-et.
A SYSPREP Windows XP alatti használatának van néhány feltétele:
  • Az operációs rendszer munkacsoportos hálózat használatára legyen konfigurálva és ne tartományira. Ha tartományt akarunk használni, a másik gépre való átmásolás után tegyük ezt meg.
  • Windows 2000 alatt is létezik a SYSPREP.EXE program, de a két változat nem kompatibilis egymással, nem cserélhető fel.
  • A rendszer klónozása csak akkor lesz sikeres, ha a két számítógép kompatibilis hardverabsztrakciós réteggel (HAL) rendelkezik, mely nem jelent tökéletesen egyforma hardvert, de nem is lehetnek nagy eltérések (pl.: IDE - SCSI).
  • Fontos, hogy a SYSPREP.EXE-t a %systemroot%\sysprep mappába másoljuk, mert csak ekkor lesz működőképes. A következő rendszerindításnál a mappa és tartalma törlődni fog.
  • Szükségünk lesz egy harmadik fél által készített lemezmásoló programra (pl.: Norton Ghost) a rendszer átmásolásához.
  • Jelentkezzünk be rendszergazdaként.
Parancssori kapcsolók
sysprep -activated
Akkor használható, ha olyan telepítőkészletünk van, amelyiket nem kell aktiválni (Corporate vagy Edu verzió). Ekkor a rendszerindításnál elkerülhetjük az aktiválással kapcsolatos ablakokat.
sysprep -audit
Nem hoz létre új biztonsági azonosítókat és nem futtatja az "OEMRunOnce" szekció fájljait. Alapesetben a rendszer átmásolása után új azonosítók jönnek létre az ütközések elkerülése végett.
sysprep -clean
Törli a Sysprep.inf [SysprepMassStorage] szakasza által használt kritikus eszközök adatbázisát.
sysprep -factory
Újraindítás után nem jelenik meg a Windows üdvözlőprogram és a minitelepítő, így elmarad a hálózat főbb paramétereinek megváltoztatása, mint például a gépnév és az IP cím. Ha ezzel a kapcsolóval másoljuk át az operációs rendszert egy másik gépre, a két gép nem köthető egyidejűleg ugyanarra a hálózatra. Főleg rendszerteszteléseknél használatos, amikor egy mester lemezről visszük fel a rendszert a tesztgépre, ilyenkor minden esetben teljesen egyforma feltételeket kapunk.
sysprep -forceshutdown
ATX-es tápegység és BIOS esetén a SYSPREP futtatása után leáll a számítógép.
sysprep -mini
A rendszer első indításakor nem az üdvözlőprogram, hanem a minitelepítő indul el.
sysprep -noreboot
A rendszer újraindítása vagy a másolásra való felkészülése nélkül módosítja a rendszerleíró adatbázis kulcsait. Ez a kulcs főképp tesztelési célokra használható, elsősorban annak ellenőrzésére, hogy a rendszerleíró adatbázis módosítása megfelelő-e.
sysprep -nosidgen
Másolás után az új rendszeren nem készülnek új SID-ek. A másolt és az eredeti rendszer nem futhat egy időben ugyanabban az alhálózatban.
sysprep -pnp
A Plug and Play eszközök újbóli teljes detektálását és telepítését futtatja a minitelepítés során. Ez a beállítás nincs hatással a rendszerre akkor, ha a felhasználó először a Windows üdvözlőprogrammal találkozik.
sysprep - quiet
Megerősítést kérő üzenetek megjelenítése nélkül futtatja a SYSPREP-et, mely automatizálásakor hasznos. Ha például a Sysprep segédprogramot közvetlenül a felügyelet nélküli telepítés után szeretnénk futtatni, az Unattend.txt fájl [GuiRunOnce] szakaszához hozzá kell adni a sysprep -quiet kapcsolót.
sysprep -reboot
A SYSPREP-ből való kilépés után nem leállítja, hanem újraindítja a gépet.
sysprep -reseal
Törli az eseménynaplókat és a számítógépet átadásra kész állapotba hozza. A számítógép következő indításakor a Windows üdvözlőprogram vagy a minitelepítő indul el.