Windows - Telefonos visszahívás konfigurálása Windows XP alatt

Telefonos hálózatok költségszabályozó és biztonsági megoldása a szerver általi visszahívások alkalmazása. Active Directory alatt egy korábbi cikkünkben már írtunk erről a lehetőségről, de nem feltétlenül van szükség címtárrendszerre a megvalósításához, munkacsoportos Windows XP alatt is működőképes. Cikkünkben bemutatjuk a konfigurálásához nélkülözhetetlen lépéseket.
Miért biztonságos a visszahívás?
A kliens gép telefonos hálózaton keresztül betárcsáz a szerverre, majd bontja a kapcsolatot, a szerver eltárolja, hogy melyik felhasználó végezte a betárcsázást, de azt nem, hogy milyen telefonszámról történt a hívás. A visszahívás a rendszergazda által korábban beprogramozott számra történik. Minden felhasználóhoz rendelhető egy vagy több ilyen szám, így elkerülhető, hogy illetékteleneket hívjon vissza a szerver, ami jelentősen növeli a hálózat biztonságát. Ahhoz tehát, hogy aktív hálózati kapcsolatba lehessen lépni a kiszolgálóval, ismerni kell egy jogosított felhasználói nevet, jelszót és fizikailag azon gép előtt kell ülni, amelyiket vissza fog hívni.
Miért költségszabályozó a visszahívás?
Egyetlen helyről, egyetlen telefonvonalról (általában) történik a hívások kezdeményezése. Nem kell mást tenni, mint ennek a számnak a költségeit figyelni. Ugyan a betárcsázást a kliens kezdeményezi, de ez rövid időt vesz igénybe, a tényleges hálózati forgalom a szerver által felépített vonalon zajlik. Kliens oldalon minimális telefonszámlával kell számolni.
Visszahívás konfigurálása
Keressük meg a következő helyet:
Vezérlőpult > (Hálózati és Internetes kapcsolatok) > Hálózati kapcsolatok (Control Panel > (Network and Internet Connections) > Network Connections.
Kattintsunk a Speciális > Telefonos hálózat tulajdonságai (Advanced > Dial-up Preferences) menüre, majd a megjelenő ablakban a "Visszahívás" ("Callback") oldalra.
Három rádiógomb segítségével lehet szabályozni a kliens viselkedését:
"Nincs visszahívás" ("No callback"):
Ha ezt választjuk, a kliens betárcsáz a szerverre és egészen addig élő marad a kapcsolat, amíg valamelyik fel nem bontja azt. Nincs visszahívás, minden úgy működik, mint a "hagyományos" hálózatokban.
"Majd eldöntöm, amikor a kiszolgáló felajánlja" ("Ask me during dialing when the server offers"):
Ebben az esetben az előzőhöz hasonlóan működik a kapcsolat, de a szerver beállításaitól függően felajánlhatja a visszahívás lehetőségét és a felhasználó dönti el, hogy elfogadja vagy sem. Ha igen, akkor még meg kell adni egy telefonszámot, amit a szerver hívni fog.
"Mindig hívjon vissza a következő számon" ("Always call me back when the server offers"):
A rádiógomb engedélyezése után az alatta lévő listából kiválasztható egy eszköz és rendelhető hozzá egy telefonszám, amin a visszahívás történik. Ha nincs telepített eszköz, a rádiógomb szürke - nem kiválasztható. A telefonszám beállításához jelöljük ki az adott eszközt és kattintsunk a "Szerkesztés" ("Edit") gombra, írjuk be a következő ablakba a számot, majd kattintsunk az "OK" gombra.
Fontos azonban tudni, hogy az itt megadott telefonszámot csak akkor fogja a szerver használni, ha ott nincs más beállítva. A szervert konfiguráló rendszergazda rendelkezhet úgy, hogy engedélyezi a felhasználó számára a visszahívás lehetőségét, de csak a megadott telefonszámokon. Ekkor ezek a számok felülbírálják az általunk itt megadottat.
Ha több eszközzel rendelkezünk, mindegyikhez megadható egy szám, ha viszont nem akarjuk használni, akkor a "Törlés" ("Delete") gombbal eltávolítható a listából.
Windows 2000 szerververziók mindegyike alkalmas arra, hogy modemes betárcsázó kiszolgáló legyen nem csak Windows 2000/XP kliensek számára, hanem Unix/Linux rendszerek számára is. A konfigurálást legkényelmesebben a Felügyeleti eszközök > Active Directory - felhasználók és számítógépek (Administrative Tools > Active Directory Users and Computers) MMC konzollal lehet megoldani a felhasználók tulajdonságlapján, illetve az "Útválasztás és távelérés" ("Routing and Remote Access") szolgáltatáson keresztül. Ezenkívül létezik számos, külső gyártók által készített betárcsázó szerver szoftver, melyek szintén kompatibilisek a Windows 2000/XP klienssel.