Windows - Tárcsázó kapcsolatok mentése, visszaállítása

Az internetezők egy része még ma is kapcsoltvonali modemes (Dial-Up) eléréssel rendelkezik. A beállított telefonos hálózati kapcsolatok tartalmazzák a felhasználói nevet, telefonszámot, protokoll beállításokat és esetlegesen a jelszót is. Beállításaink nem exportálhatók/importálhatók, mint a levelezési fiókoké, így egy rendszer újratelepítésnél elvesznek. Vagy mégsem? Cikkünkben mutatunk egy példát az összes telefonos kapcsolat mentésére és visszatöltésére.
Tárcsázó kapcsolatok mentése
Az összes telefonos tárcsázó kapcsolat beállításai egyetlen fájlban tárolódnak. Eléréséhez elsőként be kell kapcsolni a rejtett fájlok megjelenítését:
Indítsuk el a Windows Intézőt (Windows Explorer), majd kattintsunk az Eszközök > Mappa beállításai > Nézet (Tools > Folder Options > View) oldalra és kapcsoljuk be a "Rejtett fájlok és mappák megjelenítése" ("Show hidden files and folders") rádiógombot.
A kérdéses fájl az összes felhasználóra (All Users) vonatkozó profilban tárolódik. A profil alapértelmezésben a rendszerkötet Documents and Settings mappájában található. Tallózzunk el az Intéző segítségével az alábbi helyre:
C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Microsoft\Network\Connections\Pbk
Feltételezve, hogy a rendszerkötet a C: meghajtó.
A "rasphone.pbk" fájlban tárolódnak a telefonos kapcsolatok beállításai, ha megnyitjuk a Notepad-el, akkor az INI fájlokhoz hasonló szerkezetű szöveges állományt látunk. Az egyes bejegyzéseket kézzel is módosíthatjuk, nem feltétlenül kell használni a grafikus felület ablakait.
Duplán kattintva a fájlokon megjelenik egy kis ablak, ahol a következő műveleteket hajthatjuk végre:
A "Válasszon hálózati kapcsolatot" ("Choose a network connection") legördülő menüben lehet kiválasztani a fájlban lévő kapcsolatok valamelyikét.
"Csatlakozás" ("Connect"): létrehozza a kiválasztott kapcsolatot, de nem kezdődik meg azonnal a tárcsázás, csak megjelenik a tárcsázó ablak.
"Mégsem" ("Cancel"): bezárja az ablakot.
"Új" ("New"): az új kapcsolat varázsló segítségével létre lehet hozni egy új betárcsázó kapcsolatot. Akkor is elindul a varázsló, ha megnyitjuk a "rasphone.pbk"-t és nem tartalmaz egyetlen kapcsolatot sem.
"Tulajdonságok" ("Properties"): megjeleníti a kiválasztott kapcsolat tulajdonságlapját.
Visszatérve a beállítások mentéséhez, másoljuk át a "rasphone.pbk" fájlt egy floppy lemezre vagy egy másik kötetre a kapcsolatok számától függően néhány kB méretű állományról van szó. Ezután következhet a rendszer újratelepítése.
Tárcsázó kapcsolatok visszaállítása
Újratelepítés után másoljuk vissza eredeti helyére (a C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Microsoft\Network\Connections\Pbk mappába) a "rasphone.pbk" fájlt, felülírva az ott lévőt, majd indítsuk újra a gépet.
Ellenőrizzük, hogy a Vezérlőpult > (Hálózati és Internetes kapcsolatok) > Hálózati kapcsolatok (Control Panel > (Network and Internet Connections) > Network Connections mappában megtalálhatók-e a kapcsolat ikonok.
Tipp: ha több gépen kell létrehozni ugyanazt a kapcsolatot, tegyük meg egy gépen és másoljuk át a többire a "rasphone.pbk"-t.
Megjegyzés: ezzel a módszerrel nem lehet az egyénileg felépített tárcsázókra vonatkozó beállításokat átmásolni, mert azok külön fájlban tárolódnak (lásd a kapcsolódó cikkeket).