Windows - A Change parancs

A Windows .NET 2003 szerverekben található CHANGE parancs három különböző funkció elvégzésére alkalmas, melyeket elsősorban rendszergazdák számára készültek, hogy az operációs rendszer karbantartásakor illetve speciális funkciók konfigurálásakor segítséget nyújtsanak. Cikkünkben a parancs kapcsolóit mutatjuk be példákon keresztül illusztrálva a lehetőségeket.
Cikkünk írásának idején a .NET kiszolgálók fejlesztése RC2 fázisban volt, ezért a végleges verzióban lehetnek eltérések a leírtakhoz képest.
Az alábbiak végrehajtásához rendszergazdai jogosultságok szükségesek.
Nyissunk meg egy parancssori ablakot (command prompt) az utasítás használatához.
CHANGE USER
Ezzel a paranccsal lehet megváltoztatni az .ini fájlok hozzárendelésével kapcsolatos beállításokat. Az alábbi kapcsolókat használhatjuk:
change user /install
Adott alkalmazás telepítése előtt a paranccsal lehet létrehozni .ini fájlokat az alkalmazás számára a rendszerkönyvtárban, melyek a felhasználó specifikus .ini fájlok főmásolataiként szolgálnak. Az alkalmazás telepítése után az .ini fájlok rendes hozzárendelésének visszaállításához használhatjuk a change user /execute parancsot.
change user /query
Az aktuális beállítások lekérdezése.
change user /execute
Engedélyezzük az .ini fájl hozzárendelését a kezdőkönyvtárhoz. Ha a rendszer visszatér végrehajtási üzemmódba (change user /execute), és az alkalmazás megpróbál registry bejegyzést beolvasni a nem létező HKEY_CURRENT_USER könyvtárból, a "Terminálszolgáltatások" ("Terminal Services") program ellenőrzi, hogy nincs-e a kulcsnak másolata a \TerminalServer\Install könyvtárban. Ha igen, a kulcsok a HKEY_CURRENT_USER könyvtár megfelelő alkönyvtárába kerülnek. Ha az alkalmazás nem létező .ini fájlból próbál olvasni, a "Terminálszolgáltatások" ("Terminal Services") program a rendszergyökérben keresi az .ini fájlt. Amennyiben az .ini fájl megtalálható a rendszergyökérben, a program átmásolja a felhasználó kezdőkönyvtárának \Windows alkönyvtárába. Ha az alkalmazás lekérdezi a Windows könyvtárat, a terminálkiszolgáló a felhasználó kezdőkönyvtárának \Windows alkönyvtárát adja eredményül.
CHANGE PORT
Az MS-DOS alapú alkalmazásokhoz rendelt soros portokat lehet kilistázni és módosítani.
Portok listázása:
change port /query
COM1 hozzárendelés törlése:
change port /d com1
Új hozzárendelés létrehozása:
change port com1=\Device\Serial0
A legtöbb MS-DOS alapú alkalmazás csak a COM1 - COM4 soros portokat támogatja. A change port parancs a soros portot egy másik portszámhoz rendeli hozzá, lehetővé téve, hogy a magasabb számú COM-portokat nem támogató alkalmazások hozzáférjenek a soros porthoz. Ha a COM10-portot szeretnénk hozzárendelni a COM1-porthoz annak érdekében, hogy azt egy MS-DOS alapú alkalmazás használhassa, a következő parancsot kell kiadni:
change port com10=com1
A hozzárendelés csak az aktuális munkamenetben működik, így nem lesz érvényes a munkamenetből való kilépés, majd újbóli visszalépés után (felhasználó ki- és visszajelentkezése után).
CHANGE LOGON
Karbantartási műveletek végzésekor vehetik hasznát a rendszergazdák az alábbi parancsoknak, melyekkel engedélyezhetjük vagy tilthatjuk az ügyfélmunkamenetekből érkező bejelentkezéseket, illetve lekérhetjük az aktuális bejelentkezési állapotot.
change logon /query
Bejelentkezési állapot lekérdezése.
change logon /enable
Engedélyezi a bejelentkezést az ügyfélmunkamenetből, de a konzolból nem.
change logon /disable
Tiltja ügyfélmunkamenetekből érkező további bejelentkezéseket, de a konzolról érkezőket nem. A már bejelentkezett felhasználókat ez nem érinti.
A rendszer újraindítását követően a bejelentkezések ismét engedélyezett állapotba kerülnek.