Windows - Levelezés konfigurálása Interneten keresztül a .NET szervereken

A .NET szerverek nem csak a levélküldésre alkalmas SMTP szolgáltatást tartalmazzák, hanem a levelek fogadását végző POP3-at is. Ha egy hálózatban csak alapszintű levelezési funkciók ellátására van szükség, nem kell Exchange szervert vásárolni és telepíteni, bőségesen elegendőek a beépített lehetőségek. Hab a tortán, hogy a konfigurálást és a felügyeletet Interneten keresztül is el lehet végezni.
POP3 web adminisztrációs felület telepítése
Ahhoz, hogy Interneten keresztül konfigurálni tudjuk az E-mail szolgáltatást, telepíteni kell a Web adminisztrációs felületet. A felügyeleti webhely (administration website) telepítésekor ez nem történik meg automatikusan, de ha eltávolítjuk a felügyeleti webhelyet, a POP3 szolgáltatás webes felülete is eltávolításra kerül.
A telepítéshez kattintsunk sorrendben a következő elemekre:
Control Panel > Add or Remove Programs > Add/Remove Windows Components > E-mail Services > Details.
Kapcsoljuk be a "POP3 Service Web Administration" jelölőnégyzetet, majd az "OK" gombbal zárjuk be az ablakot. Az előző ablakban a "Next" gombbal indítsuk el a telepítést. Közben szükség lehet a .NET szerver telepítő CD lemezére, amit kérésre helyezzünk a meghajtóba.
Felügyeleti webhely elérése SSL használatával
A POP3 szolgáltatás konfigurálása, mint már utaltunk rá a felügyeleti webhelyen keresztül lehetséges. Eléréséhez írjuk be a kliens gép böngészőjébe a következő sort:
https://gépnév:8098
Ahol a gépnév a webszerver neve vagy Internet címe (pl.: www.microsoft.com).
Böngésző beállítástól függően megjelenhet egy ablak, mely arról tájékoztat, hogy biztonságos kommunikációt kezdtünk az adott kiszolgálóval. Láthatunk továbbá egy az érvénytelen SSL bizonyítványra figyelmeztető ablakot is. Ezután megjelenik egy további ablak, ahol felhasználói nevet és jelszót kell megadni a felügyeleti weblap eléréséhez. Csak a rendszergazdák (administrators) csoport tagjai jogosultak erre.
POP3 szolgáltatás konfigurálása
Lépjünk a megjelenő weboldal "E-mail" oldalára. Két lehetőség közül választhatunk:
  • "Server Properties"
  • "Domains and Mailboxes"
"Server Properties"
Az első legördülő menüben szabályozhatjuk, hogy a POP3 postafiókok eléréséhez a jelszavakat az Active Directory (Active Directory Integrated) vagy egy külön fájl (Encrypted Password File) tárolja. Ha telepítve van a címtárrendszer, akkor maradjunk az Active Directory-nál.
A "Server Port" mezőben lehet beállítani a POP3 szolgáltatás által használt portot. Csak igen indokolt esetben térjünk el az alapértelmezett 110-es értéktől, mert az összes kliens szoftvert át kell állítani, ha itt megváltoztatjuk a számot.
A "Logging Level" legördülő menüben három fokozatban lehet állítani a szolgáltatás naplózásának gyakoriságát. Főleg hibakeresések alkalmával célszerű magasabb fokozatot beállítani, majd a hiba felderítése után visszatérni a minimális fokozatra, mert nagy naplóállományok keletkezhetnek.
Ezután következik a levelező rendszer gyökérkönyvtára (alapértelmezés: \Inetpub\mailroot\Mailbox).
Ha bekapcsoljuk a legalsó jelölőnégyzetet ("Require Secure Password Authentication (SPA) for all client connections"), akkor titkosított jelszó hitelesítéssel kapcsolódhatnak csak a kliensek.
"Domains and Mailboxes"
Elsőként a "Domains" oldal jelenik meg, itt látható, hogy milyen tartományokat (E-mail cím @ utáni része) kezel a szerver. Alapértelmezésben nincs egyetlen tartomány sem, az elsőt a "New" gombbal lehet létrehozni. A "Mailboxes" oszlopban látjuk, hogy hány postafiókot tartalmaz, melyeket úgy lehet elérni, hogy bekapcsoljuk a tartomány előtti jelölőnégyzetet és rákattintunk a "Mailboxes" gombra. Meglévő tartományt a "Delete" gombbal lehet törölni, a "Lock"-al zárolni (ekkor innen nem lehet leveleket letölteni) és az "Unlock"-al feloldani. A "Mailboxes" oldalon szintén a "New" gombbal lehet új postafiókokat létrehozni és a "Delete"-el törölni.
Összességében megállapíthatjuk, hogy alapszintű levelezési funkciókat, kevés felhasználós, kisebb vállalatoknak kifogástalanul el tud látni a .NET szerverekhez kapott POP3 szolgáltatás. Ha ennél többet akarunk, telepíteni kell az Exchange szerver valamely verzióját.