Windows - Szabad lemezterület meghatározás .NET szerverekben

Egy köteten lévő szabad merevlemez terület meghatározásának számos módja van, a Windows .NET 2003 szervercsalád még ebben is tudott újdonságot mutatni. Megtalálható a rendszerben egy parancssori segédprogram, mely nem csak azt tudja kiírni, hogy az adott köteten mennyi a szabad hely, de megteszi ezt a hálózat távoli gépein is, továbbá ellenőrizhetjük, hogy rendelkezésre áll-e az általunk megadott mennyiségű szabad hely.
Cikkünk írásának idején a .NET kiszolgálók fejlesztése RC2 fázisban volt, ezért a végleges verzióban lehetnek eltérések a leírtakhoz képest.
Az alábbi parancsot egyaránt ajánljuk rendszergazdáknak és programozóknak.
Az említett utasítás a %systemroot%\system32 mappában található, FREEDISK.EXE néven. Használatának bemutatásához nyissunk meg egy parancssori ablakot (Command Prompt).
Szabad hely lekérdezése az aktuális köteten
Az aktuális köteten lévő szabad hely lekérdezéséhez adjuk ki kapcsolók nélkül a parancsot:
freedisk
Eredményül megkapjuk a rendelkezésre álló lemezterületet bájtokban, például:
INFO: 3 943 636 992 bytes free on current volume.
Adott köteten lévő szabad hely lekérdezése
Adjuk meg a /d kapcsoló után az adott kötet betűjelét, ha nem az aktuálisról kérünk információt. Például az E:\ kötet lekérdezése így történik:
freedisk /d e:\
vagy
freedisk /d e:
Rendelkezésre áll a megadott mennyiségű szabad hely?
Főleg programozók veszik hasznát a következő lehetőségnek. Alkalmazástelepítés előtt ellenőrizni kell, hogy van-e elegendő szabad hely a merevlemezen. Ehhez tudni kell, hogy az alkalmazásnak mennyi helyre van szüksége és mennyi áll rendelkezésre. A két adat birtokában egy feltétel beiktatásával megkapható az eredmény. Ez nem bonyolult, de a FREEDISK paranccsal egy lépésben el lehet végezni ezt a számítási műveletet. Tegyük fel, hogy az alkalmazásunknak 50 MB-nyi helyre van szüksége, ekkor írjuk be a következőt:
freedisk 50MB
Amennyiben rendelkezésre áll, a következő üzenetet kapjuk:
SUCCESS: The specified 52 428 800 byte(s) of free space are available on current volume.
Ha nem, akkor a következő felirat jelenik meg:
INFO: The specified amount of free space is not available on current volume.
Programból futtatva a FREEDISK parancsot elegendő a visszatérési érték első szavát ellenőrizni: ha "SUCCESS", akkor van elegendő hely, ha "INFO", akkor biztosan nincs.
Batch fájlokból történő meghívás esetén elegendő szabad hely esetén a visszatérési érték 0, ellenkező esetben 1.
Az értéket nem csak MB-ban adhatjuk meg, használhatók még a következő rövidítések is: KB, MB, GB, TB, PB, NB.
Távoli gép ellenőrzése
A fenti műveleteket végrehajthatjuk a hálózat egy másik gépén is. A /s kapcsoló után meg kell adni a gép nevét vagy IP címét:
freedisk /s gépnév /d c:\
A végrehajtás az aktuálisan bejelentkezett felhasználó nevében történik, ha ez nem érvényes a távoli gépen, meg kell adnunk egy érvényes nevet és jelszót. Előbbit tartomány\fióknév formában:
freedisk /s gépnév /u microsoft\administrator /p jelszó /d c:\
Főleg rendszergazdák számára hasznos a hálózat összes gépének ellenőrzése batch fájlból. Azonban vigyázzunk, mert batch fájlban a jelszó titkosítás nélkül tárolódik és illetéktelen kezekbe kerülve könnyen visszaélésre ad lehetőséget.