C# - Lottó számok lekérdezése webservice használatával

forráskód letöltése
A www.animare.hu oldalon található egy szolgáltatás, amely segítségével megtudhatjuk az ötös lottó első húzása (1957-es év 11. hete) óta kisorsolt nyerőszámait. A szolgáltatás webservice formájában működik és ingyenesen elérhető. Az újonnan kihúzott lottószámokkal folyamatosan frissül az adatbázis. Egy évszám és azon belül egy hét megadása esetén megkapjuk az adott héten húzott öt számot, de lekérhetjük a legutóbb húzott számokat is egy másik paraméter nélküli függvénnyel.
A szolgáltatás az alábbi címen érhető el:
http://www.animare.hu/AnimareWebService/Lotto5.asmx
A Web Service eléréséhez hozzunk létre egy új alkalmazást, majd válasszuk a Project – Add Web Reference menüpontot. A megjelenő ablakban adjuk meg a szolgáltatás címét.
Miután létrejött a Web referencia, a szolgáltatást az alábbi módon érhetjük el:
using LottoWebService.hu.animare.www;
A kapcsolat létrehozásához felveszünk egy változót, amelyen keresztül elérhetővé válnak a szolgáltatás függvényei.
Lotto5 szerver = new Lotto5();
A GetNumbers függvény segítségével egy év és azon belül egy hét megadásával lekérdezhetjük az adott héten húzott lottószámokat.
GetNumbers
int[] GetNumbers(
int year,
int week
)
Lottószámok lekérdezésére szolgál.
Paraméterek
int year
Az évet azonosítja. A legelső év, amelyről van adat 1957.
int week
Az éven belüli hetet azonosítja. A legelső adat, amelyről információt kaphatunk 1957. 11. hete.
Visszatérési érték
A függvény egy 5 elemű, int típusú tömbbel tér vissza, amelyben az egyes elemek helyén a húzott számok szerepelnek. Ha a függvény paraméterlistájában olyan évet és hetet adunk meg, amikor nem történt lottóhúzás, akkor a tömb összes eleme 0 lesz.
Ha a legutolsó húzás nyerőszámait szeretnénk megtudni, akkor nem szükséges ismernünk az évet és a hetet. Használhatjuk a GetActualNumbers függvényt.
GetActualNumbers
int[] GetActualNumbers()
Az utolsó lottóhúzás nyerőszámainak, valamint a húzás évének és hetének lekérdezésére szolgál.
Visszatérési érték
A függvény egy 7 elemű int tömbbel tér vissza. Az első 5 helyen a nyerőszámok találhatók, az utolsó két helyen lévő értékből megtudhatjuk a húzás évét és hetét.