Windows - Office XP beállításainak mentése, visszatöltése

Az Office XP lehetővé teszi, hogy a felhasználók személyre szabják a látható felületet és a háttérben meghúzódó komponenseket, beállításokat. Az operációs rendszer vagy az Office újratelepítése alkalmával ezek a nem kevés munkával létrehozott beállítások elvesznek, ha nem mentjük őket. Egy beépített eszköz segítségével néhány egérkattintással lehetővé válik az összes egyéni beállítás fájlba történő exportálása és importálása.
Mikor van szükség a beállítások mentésére?
Egyrészt mindig hasznos, ha készítünk biztonsági másolatot, mert bármikor tönkremehet a merevlemez vagy jöhet egy vírus, ami tönkreteszi a rendszert.
Másrészt gyakran előfordul, hogy egy intézmény dolgozói ugyanazokat a beállításokat használják (egyéni sablonok, stb.), de ezek eltérnek az Office XP alapértelmezett beállításaitól. Ahelyett, hogy a rendszergazda minden gépet végigjárva kézzel elvégezné a szükséges módosításokat, elegendő csak egy gépen megtennie, menteni a konfigurációt, a kapott fájlt felrakni a hálózatra, majd a kliens gépeken importálni a beállításokat.
Idegen környezetben kell bizonyos ideig dolgozni egy ott lévő számítógépen. CD-n vagy Interneten keresztül a felhasználó feltölti a gépre a saját beállításait (elsőként menti a meglévőket), majd a munka végeztével visszaállítja az eredeti állapotot.
Mit lehet menteni?
 • Eszköztárak módosításait
 • Menük módosításait
 • A "Beállítások" párbeszédpanelen ("Eszközök" menü) megadott beállításokat
 • A sablonok, fájlok és ClipArt elemek alapértelmezett helyeit
 • A fájlmentés alapértelmezett formátumát
 • Automatikus javítási listákat
 • Egyéni szótárakat
 • Az Office Irányítópult testreszabott beállításait
 • Sablonokat
Megjegyzés: a rendszer nem menti az Office egyes nyelvi verzióiban szereplő beszéd felismerési szolgáltatás beállításait.
Beállítások mentése
Kattintsunk a "Programok" menüben a Microsoft Office Eszközök > Beállításmentő varázsló menüre.
Az első, üdvözlő oldalról lépjünk tovább.
Rövid várakozás következik, mert a rendszer megkeresi a mentendő összetevőket.
A következő oldalon két rádiógombot találunk. A felsővel lehet végrehajtani a beállítások mentését, az alsóval pedig a visszatöltést. Elsőként aktivizáljuk a felsőt (alapértelmezés) és kattintsunk a "Tovább" gombra.
Ismét két lehetőség közül választhatunk:
 • A mentés a Microsoft szerverére történik, a beállítások ott tárolódnak, az átvitel titkosítva zajlik és még a Microsoft sem férhet hozzá. Erről a "Részletek" gombra kattintva olvashatunk. A módszer előnye, hogy gyakorlatilag bárhonnan elérhetőek a beállítások, nem kell CD-t vagy floppy-t magunkkal vinni és az adatok biztonságban vannak. A webre mentett egyéni Office XP-beállítások a mentés után három hónapig tárolhatók a kiszolgálón, utána törlésre kerülnek. Ha két héttel, majd később egy nappal a törlést megelőzően szeretnénk értesítést kapni, meg kell adni az e-mail címünket a Beállításmentő varázslóban, így lehetőség nyílik arra, hogy az adatok törlése előtt további három hónapra mentsük a beállításokat.
 • Második lehetőség, hogy az Internet mellőzésével egy helyi adathordozón rögzítjük a kapott állományt.
Tegyük fel, hogy az utóbbi lehetőséget választottuk. A rádiógomb alatti mezőben megadhatjuk a célfájl nevét. Alapértelmezésben OPS kiterjesztést használ a rendszer - ne módosítsunk rajta.
Végül kattintsunk a "Befejezés" gombra.
Beállítások visszatöltése
Megtehetjük egyrészt a varázslóval, másrészt a Windows Intézőben az OPS állomány megnyitásával. Vigyázzunk, mert utóbbi esetben külön kérdés nélkül, azonnal felülíródnak a meglévő beállítások.