Windows - Megjegyzések elhelyezése az FTP szerveren lévő könyvtárakban

forráskód letöltése
Az Internet Information Services (IIS) FTP szolgáltatása lehetővé teszi, hogy minden mappába elhelyezzünk egy megjegyzést, mely gyakorlatilag tetszőleges hosszúságú lehet és elsődleges célja, hogy segítséget nyújtson a felhasználónak a könnyebb tájékozódásban. A megjegyzés elhelyezésének azonban vannak feltételei, ezért az alábbiakban lépésről lépésre ismertetjük a végrehajtás menetét.
Cikkünkhöz mellékeltük az alábbi fájlokat:
"EnableFTPDesc.reg" - Engedélyezi a megjegyzésfájlok elhelyezését és megjelenítését az FTP mappákban.
"~ftpsvc~.ckm" - Példa egy megjegyzésfájlra.
Az alábbiak végrehajtásához rendszergazdai jogosultságokra van szükség.
Megjegyzések használatának engedélyezése
Elsőként be kell kapcsolnunk a megjegyzések használatát, ehhez a regisztrációs adatbázis szerkesztésére van szükség. Indítsuk el a REGEDIT.EXE segédprogramot (Start > Futtatás > regedit) és tallózzunk el a következő helyre:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\MSFTPSVC\Parameters]
Ha nem létezik, hozzunk létre egy új duplaszó típusú bejegyzést, "AnnotateDirectories" néven. Értéke legyen 1. Ha 0-át adunk meg, letiltjuk a megjegyzések használatát.
FTP szolgáltatás újraindítása
A változtatások érvényesítéséhez újra kell indítani az FTP szolgáltatást. Ez történhet a teljes operációs rendszer újraindításával. Történhet az "Internet szolgáltatáskezelő" ("Internet Services Manager") felügyeleti konzol segítségével, szkriptekkel, de akár parancssorból is. Nézzük az utóbbiból hogyan:
Indítsunk el egy parancssori ablakot és adjuk ki a következő utasítást a szolgáltatás leállításához:
net stop msftpsvc
Rövid várakozás után megtörténik a leállítás, ezután indítsuk el ismét:
net start msftpsvc
Megjegyzésfájl létrehozása
A megjegyzést egy sima szöveges fájlba helyezzük el. Hozzunk létre egy új fájlt és írjuk be azt a szöveget, amit meg akarunk jeleníteni az adott könyvtárban. Fontos, hogy az adott könyvtárban, mert minden egyes könyvtárba más és más fájlt helyezhetünk, más szöveggel. Vegyük figyelembe, hogy a magyar ékezetes karakterek valószínűleg nem jelennek meg jól a kliensoldalon.
A legfontosabb megkötés pedig, hogy a fájl neve csak a következő lehet:
~ftpsvc~.ckm
Annak érdekében, hogy ne jelenjen meg a könyvtárlistában, tegyük rejtetté az alábbi parancssori utasítással:
attrib +h ~ftpsvc~.ckm
Próba
Következhet a teszt.
Nyissunk meg egy parancssori ablakot és a beépített, szintén parancssori FTP klienssel létesítsünk kapcsolatot a kiszolgálóval:
ftp localhost
Ha a bejelentkezéshez szükséges felhasználói név és jelszó, adjuk meg. Amennyiben az FTP gyökérkönyvtárban is létrehoztunk egy ~ftpsvc~.ckm fájt, bejelentkezés után azonnal látni fogjuk a benne lévő szöveget, 230-as előtaggal.