Windows - Kábelmodem és DSL kapcsolatok sebességének növelése a regisztrációs adatbázis segítségével

forráskód letöltése
Bár Magyarországon a kábelmodem és xDSL (ADSL, BDSL, stb.) Internet kapcsolatok a leggyorsabbak közé tartoznak, azért nincs az a kapcsolat, amelynél ne igényelnék a felhasználók a még nagyobb sebességet. A Windows 2000/XP keretein belül a regisztrációs adatbázis alább felsorolt bejegyzéseinek módosításával, illetve létrehozásával elvégezhetünk egy finomhangolást a rendszerben, melynek jótékony sebességnövekedés az eredménye.
Cikkünkhöz mellékeltük az alábbi beállítások mindegyikét tartalmazó registry állományt "xDSL.reg" néven. Futtatásával egy lépésben végrehajtjuk a kapcsolati sebességet növelő beállításokat.
Kábelmodem és xDSL kapcsolatok sebességének növelése
A regisztrációs adatbázison belül több bejegyzés együttes hatásának következménye a kábelmodemes és DSL kapcsolatok maximális sebessége. Indítsuk el a REGEDIT.EXE segédprogramot (Start > Futtatás > regedit) és keressük meg a következő kulcsot:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters]
A kulcson belül pedig az alábbi bejegyzéseket, amelyik nem létezik, azt hozzuk létre, mindegyik duplaszó (REG_DWORD) típusú:
"DefaultTTL"
Meghatározza a kapcsolat Time To Live (TTL) értékét. Maximálisan az itt megadott ugrási számot érhetik el a kimenő csomagok mielőtt kézbesíthetetlennek minősülnek. Ugrás minden aktív hálózati elemen (számítógép, útválasztó, stb.) való áthaladás. A bejegyzés értéke alapértelmezésben 32 ugrást tesz lehetővé. Lehet, hogy egy csomag 33 ugrással célba jutna és felesleges megismételni a küldést más útvonalat keresve, ezért növeljük a számot. Természetesen az sem jó, ha túlságosan magas értéket adunk meg. Általánosságban a 128 (hexadecimális 80) megfelelő minden hálózatban.
"EnablePMTUBHDetect"
Ha az értéke 1 (True), akkor a TCP protokoll automatikusan detektálja a fekete lyuk ("Black Hole") útválasztókat. A Black Hole-nak nevezzük azon útválasztókat, melyek nem adnak választ az ICMP üzenetekre (tipikus gyakorlati példa: nem válaszolnak a PING kérésekre). Ennek következménye lehet az IP csomagok széttöredezettsége. Ha a TCP protokoll automatikusan detektálja az ilyen útválasztókat, akkor nem küld széttöredezettséget szabályozó biteket a célállomás felé.
"EnablePMTUDiscovery"
1-es érték mellett a TCP automatikusan határozza meg a Maximum Transmission Unit (MTU) értékét. MTU az átvitel során alkalmazott maximális csomagméret. Ezzel szintén elejét vehetjük a széttöredezettségnek. Ha 0-t adunk meg értéknek nem történik automatikus meghatározás, hanem mindig, minden kapcsolatnál az MTU mérete 576 Byte lesz.
"SackOpts"
A paraméter meghatározza, hogy a Selective ACK (SACK) opció engedélyezve van-e, ha egyes értéket vesz fel, akkor igen, ha 0-t, akkor nem. A SACK-ról részletesen az RFC 2018 szabványban lehet olvasni. Engedélyezése esetén a csomagok egy részét vagy egészét a rendszer eldobhatja úgy, hogy a küldőt értesíti a sikeres fogadásról, ezzel mintegy fekete lyukat kialakítva.
"Tcp1323Opts"
Meghatározza az RFC 1323 szabványban leírt időbélyeget és a csomag keretek skálázási beállítását. A következő értékeket veheti fel:
  • 0 = RFC 1323 letiltva
  • 1 = skálázás engedélyezve
  • 2 = időbélyegek engedélyezve
  • 3 = skálázás és időbélyegek is engedélyezve
Az optimálisabb teljesítmény érdekében válasszuk az utolsó lehetőséget és engedélyezzük mindkét opciót.
"TcpWindowSize"
A beállítás megadja a maximális TCP csomag keret méretet. A küldő ennyi bájtot továbbíthat a fogadó felé anélkül, hogy visszajelzést kapna a sikeres küldésről. Nagyobb méret nagyobb sávszélességen lehetséges, mivel az oda-vissza irányú kommunikáció mennyisége csökken, ezért nagyobb teljesítményt tudunk elérni. Hiba esetén azonban több adatot kell ismét elküldeni, ami lassítja az adott átvitelt. xDLS esetében az ideális beállítás hexadecimális 2238 (decimális 8760).
"GlobalMaxTcpWindowSize"
Fogadó eszközönként eltérhet a bejövő csomagok keret mérete. A "GlobalMaxTcpWindowSize" beállítás az összes eszközre egységesen érvényes beállítást határoz meg az egész operációs rendszerben. Az ideális méret hexadecimális 7fff (decimális 32767).
Bármelyik beállítás módosítása esetén újra kell indítani a számítógépet.