Windows - Lemezdiagnosztika

A Windows XP telepítő CD lemezén található egy parancssori segédprogram, mely alkalmas a merevlemez és a rajta lévő kötetek állapot információinak lekérdezésére. Kihasználja az NTFS 5 fájlrendszer extra szolgáltatásait is, használható dinamikus köteteken, csatolt (mount) meghajtókon, kezeli a szimbolikus linkeket, logikai lemezkezelő szolgáltatást, stb.
Parancssori segédprogramunk neve: DMDIAG.EXE
Alapértelmezésben nem kerül az operációs rendszerrel együtt a merevlemezre, nekünk kell gondoskodni a telepítéséről. Vegyük elő a Windows 2000 Server telepítő CD-t és futtassuk a Support\Tools könyvtárban található SETUP.EXE vagy 2000RKST.MSI programokat. Ezután a %Program Files%\Support Tools mappában lesz megtalálható, de nem kell ide tallózni, mert bárhonnan elérhető, köszönhetően annak, hogy bekerül az alapértelmezett elérési útvonalak közé.
A parancs használata egyszerű, csupán néhány kapcsolóval rendelkezik, de a szolgáltatott információ annál bővebb. A következő adatokat adja vissza a számítógépről és elsősorban a merevlemezekről:
  • Gépnév és az operációs rendszer verziószáma
  • Fizikai lemez típus
  • Csatolási pontok (mount points)
  • LDM fájl verziók
  • Meghajtó betűjel használat (GetLogicalDrives(), GetDriveType() függvények)
  • \Device
  • Szimbolikus linkek
  • Ldmsize
  • Kernel lista
  • Partíció információk
A parancs használata
Nyissunk meg egy parancssori ablakot és adjuk ki kapcsolók nélkül az utasítást:
dmdiag
Ekkor csak a legalapvetőbb információkat látjuk viszont a képernyőn.
Ahhoz, hogy részletesebb tájékoztatást kapjunk, a következő formában kell meghívni az utasítást:
dmdiag /v
A kimeneti listában szerepelnek a fenti felsorolásban megadott tulajdonságok. Például a meghajtó betűjelek használata mellett megjelennek a hozzájuk tartozó eszközök és eszköztípusok (fixed, cdrom, stb.):
---------- Drive Letter Usage, Drive Type ----------
A: = \Device\Floppy0 [Removable]
C: = \Device\HarddiskVolume1 [Fixed]
D: = \Device\HarddiskVolume2 [Fixed]
E: = \Device\HarddiskVolume3 [Fixed]
R: = \Device\CdRom1 [CDRom]
W: = \Device\CdRom0 [CDRom]
Részletes információt kapunk az egyes partíciók méretéről, szektorméretéről, kihasználtságáról és ugyanezt a teljes merevlemez esetében is:
---------- Partition Table Info Disk 0 ----------
7,299 Cylinders
255 Tracks/Cylinder
63 Sectors/Track
512 Bytes/Sector
12 MediaType
117,258,435 Sectors (total)
60,036,318,720 Bytes (total)
58,629,218 KB
57,255 MB
55.9 GB
Nem mindig megfelelő, ha a képernyőn jelennek meg az adatok, későbbi feldolgozás céljából praktikusabb fájlba menteni őket. Ehhez a /f kapcsolót kell használnunk, utána megadva a kimeneti fájl nevét és opcionálisan az elérési útját is.
dmdiag /v /f c:\file.txt
A hibaüzenetek továbbra is a képernyőn lesznek láthatóak.
Felhasználási tipp
A hálózat munkaállomásain futtatva és fájlba mentve a kapott eredményt a gépek merevlemezéről és lemezkiosztásáról pontos képet kapunk. Minden géphez fog tartozni egy szövegfájl, melynek neve legyen a gép neve. Mentsük ezeket a fájlokat egy közös mappába valamelyik kiszolgálón, így bárhonnal elérhetők.