Windows - Az SQL Server Data Transformation Services szolgáltatása

DTS 1. rész

Biztosan találkozott már azzal a problémával, hogy pl. excel formátumú adatait SQL szerverbe kellett töltenie és eközben jó lett volna, ha más dokumentumból származó adatokkal kiegészítve tudja mindezt végrehajtani. Ez a feladat a DTS segítségével gyerekjáték. Hogy ennél bonyolultabb kihívásokkal is megbírkózzunk, most feltérképezzük a Data Transformations Services szolgáltatást. Első cikkünkben áttekintjük a DTS eszközeit, fogalmait.
DTS áttekintés
A legtöbb cégnek, szervezetnek szüksége van arra, hogy szerteágazó területekről érkező adathalmazait egységbe foglalja, rendszerezze, így elősegítve a döntéshozatalt, hiszen az adatok általában különféle helyeken és különféle formában születnek és tárolódnak. A Data Transformation Services megoldást kínál erre a bonyolult feladatra azáltal, hogy egy olyan alkalmazáskészletet ad a kezünkbe, amely képes különféle összeegyeztethetetlen adatainkból kivonatokat készíteni, átalakítani és összegezni, hogy végül egy DTS által használható eredményhalmazt kapjunk. A DTS grafikus segédeszközeivel csomagokat állíthatunk össze, vagy script-eket gyárthatunk a DTS objektum modell segítségével.
DTS fogalmak
  • DTS Packages
A DTS csomag egy szervezett gyűjtemény, amelyben szerepelhet connection, task, transform és workflow objektum. Tárolható az SQL szerverben, fájlban (storage file), vagy Visual Basic fájlban.
  • DTS Tasks
A DTS Task egy munkafolyamat vagy funkciógyűjtemény, amely a DTS csomag része, és egy lépésben futtatható. Minden task meghatároz egy munkaszakaszt, az adatmozgás egy részét, egy transform folyamatot, vagy egy indítható job-ot.
  • DTS Transformations
Adatátalakító, transzformáló szolgáltatás. Segítségével definiálhatunk egy munkafolyamatot, amely egy meghatározott bemeneti adatcsomagból az átalakításokat elvégezve output adatokat hoz létre.
  • DTS Package Workflow
A DTS csomag munkafolyamat azt jelenti, hogy meghatározhatjuk a DTS-ben lévő task-ok sorozatát, futtatási sorrendjét.
  • Connectivity
A DTS OLEDB architektúrán alapul, ami különféle adatforrások közötti adatforgalmat tesz lehetővé.
  • Meta Data
Ez a szolgáltatás DTS csomagot tud elmenteni az SQL szerver Meta Data Services számára. A Meta Data egy absztrakt fogalom, adatokból származtatott adatokat jelent.
  • DTS eszközök
DTS csomagokat a következő eszközök segítségével tudunk készíteni, ütemezni az indulásukat, vagy közvetlenül elindítani:
Eszközök Leírás
DTS Import/Export Wizard Varázslóeszköz, amellyel SQL szerverünkbe, vagy szerverünkből tudunk adatokat tölteni.
DTS Designer Grafikus segédeszköz komplex DTS csomagok készítésére. A DTS Import/Export varázsló által készített csomagok is manipulálhatóak ezzel az eszközzel.
DTS and SQL Server Enterprise Manager Azon beállítások, amelyek segítségével Enterprise Managerből tudunk DTS-t kezelni.
DTS Package Execution Utilities DTS indító segédeszközkészlet, amely dialógusablakok összességét jelenti DTS csomagok ütemezéséhez, illetve a dtsrun parancssori program, közvetlen futtatáshoz.
DTS Query Designer Grafikus segédeszköz, DTS-hez készíthetünk vele lekérdezéseket.
Következő részben a DTS Import/Export Wizard-dal foglalkozunk.

DTS cikksorozat