Windows - Terminal Services Advanced Client

Létezik egy ActiveX alkalmazás, amely segítségével Internet Explorer-ből érhetünk el távoli szervert terminál szolgáltatásán keresztül. Nincs szükség így terminál kliens telepítésére, csak egy böngészőre és máris könnyen tudunk adminisztrációs feladatokat ellátni, alkalmazásokat futtatni. Cikkünkben részletezzük az említett komponens előnyeit, és valamennyi felhasználási lehetőségeit.
http://www.microsoft.com/windows2000/downloads/recommended/TSAC/default.asp
Áttekintés
A letölthető ActiveX kontrol majdnem ugyanazt a funkcionalitást nyújtja, mint a teljes Terminál Services Client, de ezt arra tervezték, hogy a weben keresztül működjön. A Web Package setup program telepíti az ActiveX controlt, az ActiveX Client Control Deployment Guide programot, és példa weblapokat Internet Information Services 4 vagy későbbi verziók alá.
A webes csomag mellett, Microsoft közzétesz két másik package-t is, ami a TSAC-n alapszik:
  • Terminal Services Connections MMC snap-in. Az adminisztrátorok ennek segítségével több TS kapcsolatot felügyelhetnek egy könnyen átlátható fa struktúrában. Ez több Terminal Server menedzselésére is használható.
  • Terminal Services Full Client Windows Installer (MSI) package. A csomag segítségével konfigurálhatjuk a teljes Terminal Services Client telepítését, kihasználva az MSI csomagok által nyújtott szolgáltatásokat.
A TSAC tartalmazza az RDP 5.0 (Remote Desktop Protocol) szolgáltatást (Windows 2000 része), és használható bármely Terminál szolgáltatást nyújtó szerverhez való kapcsolódásra.
Előnyei
A Terminal Services Advanced Client (TSAC) használata a következő előnyökkel jár:
  • Publikálhatunk standard Windows-alapú alkalmazásokat weben keresztül. Ez főként gyakran változó, nehezen telepíthető alkalmazásoknál használható, olyan alkalmazásoknál, amelyet általában kevés felhasználó használ egyszerre, vagy ha nagy mennyiségű adatokat kell alacsony sávszélességű kapcsolaton keresztül kezelni.
  • Felhasználóknak nem kell saját kezűleg letölteni és telepíteni kliens gépükre.
  • Adminisztrátoroknak csak egy URL-t kell küldeniük a felhasználóknak, nem pedig egy egész alkalmazást.
A TSAC lényeges előnyökkel szolgál a következő felhasználócsoportoknak:
  • Felhasználók, akiknek terminál szerver által elérhető alkalmazás használata szükséges olyan eszközökről, amelyeket nem tudnak menedzselni.
  • Adminisztrátoroknak, akik törekednek egyszerű megoldást nyújtani üzletági Win32 alkalmazások elérésére.
A TSAC csomag jellemzői
Web package:
  • Folyamatokat működtethetünk Internet Explorer-ből. Ha felhasználó először tölti be az adott URL-t, amelybe TSAC csomag van beágyazva, akkor egy dialógus ablakot kap, a kontroll telepítéséről.
  • Programozható. Mint minden ActiveX vagy COM objektum esetében, VB, vagy VC++ fejlesztőrendszerek segítségével a TSAC tulajdonságai módosíthatók.
Elérhetősége
A Terminál Services Advanced Client letölthető a Microsoft weboldaláról, de megtalálható a Windows 2000 SP1 CD-n is.
Biztonság
A TSAC egy erős titkosítású RDP 5.0 kliens. Az RSA RC4-es biztonsági kódját használja 40-, 56-, vagy 128-bites kulcsokkal, a szerveren beállított értéknek megfelelően. A TSAC a jól ismert RDP TCP portot (3389) használja a kommunikációra.
Szerver oldali konfiguráció
Ahhoz, hogy egy szerveren elérhetővé tegyük a terminál szolgáltatás elérését böngészőn keresztül, telepítenünk kell a Windows összetevők közül a Remote Desktop – Web connection programot. Mindezt az IIS World Wide Web szolgáltatás komponensei között találjuk.