Windows - DTS Import/Export varázsló

DTS 2. rész

A Data Transformation Services szolgáltatáscsomag részét képezi a címben említett varázsló. Az eszköz segítségével rendkívül egyszerű, kényelmes módon tudunk adatokat másolni különféle adatforrások között, sőt fejlett paraméterezhetőségének köszönhetően szinte bármilyen bonyolult adat-transzformációt definiálhatunk. Cikkünkben ismertetjük az eszköz használatát.
Bevezető
Valamennyi DTS eszköz közül a DTS Import/Export Wizard képes a legegyszerűbb módon adatokat másolni OLE DB adatforrások között. Miután kapcsolódunk a forrás és a célállomáshoz, választhatunk, hogy adatot importálni vagy exportálni akarunk és jóváhagyva az átalakítást, az adatmásolás megkezdődik (pl. mezők lekérdezését vagy Activex script-et használva). A legtöbb esetben automatikusan másolhatunk saját és idegen kulcsokat az adatokkal együtt. A másolandó adatokat SQL lekérdezés is szolgáltathatja, ami több tábla összekapcsolásából érkezhet egyazon adatbázisból, vagy elosztott lekérdezésekből. A folyamat részeként a varázsló létrehozza számunkra a cél táblát, ha nem létezik.
Rendelkezésre álló adatforrások
A varázsló segítségével a következő adatforrásokhoz kapcsolódhatunk:
 • A legtöbb OLE DB és ODBC adatforráshoz, valamint felhasználó által készített OLE DB forráshoz is.
 • Text fájlokhoz.
 • Más MS SQL szerver példányokhoz.
 • Oracle és Informix adatbázisokhoz. (Szükséges a megfelelő Oracle és Informix kliens program telepítése.)
 • Excel táblázatokhoz.
 • Access és FoxPro adatbázisokhoz.
 • dBase vagy Paradox adatbázisokhoz.
Adatátalakítás
Az adatmásolás mellett adatbázis mezőinek szintjén át tudjuk alakítani adatainkat ActiveX script-ek, pl. VBscript vagy Javascript segítségével.
Adatbázis objektumok másolása
A DTS Import/Export Wizard segítségével átvihetünk adatbázis objektumokat, pl. indexeket, nézeteket, szerepeket, tárolt eljárásokat, és integritásra hivatkozó megszorításokat.
DTS csomagok mentése
Miután a varázsló lépéseinek a végére értünk elmenthetjük a kapcsolatot, magát a transzformációt és ütemezhetjük a feladatot DTS csomagként. Maga a DTS csomag elmenthető:
 • Az SQL szerver msdb adatbázisába.
 • Az SQL szerver meta adatbázis szolgáltatásába.
 • Strukturált tároló fájlba (.dts fájl).
 • Visual Basic fájlba.
Ezután a package közvetlenül indítható, vagy későbbre ütemezhető.
Indítás lehetőségei
A DTS varázslót indíthatjuk az SQL start menüben megjelenő menüpontjából: Microsoft SQL Server -> Import and Export Data, vagy az Enterprise manager segítségével, ha egy adott adatbázison jobb egérgombbal kattintunk, majd az All Task (Az összes feladat) Import Data… vagy Export Data… menüpontját választjuk.

Lehetőségünk van a DTS varázslót (dtswiz) parancssorból is indítani különféle paraméterekkel:
/i
Adatimportot határoz meg egy SQL szerverbe.
/x
Adatexportot határoz meg egy SQL szerverből.
/r provider_name:
Megadja, hogy az import vagy export választásától függően az adatforráshoz, vagy a célállomáshoz melyik adatszolgáltató gondoskodjon a kapcsolatról. Pl.: a Microsoft OLE DB Provider for ODBC neve: MSDASQL.
/s server_name[\instance_name]
Az SQL szerver példány neve, ahonnan, vagy ahová adat másolást kezdeményezünk. Ha az alapértelmezett példányhoz akarunk csatlakozni az adott gépen, akkor csak a szerver nevét kell megadnunk.
/n
Windows Authentication beállítás (nem szükséges). Ha használjuk, akkor elsőbbséget élvez a /u és /p felett.
/u login_id
login ID az SQL szerverhez való csatlakozáshoz.
/p password
A login ID-hoz tartozó jelszó.
/d database_name
Az SQL adatbázis neve, amelyet az export vagy import folyamathoz használunk.
/f filename
Elmenti a DTS csomagot, amelyet a varázsló készített a megadott COM-struktúrájú tároló fájlba.
/y
Elrejti az SQL szerver rendszer adatbázisait (master, model, msdb, tempdb). Ezek az adatbázisok nem jelennek meg az import vagy export ablakban, a választható listában.
/m
Minden lépést a fő csomag végrehajtási szálon futtat.

DTS cikksorozat