Windows - Windows 2003 Server új lehetőségei a kiszolgáló konfigurálásában

A Windows 2003 Server-ben sokkal könnyebb a rendszer szolgáltatásainak karbantartása a (server roles) szerver szerepek segítségével. Melyek ezek a szerepek, és miért is könnyebb segítségükkel a rendszer felügyelete? Milyen előnyöket nyújt a varázsló, például a frissítések tekintetében? Megtudhatja cikkünkből.
Cikkünk írásának idején a .NET kiszolgálók fejlesztése RC2 fázisban volt, ezért a végleges verzióban lehetnek eltérések a leírtakhoz képest.
Kiszolgáló konfigurálása
A Windows 2003 Server újdonsága, hogy a kiszolgáló konfigurálása varázsló egyszerűsítve összegyűjti a konfigurációs eszközöket és lehetőségeket egy helyre, lehetőséget teremtve a rendszeradminisztrátoroknak, hogy server role-nak nevezett egyéni beállításokat készítsenek és kezeljenek. Szerver szerepeket először a kiszolgáló konfigurálása varázsló segítségével tudunk létrehozni, és utána ugyanezen eszközzel módosíthatjuk a beállított profilt.
Ezek a szerepek minden tekintetben átfogó kezelési lehetőséget nyújtanak a print és fájlszerver szolgáltatásoktól kezdve a streaming media és remote access megoldásokig. Több mint 11 szerepet telepíthetünk és konfigurálhatunk, kiosztott jogok státuszát vizsgálhatjuk, szoftverfrissítést végezhetünk. A Remote Dosktop for Administrators segítségével telepíthetünk és törölhetünk szerepeket hálózaton keresztül.
A szerepeket csak rendszergazdák tudják kezelni, létrehozni, törölni. A konfigurációs panel elérhető a Start Menü > All Programs > Administrative Tools alatt.
Szerepek felsorolása
Az alábbi szerepek telepíthetők Windows 2003 Server-en:
 • File server role
Fájlokhoz való hozzáférés menedzselése; Lemezkvóták NTFS fáljrendszerekben; Indexelő szolgáltatás
 • Print server role
Nyomtató hozzáférések konfigurálása; Nyomtatószolgáltatás menedzselése WMI segítségével
 • Application server role
Erőforráskészletek (adatbázis kapcsolat és objektum készletek); Osztott tranzakció kezelés; Aszinkron program kommunikáció (pl. message queuing); Azonnali objektumaktiváló modell; XML Web Service interfész; Integrált biztonság. Telepítődik az IIS, COM+ és az ASP.NET is.
 • Mail server role
POP3 és SMTP szolgáltatás
 • Terminal server role
Terminálszolgáltatás konfigurálása. Segítségével a felhasználók távolról is tudják a szervert használni.
 • Remote access/VPN server role
Virtuális magánhálózat konfigurálása; Útválasztás, címfordító szolgáltatás konfigurálása; Távoli felhasználók hálózati hozzáférésének beállítása
 • Domain controller role
Tartományvezérlői szerep. Címtáradatok tárolása, kommunikáció vezérlése a felhasználók és tartományok között. Windows 2003 Web szerver kiadás nem tud tartományvezérlőként működni.
 • DNS server role
Domain Name Server; Gépnevek fordítása IP címekre; Hálózati szolgáltatások és számítógépek neveinek tárolása; Dinamikus DNS szolgáltatás
 • DHCP server role
Dinamikus IP cím kiosztás; Központosított IP cím karbantartás;
 • Streaming media server role
Médiaanyagok publikálása a hálózaton. Valósidejű videó és audió „sugárzás”.
 • WINS server role
IP címek fordítása NetBIOS nevekre és viszont. Korábbi Windows verziók támogatása miatt szükséges
Megbízható számítástechnikai környezet
A megbízható számítástechnikai környezet kezdeményezés alatt a Microsoft azt érti, hogy a Windows 2003 Server kódjának valamennyi programsorát átvizsgálták, hogy azonosítsák a lehetséges buktatókat és gyenge pontokat. Mint minden Windows 2003 komponens, a kiszolgáló konfigurálása varázsló számára is előnyös ez a megbízható környezet. Emellett a Windows 2003 tartalmazza a Secure Windows Update szolgáltatást, ami leegyszerűsíti a kritikus javításokhoz szükséges lépéseket, amint elérhetővé válnak. A Microsoft Secure Update System (SUS) segítségével sokkal egyszerűbb a rendszer naprakészségét fenntartani a legújabb kritikus frissítésekkel. Gyorsabb, és biztonságosabb ezek telepítése.