Windows - Yukon, a Microsoft új SQL adatbázisszervere

Az MS SQL 2000 szerver újabb verziójának – amelyet a Yukon kódnéven emlegetnek – első béta verzióját az év közepén megrendezendő Microsoft’s Tech Ed 2003 show-n mutatják be Dallasban. Összefoglalónkban bemutatjuk, hogy milyen újdonságokkal találkozhatunk az új SQL szerverben, illetve milyen filozófiára épül a rendszer.
A Yukon által kínált új szolgáltatások
A Yukon a .NET keretrendszer futtatókörnyezetéhez (Common Language Runtime) teljes mértékben integrálódik, beépített Web service támogatást kínál, új üzenetküldő szolgáltatást, és sok új adattípust is tartalmaz. Nő az általános méretezhetősége és rendelkezésre állása is.
A Microsoft egy negyedik generációs adatbázismodellnek kategorizálja ezen új fejlesztését. A rendszert autonóm működésre optimalizálták, ami ez esetben interakciókat jelent olyan komputerek között, amelyek között nincs megbízási viszony.
A Yukon nem XML adatbázisszerver, hanem inkább XML adattípus támogatást tartalmaz. XML adattípusokat használhatunk mezőnek, paraméternek, változónak. Létrehozhatunk indexeket, az XML mezőkön belül.
Szorosan illeszkedik a Visual Studio .NET fejlesztőkörnyezethez. Ezáltal az adatbázis programozók elérhetik a Visual Studio szerkesztő, hibakereső, optimalizáló és IntelliSense képességeit. A Visual SourceSafe konfigurációs kezelőeszköz is integrálódik egyenesen az adatbázisba. A fejlesztők bármely CLR nyelven (C#, Basic, stb.) készíthetnek tárolt eljárásokat, trigger-eket, felhasználói függvényeket, ezek mind az SQL szerveren belül futnak, akár a T-SQL lekérdezések.
A Yukon képes lesz direkt kiszolgálni web szolgáltatásokat, és a tárolt eljárások web service-ként tárolódhatnak. A Yukon egy kiemelkedő web szolgáltató motor.
Yukon technológia sok más fejlesztés alapja
A Yukon új időszámítást jelent a Microsoftnál, hiszen beépítik későbbi rendszereikbe, mint a Windows Future Storage (WinFS) fájl rendszerbe, ami Longhorn kódnevű új operációs rendszerük alapja lesz, valamint ez lesz a Kodiak kódnevű új Exchange szerver adattárolási technikája is. Későbbiekben a Yukon technológiát tartalmazó Visual Studio .NET is megjelenik – ennek egy korábbi előfutára a Windows 2003 .NET szerverekkel együtt megjelenő Visual Studio .NET 2003.
A Yukon fejlesztése mögött rejlő filozófia
Miközben Microsoft folytatja kampányát, hogy elterjessze adatbázisait többféle rendszeren keresztül, ezeket az adatbázismotorokat egyre inkább egy nagy oszthatatlan gépezetbe helyezi. A Microsoft a Yukont egy ideális autonóm működést végrehajtó „sejtadatbázisnak” (ACC autonomous computing cell) tervezi. Kiszolgáló központok, vagy adatbázis-központú alkalmazások ilyen ACC-k használatára épülnek majd. A Microsoft elképzelésében olyan kiszolgáló központok szerepelnek, amelyek sok kis „téglából” épülnek fel. Ezek a téglák különálló működést végző részegységek, amelyek nagyon sok olcsó memóriából, háttértárból és CPU teljesítményből állnak. Kiszolgáló központokban így nagyon sok adatbázis motor fut majd szimultán. A Yukon erre a koncepcióra épül.