Windows - Azonosító adatok tárolása a Windows 2003 szerverben

Különféle internetes oldalak használata során, de saját hálózatunk erőforrásaihoz is gyakran más-más azonosítást használunk. Egyre több jelszót kell megjegyeznünk és nap mint nap használnunk. Ahhoz, hogy ezeknek az azonosító adatoknak a használatát megkönnyítse, a Microsoft az új szerver operációs rendszerében bevezetett egy szolgáltatást, amely tárolja, és használja is a különféle helyeken szükséges felhasználói nevünket és jelszavunkat a felhasználói profilban. A vezérlőpultban pedig megjelent egy felhasználói interfész, amin keresztül ezeket menedzselhetjük.
Áttekintés
Amikor egy számítógéphez kapcsolódunk, ami a Windows 2003 szerver család tagja, egy felhasználói névvel és jelszóval azonosítjuk magunkat. Ez válik az alapértelmezett biztonsági környezetünkké a hálózati kapcsolatoknál, és az Interneten, viszont ez az azonosító nem biztos, hogy minden erőforráshoz nyújt hozzáférést nekünk. A tárolt felhasználói nevek és jelszavak szolgáltatás lehetőséget ad arra, hogy tároljuk ezeket a felhasználói profil részeként.
Lehetnek olyan esetek, amikor más felhasználói nevet és jelszót akarunk használni különböző erőforrások eléréséhez:
  • A gépünkhöz egy általános fiókkal akarunk kapcsolódni, de néhány géphez rendszergazdai jogosultággal akarunk csatlakozni, hogy konfiguráló, hibaelhárító munkát végezzünk.
  • Otthon dolgozunk és a munkánkban használatos azonosító információk segítségével szeretnénk a munkánk során használt géphez kapcsolódni.
  • A felhasználói fiókunk egy tartomány része, és olyan tartományhoz szeretnénk kapcsolódni, amellyel szemben nincs beállítva megbízásos viszony.
  • Különféle weblapok esetében, amelyek azonosítást igényelnek más – más azonosítási információk szükségesek.
Ha az első példát nézzük, amikor gépünket egyszerű felhasználóként használjuk, de más gépekhez adminisztrátorként szeretnénk kapcsolódni, akkor szeretnénk eltárolni ezeket az adminisztrációs felhasználói információkat a saját profilunkba.
Erre a célra használható a „Stored User Names and Passwords” szolgáltatás. Web szerverhez kapcsolódás esetén beállíthatunk általános felhasználói információt, vagy weblaponként más – más azonosítót, és ezután kapcsolódás kezdeményezésekor ezekkel az azonosító adatokkal történik meg a belépés.
A letárolt felhasználói nevek és jelszók szolgáltatás előnyei:
  • A felhasználónak csak egyszer kell belépnie, és mindent elér.
  • Nem kell kilépnie, és különféle felhasználói neveket, jelszavakat folyamatosan fejben tartania munkája közben.
  • Tárolhat akárhány azonosítót későbbi használatra.
  • Mindez a felhasználói profilban tárolódik, így átjárhatóságot és biztonságot is biztosít a rendszer.
  • A felhasználó bonyolult jelszókészleteket tárolhat egy könnyen elérhető helyen.