Windows - Értesítés kezelő rendszer felépítése

SQL Notification Services 3. rész

Sorozatunk mostani részében az értesítésküldő alkalmazás felépítésével ismerkedhetünk meg, valamint áttekintjük a fejlesztői feladatokat azután, hogy az előző részben már betekinthettünk a szolgáltatás telepítésébe.
Az értesítésküldő szolgáltatás a megoldás arra a célra, hogy informáljuk a felhasználót bármikor, bármiről, és úgy, ahogy ő ezt akarja. Nagyon sokféle lehetőség áll előttünk, ha ilyen alkalmazást készítünk. Egy szervezet, amely arra használja ezt, hogy növelje az e-kereskedelemben meglévő forgalmát, értesíteni tudja vásárlóit a termékekről, egy másik alkalmazás az alkalmazottakat tudja értesíteni találkozókról, céges információkról.
A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy könnyedén és gyorsan hozzunk létre és helyezzünk üzembe ilyen szolgáltatásokat. Az értesítéskezelő API-k hatékonnyá teszik az esemény bemenetet, előfizetést és az előfizetett adatokat. A szolgáltatás motor olyan függvényeket tartalmaz, amelyek létrehozhatnak, megformázhatnak és irányíthatnak értesítéseket külső továbbító szolgáltatások felé.
A szolgáltatást úgy tervezték, hogy integrálódjon a meglévő értesítéstovábbító eszközökhöz. Az SMS üzenet egy jó példa erre.
Értesítésküldő rendszer felépítése
  • Az előfizetői információk, eszközök, és maguk az előfizetések az előfizetés menedzselő rendszeren keresztül kerülnek be a rendszerbe. Ez a szolgáltatás a Notification Services API-kat használja, hogy információkat küldjön a rendszernek.
  • Az események kötegekben érkeznek a rendszerbe egy eseményszolgáltatótól, amit az értesítésküldő szerver komponensei is kiszolgálhatnak.
  • A Notification Services létrehozó szabályokat használ események és előfizetések megfeleltetésére. Minden generátor szabály létrehozhat egy értesítésköteget.
  • A Notification Services terjesztő szolgáltatása elküldi ezt az ömlesztett értesítési adatköteget egy tartalomformázónak, ami megfelelő formába önti azt és elküldi egy terjesztési protokollnak, ami üzeneteket készít belőle. Végül az üzeneteket egy vagy több külső terjesztő küldi ki a felhasználó meghatározott eszközeire.
Fejlesztői feladatok
Az alkalmazás fejlesztő felelős a Notification Services alkalmazás megtervezéséért, és azon elemek létrehozásáért, amelyek programozást igényelnek. A rendszeradminisztrátor felel a telepítésért, és a szolgáltatás támogatásáért. Ezeknek a személyeknek ahhoz, hogy a szabályoknak megfeleljenek, együtt kell dolgozniuk a rendszer megtervezésén, hogy biztosak legyenek abban, hogy optimális használatra készítették elő rendszerkörnyezetük, és üzleti megfontolásaik szempontjából.
A következő feladatokért felelősek a fejlesztők:
  • Az alkalmazás megtervezése. Dönteni kell az alkalmazás formájáról, figyelembe kell venni a hardver és hálózati körülményeket.
  • Az alkalmazás létrehozása. Ezt úgy kell megtenni, hogy létre kell hozni egy application definition file-t (ADF), ami definiálja az alkalmazást. Új állományt is létre lehet hozni, de az értesítésküldő rendszer példaállományait is mintaként segítségül lehet hívni. Kell egy konfigurációs fájl, ami az értesítéskezelő rendszer példányát konfigurálja.
  • Futtassuk az NSControl alkalmazást, ami az ADF és a konfigurációs állomány felhasználásával létrehozza az értesítéskezelő példányt, és adatbázist. Ez a létrehozott adatbázis tartalmazza mindazokat az objektumokat (táblák, tárolt eljárások, stb.) amelyek szükségesek az alkalmazás adatainak tárolásához, beépítve az alkalmazás logikáját.
  • Írjunk egy előfizetés kezelő alkalmazást, ami lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy regisztráljanak és kapjanak értesítéseket. Nagyon sok ilyen alkalmazás web alapú. Az előfizetés kezelő alkalmazás elfogadja és érvényesíti az előfizető adatait, a céleszközöket, amelyeket a felhasználó használ az üzenet fogadására, és az előfizetést, amely meghatározza, hogy milyen információt akar kapni az előfizető.
  • Teljesítsük a fejlesztési követelményeket, amelyek szükségesek az egyedi eseményszolgáltatókhoz, vagy kézbesítési protokollokhoz.
  • Telepítsük az értesítéskezelő szolgáltatást azokra a szerverekre, amelyeket az alkalmazás kiszolgálóinak szánunk. Üzemeljünk be egy teszt verziót az alkalmazásból, és próbáljuk ki a működését.

SQL Notification Services cikksorozat