Windows - Connection Point Services

A Csatlakozási pont szolgáltatás a Windows 2000 és 2003 összetevője, amely az Internet-szolgáltatók és vállalatok részére lehetőséget nyújt az ügyfélszámítógépeken található telefonkönyvfájlok automatikus frissítésére.
Connection Point Services
A Csatlakozási pont szolgáltatás (CPS) egy olyan komponens, ami az internet szolgáltatóknak, szervezeteknek nyújt lehetőséget arra, hogy automatikusan frissítsék az alkalmazottaik, vagy az internet felhasználók kliens gépén lévő telefonkönyv állományokat. Ezek a telefonkönyv fájlok a Connection Manager-el (CM) dolgoznak, ami egy konfigurálható kapcsolattartó szoftver, és a kliens gépeken helyezkedik el.
CPS adminisztrátorok a következőket tehetik:
 • Könnyűvé tehetik új felhasználóknak az online elérést frissített elérési számokat nyújtva.
 • Létrehozhatnak és kezelhetnek helyi elérési számokról egyedi információkat tartalmazó telefonkönyv adatbázisokat, amelyek kapcsolatot nyújtanak WAN elérési pontokhoz (POPs).
 • Automatikusan letölthet új elérési számokat a felhasználóknak, amikor a POPs változik.
 • Több telefonkönyvet szolgálhatnak ki egy szerveren.
A CPS két fő komponensből áll: Phone Book Administrator (PBA) és Phone Book Service (PBS).
A PBS-nek a saját szerveren kell futnia, de a rendszergazdák gyakran használják a PBA-t munkaállomásokon. A PBS egy komponens, a Management and Monitoring Tools része a Windows 2000, 2003 szervercsalád CD-n. A PBA elérhető a Valueadd mappából ez előbbi CD-n, vagy az XP Professional CD-n.
Phone Book Service
A PBS egy IIS kiterjesztés. Amikor a felhasználók lekérdeznek a telefonkönyv szervertől, a PBS automatikusan összehasonlítja az ő telefonkönyv verzióját a legfrissebb adatbázis fájlokkal, és ezután letölti a szükséges frissítéseket a Connection Manager-be.
A PBS futtatásához az IIS-nek használnia kell az FTP és WWW szolgáltatást egyaránt. Az FTP szolgáltatás fogadja a PBA által küldött frissített telefonkönyv információkat, a WWW szolgáltatás pedig kezeli a Connection Manager lekérdezéseket.
Phone Book Administrator
PBA segítségével a következőket tehetjük:
 • Több telefonkönyv létrehozása és szerkesztése. Minden telefonkönyv több kapcsolódási pont (POP) gyűjteménye, amelyeket egy ország vagy a hozzá tartozó terület adott részének helyi telefonszáma jelöl.
 • Az egyes kapcsolódási pontokban érvényes szolgáltatástípusok (csatlakozási beállítások, például ISDN-elérés vagy csoportos küldésű kapcsolat) kiválasztása. A POP-beállítások néven is ismert szolgáltatástípusok segítségével a felhasználók könnyen megtalálhatják az igényeiknek megfelelő kapcsolódási pontokat.
 • Új körzetek és kapcsolódási pontok hozzáadása és törlése.
 • Kapcsolódási pontok társítása a Connection Manager alkalmazásban megadott konfigurációkhoz.
 • A telefonkönyvvel kapcsolatos új információk közzététele a PBS-kiszolgálón.
 • A telefonkönyvvel kapcsolatos információk importálása más alkalmazásokból a parancssori felület segítségével a végfelhasználók felé történő terjesztés céljából.
 • Területi és a telefonkönyvvel kapcsolatos információk exportálása az aktuális adatbázisból szövegfájlokba más alkalmazásokban történő használat céljából.
A közzététel, vagyis a kiszolgálóra történő küldés előtt a PBA egy segédprogrammal tömöríti a telefonkönyvfájlokat, így az információk gyorsabban tölthetők le a felhasználók számára.
Connection Manager
A Csatlakozáskezelő valójában nem a CPS összetevője, hanem egy olyan kísérő szoftvercsomag, amelyre a CPS használatához van szükség.
A Connection Manager egy olyan ügyféltárcsázó és csatlakozó szoftvereszköz, amely a Csatlakozáskezelő felügyeleti csomag (CMAK) segítségével szabható testre. A CMAK egy varázsló, amelynek alkalmazásával egyéni szolgáltatásprofil hozható létre, vagyis olyan fájlkészlet, amelyet a szolgáltató a felhasználók között terjeszt, hogy megkönnyítse számukra a Csatlakozáskezelő egyéni verziójának telepítését és futtatását. A Csatlakozáskezelő számos szolgáltatást támogat, például:
 • Márkajelzés: egyéni grafikát, ikonokat, bejelentkezéskor megjelenő üzeneteket és súgót hozhat létre.
 • Csatlakozási műveletek: a felhasználók csatlakozási lehetőségeinek javítása érdekében a szolgáltató testreszabhatja a funkcionalitást is, beleértve a saját programjait is.
 • Egyszerűbb terjesztés: a szolgáltató öntelepítő végrehajtható fájlokat készíthet, amelyek CD-lemezen terjeszthetők, vagy a felhasználók által letölthetők.
 • Egyéni telefonkönyvek: a CMAK varázsló használatával a szolgáltató meghatározhatja, hogy a felhasználók mely telefonkönyvekhez férhetnek hozzá. Ezután a szolgáltató a felhasználók számítógépeire letöltheti a megfelelő telefonkönyvet, amely automatikusan frissítődik, amikor egy felhasználó bejelentkezik. A karbantartás egyszerűsítése céljából pedig a szolgáltató egyesítheti a meglévő telefonkönyveket a meglévő szolgáltatásprofilokkal.