Windows - Hogyan kommunikál a Windows Messenger

A Microsoft Windows Messenger segítségével közvetlenül tudunk kommunikálni és együttműködni a velünk kapcsolatba lépőkkel. Listát készíthetünk a kapcsolatainkról, barátainkról megadva egy becenevet és egy címet. A jelenlét a felhasználóknak egymás elérhetőségét nyújtja. Aktualizáltan követhetjük egymás online státuszát. (Mindezeket a képességeket egy kiszolgáló, illetve egy szolgáltatás nyújtja.)
Kiszolgálók
A Windows Messenger kliensek az egymással való kommunikációt egy kiszolgáló komponensen keresztül kezdeményezik, ami a kliens nyilvántartását, beállításait és jelenlétét nyújtja. Ez a kiszolgáló komponens szerepelhet közvetítőként a kliens-kliens kommunikációban, például amikor az azonnali üzenetküldést használjuk. Jelenleg egy kiszolgáló megoldás létezik az Internet-alapú kommunikációhoz (Microsoft .NET Messenger Service) és egy fejlettebb vállalati kiszolgáló megoldás (Microsoft Exchange 2000 IM Server). Ezeken kívül újabb kiszolgáló megoldások is a Microsoft tervei között szerepelnek.
.NET Messenger szolgáltatás
A .NET Messenger szolgáltatás - előzőekben MSN Messenger - jelenlétet biztosító szolgáltatás, ami szükséges a felhasználók között kommunikációban. A szolgáltatás jelenlétet, azonnali üzenetküldést, adatkapcsolatot és gép-gép közötti hang és videó kapcsolatot támogat. Újabban már a számítógép-telefon hívás, azonnali üzenetküldés mobiltelefonra, valamint Hotmail elérése közvetlenül a Messengerből is a szolgáltatások közé tartozik. Használatához egy Passport vagy Hotmail azonosító szükséges.
Gép-gép közötti kommunikációban a .NET Messenger szolgáltatás a nyílt Interneten küld és fogad egyszerű szöveges adatokat. Ez azt jelenti, hogy az adatok titkosítás nélkül vándorolnak a hálózaton.
Exchange 2000 Instant Messaging Szerver
A Microsoft belefoglalta az azonnali üzenet és jelenlét támogatást a Microsoft Exchange 2000 szerverbe, ez a termék Exchange 2000 Instant Messaging (IM) Szerver névre hallgat. Az Exchange 2000 IM Szerver szolgáltatásait céges környezetben nyújtja. Jelenleg, az Exchange 2000 IM Szerver az MSN Messenger klienst használja; Windows XP felhasználóknál a Windows Messenger helyettesíti az MSN Messenger klienst, és hasonlóképpen nyújtja valamennyi plusz szolgáltatását. Új telepítés számára a Windows Messenger 4.5-ös verzió szükséges. Ehhez a céges megvalósításhoz egy meglévő, vagy új Exchange 2000 szükséges.
Amikor üzembe helyezünk egy Exchange IM kiszolgálót, akkor saját jelenlétet biztosító szolgáltatást fogunk futtatni. Használhatjuk a céges címtárat, hogy a saját szervezetből embereket vegyünk fel a kapcsolat listába. Ezzel együtt szimultán használhatjuk a .NET Messenger szolgáltatást, hogy külső kapcsolatot vegyünk fel.
SIP Proxy és Registrar Szerverek
Kiszolgálók azonnali kommunikációs működését az Internet Engineering Task Force (IETF) által definiált Session Initiation Protocol (SIP) (RFC 2543) is tudja biztosítani együtt a SIMPLE kiterjesztésekkel az azonnali üzenetküldés és jelenlét számára. Ezen protokollt támogató termékek egy alternatív megoldást nyújtanak Real Time Communications (RTC) megoldások üzembe helyezésére saját kezűleg.
Ezek a protokollokat és az RTC megoldásokat támogatja a Windows Messenger kliens.
A következőkben tekintsük át a Messenger által nyújtott szolgáltatásokat.
Jelenlét
A jelenlét szolgáltatás a Windows Messenger-ben megmondja egy emberről a partnerek közül, hogy online státuszban van-e, vagy sem. Amikor egy felhasználó belép a Messenger-be, megpróbál belépni az egyik hálózatba. Habár mindegyik hálózat különböző, és különböző protokollt is használhat, eredményként a felhasználó jelenlétét regisztrálja mindegyik hálózat. Ezen folyamat részeként megpróbál kapcsolatot létesíteni egy Presence and Rendezvous (Jelenlét és találka) kiszolgálóval.
A .NET Messenger és Exchange IM esetében ez egy TCP kapcsolat, de a protokollok, amelyeket a TCP felett használ különböző módon nyújtanak jelenlétet. Ezt a kapcsolatot fogja használni a kiszolgáló által közvetített összeköttetés, ami az IM üzenetek továbbítását jelenti. Ha egy SIP kiszolgáló megoldást használunk, akkor a kapcsolat létrejön SIP REGI STER, SU BSC RIBE, és NOTIFY metódusokon keresztül, általában UDP-t használva a továbbításhoz.
A felhasználó egy kapcsolatot úgy ad hozzá a Messenger-hez, hogy megad speciális információkat, mint pl.: cím és szolgáltatás, amit a user használ. A Messenger regisztrálja (felveszi) jelenlét és státusz értesítésre a kapcsolatot.
Később, a felhasználó akárhányszor belép a Messenger-be, az alapját képező protokolltámogatás regisztrálni fogja a megfelelő kiszolgálóval, vagy szolgáltatással. A kiszolgáló és/vagy szolgáltatás frissíteni fogja a felhasználót és minden kapcsolatát a listájában a megfelelő online státuszra.
Windows Messenger felhasználók azonnal tudnak kommunikálni a kapcsolataikkal, akik aktuálisan online státuszúak.
Azonnali üzenetküldés
Az azonnali üzenetküldés egy módszer a kommunikációra, együttműködésre a Messenger-ben. A kezdeményezéshez használt protokoll attól függ, hogy az IM session milyen kiszolgálón, vagy szolgáltatáson kezdeményezte. A .NET Messenger vagy Exchange IM esetén az IM szöveg TCP kapcsolaton keresztül utazik.
A kezdeményező kliens küld egy kérést, hogy elkezdje a párbeszédet a kapcsolatával a szerver felé, ami ezután továbbítódik a kliensnek. Az IM kommunikáció így felépülhet.
Az üzenet szövege a kiszolgálóra továbbítódik, majd onnan a klienshez. Hogy a szöveges üzenet hogyan továbbítódik, az függ a kiszolgálótól, és a protokolloktól, amit használni kezd; általában ez a HTTP protokoll, vagy az XML lesz TCP üzenetbe ágyazva. Amikor SIP IM-et használunk, annak a lehetősége, hogy az üzenet direktben a felhasználók között utazzon konfigurálható, de amikor egy SIP Proxy kiszolgálót használunk, akkor a kiszolgáló beszáll az üzenetfolyamba.
Hang és videó
A hang és videó hívások egy másik kommunikációs módszert képeznek a Windows Messenger-ben. Többet igényelnek egy kiszolgáló közvetítős session-nél. Egy egyenrangú, peer–to–peer session szükséges, hogy elkerüljük az elcsúszást, késést. Ebben az esetben a kiszolgálókat és/vagy szolgáltatásokat arra használjuk, hogy kezdeményezzük a session beállításait és a médiatípus egyeztetést, SIP és SDP használatával, külön-külön. A Real–time Transport Protocol (RTP) használható az UDP felett az aktuális hang és videó folyamhoz.
Alkalmazás megosztás és faliújság
Az alkalmazás megosztás és faliújság kommunikációja hasonlóképpen épül fel, mint a hang és videó szolgáltatásé. A köztes kiszolgáló bonyolítja le a kapcsolat felépítését. A különbség a hang és videó szolgáltatás között a következő:
  • Az aktuális média üzenetváltás T.120-at használ TCP felett az UDP-vel szemben.
  • A TCP kapcsolat az 1503-mas bejövő port-on épül fel.
Fájl átvitel
A fájl átviteli session használható arra, amikor egy kliens megpróbál fájlt átvinni egy vele kapcsolatban lévő kliensnek. Hasonlóképpen épül fel a kapcsolat, mint az előző, kivéve a SIP invitálás és elfogadás üzenetváltást. Amint a session beállításra kerül, a fájl átvitel elindul TCP kapcsolat segítségével fix port területeken.
Távoli segítségnyújtás
A távoli segítségnyújtás az RDP protokollt, a távoli asztal protokollját használja. Hasonló a fájl átvitelhez azzal a különbséggel, hogyha hang üzenetváltás is társul hozzá, mert akkor lezajlik egy SIP invitáló folyamat.