Windows - Mi történjen váratlan rendszerleállás esetén

Remélhetőleg ritka eset egy szerver életében az, hogy egy hiba folytán az operációs rendszer leáll. Sajnos azonban nem lehetünk biztosak abban, hogy ez nem következik be, ezért tekintsük át, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy egy esetleges hiba oka felderíthető, orvosolható legyen.
Ahhoz, hogy beállítsuk, hogy mi történjen rendszerleállás esetén, a következőket kell tennünk:
 • Nyissuk meg a Computer management, vagy Számítógép-kezelés(helyi) menüt.
 • A konzolfán kattintsunk a jobb oldali egérgombbal a Számítógép-kezelés (helyi) elemre, majd a Tulajdonságok parancsra.
 • A Speciális lapon kattintsunk az Indítás és helyreállítás gombra, majd a Helyreállítás területen
 • Az indítás és helyreállítás beállításai között válasszuk a "Helyreállítási beállítások megjelenítése" checkbox-ot, és állítsuk be a kívánt időértéket.
 • A rendszerhiba szakasz alatt válasszunk, hogy mit szeretnénk hogy az operációs rendszer tegyen rendszerhiba esetén: Esemény bejegyzése a rendszernaplóba (Windows 2003 rendszerben ezt nem lehet kikapcsolni, mindig készül ilyen esetben hiba log), Felügyeleti riasztás küldése, Automatikus újraindítás
 • Válasszunk a memóriakép beállítások között, hogy hibakeresést tudjunk végezni szükséges esetekben.
Tudnivalók:
 • Ha ezt egy távoli gépről akarjuk elvégezni, akkor kattintsunk a helyi Számítógép kezelés-re jobb egérgombbal, és válasszuk a kapcsolódás más számítógéphez menüpontot, majd írjuk be a gép nevét. Innentől ugyanolyan módon, mint a leírtakban szerepel a második lépéstől elvégezhetjük a beállításokat. Ahhoz, hogy ezt megtegyük, a rendszergazdák között kell szerepelnünk a távoli gépen, vagy delegált jogokkal kell rendelkeznünk.
 • Legalább 2MB helynek kell lennie a boot köteten, ha a "Write an event to the system log" vagy a "Send an administrative alert" kapcsolót kiválasztjuk.
 • Amikor a memóriakép beállítást használjuk, figyeljünk a boot köteten a lapozó fájl méretére. Állítsuk a fájl méretét értelemszerűen a megelőzőkben leírtra. Javasolt, hogy használjuk ugyanazt a minimum és maximum értéket a lapozó fájlhoz. Ezzel megelőzzük, hogy időnként megnőjön, majd újra csökkenjen, ami szükségtelen lemez defragmentálódást okoz.
 • Memóriaképek tartalmazhatnak érzékeny, kényes adatokat, ezért egy titkos helyre érdemes eltárolni őket és korlátozni a felhasználók hozzáférését ahhoz a helyhez. Amikor egy memóriaképet viszünk át a hálózaton, mindig használjunk titkosított átviteli szolgáltatást, megvédve az állományt rosszindulatú felhasználóktól.
 • 8 vagy több processzorral rendelkező rendszerekben, ahol a maximum használható RAM mennyiség rendelkezésre áll, lehetőség van néhány növekményes teljesítménybeli javításra, felosztva a lapozó fájlt több állományra. Valamennyi lapozó állománynak külön fizikai lemezen kell lennie, és a megbízhatóság miatt mindegyiknek RAID-5 kötetben kell lennie.