Windows - Windows XP Embedded és a telepítést megelőző környezet

A Windows XP Embedded (beágyazott) rendszer egy komponensekre bontott verziója az XP operációs rendszernek, lehetővé téve a gyors fejlesztést a megbízható és összetett tulajdonságú hozzákapcsolt eszközökhöz. Ugyanazon a kódon alapul, mint a Windows XP Professional. A Windows XP Embedded lehetővé teszi a beépített eszközök fejlesztőinek, hogy egyénileg válasszák ki csupán azt a sajátosságot, amely testre szabása szükséges a beágyazott eszközökön.
Windows Embedded
A Windows XP Professional kipróbált kódján alapuló embedded verzió rendkívüli megbízhatóságot, biztonságnövekedést, és teljesítményt nyújt a legfrissebb multimédia web böngésző képességgel és kiterjesztett eszköztámogatással együtt. Ezeken felül a beágyazott termékpiacot a Microsoft naprakészen akarja tartani a legújabb technológiákkal, amit a Windows XP Embedded SP1 is bizonyít, ami szintén tartalmazza a Windows XP SP1 komponensekre leképezett tulajdonságait, technológiáit. A Windows XP Embedded szintén megtestesíti a legújabb beágyazott képességeket, mint például a távoli boot lehetőségét. Emellett a Windows XP Embedded tartalmazza a Windows Embedded Studio eszközkészletet, ami elérést biztosít a komponensekre lebontott Windows technológiákhoz, és segíti a fejlesztőket, hogy gyorsan konfigurálják, elkészítsék, és üzembe helyezzék programozható terveiket.
Windows Preinstallation Environment
A WinPE, egy operációs rendszer, ami a Windows NT kernel-en alapszik. A WinPE, a Windows XP Embedded SP1 része. A WinPE lehetővé teszi a gyorsított meghajtóprogram fejlesztést és futásidejű image üzembehelyezést.
A WinPE a Windows setup-hoz, script futtatáshoz szükséges minimális tulajdonságokat tartalmazza, segítségével automatizálható a Windows XP Embedded telepítés előkészítése eszközeinkre. Támogat minden tömeges tároló és hálózati eszközt, amit a Windows XP Professional tartalmaz. Ezek találhatók meg benne:
  • Egy hardver független Windows környezet x86 és IA64 architektúrákhoz egyaránt, alacsony lefedettséggel az indítási eszközre és memóriára. WinPE megközelítőleg 40 MB-ot a foglal el a RAM-ból, és 120 MB-ot a merevlemezből.
  • Egy parancssori felület (cmd.exe) képes batch fájlokat futtatni, és támogatni az egyszerű script környezetet.
  • Hálózati elérés és támogatás a szokásos hálózati eszközökhöz, ami szükséges lehet image másolásához, teszt kísérlethez TCP/IP hálózatról. Testre szabhatjuk a WinPE-t, hozzáadva és elvéve hálózati meghajtókat.
Üzembe helyezés
A WinPE használható a Windows XP Embedded platform eszközünkön való beüzemelésére az alábbi két lehetőség egyikével:
  • Image beüzemelése WinPE, SDI, és RIS (Remote Installation Service) használatával. Ezzel a forgatókönyvvel elindíthatjuk beágyazott eszközünket RIS és WinPE használatával. A WinPE "image" tartalmazni fogja a szükséges eszközöket egy SDI image telepítéséhez az eszközök merevlemezére vagy flash tárolójára. Miután az image települt, az eszköz elindul a Windows XP Embedded image-ből, ami megtalálható akár a merevlemezen, akár a flash tárolón.
  • Image beüzemelése WinPE, SDI, és boot CD segítségével.
Ezen forgatókönyv szerint ugyanazt a technológiát használjuk, kivéve, hogy a WinPE és image eszközök (potenciálisan a beüzemelendő image) CD-ROM-on érkeznek. Amikor az eszköz CD-ROM-ról indul, WinPE betöltődik, és az image települ a rendszerre. Amikor az eszköz újraindul, indulhat merevlemezről, vagy flash tárolóról.
Ha nincs Active Directory környezet (RIS előfeltétele) és nem akarunk CD-ről indítani, használhatjuk a Remote Boot Service-t és egy Windows XP Embedded image-t, a telepítéshez. A korábbi image a későbbi telepítés miatt kerülhet az eszközre, ami SDI segítségével történhet.
WinPE indulhat hálózaton keresztül (használva az előtöltési indító környezetet [PXE], BIOS-t és egy RIS kiszolgálót) vagy CD-ről. Ebben az esetben a WinPE futhat az állandó tároló nélkül, egyébként WinPE nem tud Remote Boot Service segítségével indulni.
Visszaállítás
WinPE visszaállító környezetként is használható. Például rendszerösszeomlás esetén indulhat WinPE CD-ről, parancssori képernyőt használva, lehetővé téve a Windows platform újraindítását és az alkalmazás adatvesztésének megelőzését.
Fejlesztés
A WinPE fejlesztői környezetnek is használható. Használhatjuk a Target Analyzer Probe (TAP) eszközt a WinPE-vel együtt a céleszközön, hogy ellenőrizzük a hardver jellemzőit, és eldöntsük, hogy mely Windows XP Embedded komponenst integráljuk saját futtatókörnyezetünkbe. Ez a folyamat felgyorsítja a fejlesztést azáltal, hogy szükségtelenné teszi egy teljes asztali operációs rendszer telepítését. A jövőbeli gyorsított fejlesztés több célinformációt nyújt saját hardverünkről. Például a TAP csak azokról az eszközökről fog tájékoztatni, amelyek lényegesek a beépített rendszerfejlesztéshez, amíg egy teljes asztali Windows XP rendszer indexelni fogja valamennyi eszközünket, amelyeket utána nekünk kell törölnünk. Például, ha hangkártyát használunk, akkor a Windows XP Professional nemcsak a kártyát ismeri fel, hanem egy csomó decoder-t is. A WinPE csak a hangkártyát fogja felismerni.
OEM gyártók, akik a Microsoft Software Assurance (szavatosság) program részesei szintén választhatják a WinPE-t.