Windows - Storage Area Network

Mit is jelent a Storage Area Network? Milyen támogatást nyújt ehhez a szolgáltatáshoz a Microsoft, és mennyiben tud újat mutatni a Windows 2003 szerver ezen a területen? Cikkünkben ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk.
Storage Area Network
Egy tárolóterület hálózat (SAN), egy nagysebességű, speciális célú hálózat vagy alhálózat, ami különböző fajta adattároló eszközök összekapcsolódását jelenti a hozzájuk kapcsolt adatkiszolgálóval a nagyszámú felhasználók hálózata helyett. Tipikus esetben egy tárolóterület hálózat az általános számítógép erőforrások hálózatának része egy vállalatnál. Egy SAN általában fürtözötten van jelen szoros közelségben más kiszolgálói erőforrásokkal, de szintén kibővíthető távoli helyekre adatmentési és archiválási céllal, használva a nagy kiterjedésű hálózati átviteli technológiákat, mint például az aszinkron átviteli módot vagy a szinkron optikai hálózatot.
Egy SAN képes használni a meglévő kommunikációs technikákat, mint például a Fibre Channel-t (FC – egy másodpercenként egy gigabit adat átvitelére szolgáló adatátviteli interfész technológia). Néhány SAN rendszerintegráló ezt egy általános tároló buszhoz (adatfolyamat) hasonlítja a személyi számítógépben, ami megosztja a különböző tárolóeszközeit, mint pl.: a merevlemezt, vagy a CD-ROM lejátszót.
A SAN-ok támogatják a lemeztükrözést, adatmentést, visszaállítást, archiválást, archív adatok visszatöltését, adat költöztetést egyik tárolóeszközről a másikra, és az adatmegosztást több kiszolgáló között a hálózaton. A SAN-ok képesek egyesülni alhálózatokkal, hálózatokhoz csatolt tároló rendszerekkel (NAS).
Windows 2003 SAN támogatása
A SAN használata rendkívül könnyű a Windows 2003 szervercsaládban. Rendszergazdák a kötetek üzembe helyezését egy nyomógomb segítségével felügyelhetik, melynek előnye, hogy megvédi a köteteket a szándék nélküli eléréstől. A tökéletesített Fiber Channel és Host Bus Adapter (HBA) SAN kezelése könnyít a felügyeleten. A gyártótámogatás segítségével a SAN-ról való boot lehetősége sokkal fejlettebb Windows 2003 esetén szemben a Windows 2000-el.
Boot támogatás SAN-ból
A Microsoft támogatja a SAN-ról történő boot folyamatot, ha a SAN gyártója támogatja az egyéni hardver platformról a Windows szerverre boot-olást. A SAN-t és a host bus adaptert (HBA) a SAN gyártó utasításaiban meghatározott módon kell beállítani, és a SAN gyártójának a boot-tal összefüggő kiadványok főbb pontjai szerint kell eljárnia. Ez az igény azért áll fent, mert a SAN-ból végrehajtott boot rendkívül bonyolult folyamat, és a gyártónak támogatnia kell az egyéni beállításokat, ugyanis a SAN gyártója nyújtja a SAN boot támogatásához szükséges parancsokat. Fontos, hogy feljegyezzük azokat az információkat, amelyek ebbe beleszámítanak.
A SAN gyártónak közzé kell tennie pontos lépéseket, meghajtó programokat, firmware módosításokat, és segédeszközöket, amelyek az ő hardvereinek (tároló rendszerek, switch-ek, HBA-k, és hasonlók) sikeres együttműködéséhez szükségesek.