Windows - Fizikai memória beépítése futás közben

Az x86 alapú platformokon a Windows 2003 Enterprise és Datacenter szerver változatok támogatják a "hot-add" azaz azonnali memória beépítési szolgáltatást, ami engedi, hogy fizikai memórialapokat tegyünk be egy futó operációs rendszer "alá" anélkül, hogy ez rendszer újraindítást igényelne.
Bevezetés
Azonnali memóriabeépítés csökkenti az általános szerverleállítási indokokat: annak a szükségességét, hogy a szervert kikapcsoljuk, és memória hozzáadását követően újraindítsuk. A "hot-add", azaz azonnali memória beépítési szolgáltatás engedi, hogy fizikai memórialapokat tegyünk be egy futó operációs rendszer "alá" anélkül, hogy ez a rendszer leállítását igényelné. Ez lehetővé teszi a rendszergazdának, hogy egy futó gépbe betegyen memóriát, kielégítve ezzel jelenlegi, vagy jövőbeni igényeket a szerver kiesési idejének csökkentésére vonatkozólag.
A szolgáltatás csak a Windows 2003 szerverek Enterprise és Datacenter kiadásán támogatott, és x86-alapú ACPI platformokon. 64-bites platformon nem támogatott.
Hardveres támogatás
Ahhoz, hogy a hardver támogassa ezt a szolgáltatást, a gyártóknak a következőket kell tenniük:
 • Egy olyan memóriabeépítési mechanizmus megvalósítása, amely nem igényel a rendszerben kikapcsolást.
 • Olyan BIOS tervezése, amely leírja pontosan a hot-add memóriát az operációs rendszernek.
Olyan hardvertechnika, amely segítségével fizikai memórialapot lehet beépíteni:
 • Újabb memóriamodulok beépítése: A memóriacsatolónak támogatnia kell újabb memórialapok beépítésének lehetőségét anélkül, hogy szimultán megszakadna a meglévő memória elérése, tartalmazva a szükséges elektromos áram határkezelést.
 • Hardverszintű partíció változtatása, ahol az operációs rendszer fut, amely az újabb memóriamodulokat tartalmazza: A kiszolgálónak támogatnia kell a hardver által kényszerített partícionálást. Az operációs rendszer fut a szerverben lévő hardvererőforrások részhalmazán. A rendszergazda képes memóriaterületeket, mint partíciókat hozzáadni, változtatva a hardver felosztott határait. Ilyen partíciós határváltozásokat gyakran egy dedikált szolgáltatás feldolgozó végez, amely a szerver része.
Az operációs rendszer nem tesz különbséget a szolgáltatás feldolgozó és kezelő technológia szerint a fizikailag hozzáadott memóriamodulok – amelyek ilyen bővítést támogatnak - és azon memória között, amely az operációs rendszer szerves részeként ölt testet.
A Hot-Add memória támogatása az operációs rendszerben
Az operációs rendszer hot-add memória támogatása a következőkből áll:
 • Támogatás olyan memóriaeszközöknek, amelyek az ACPI 2.0 szabványnak megfelelnek.
 • Rendszer-szintű kernel módú meghajtó eszköz az ACPI 2.0 memória eszköz objektumhoz, ami leírja a memóriaterületeket a memóriakezelőnek.
 • Változtatások a memóriakezelőben, hogy támogassa a dinamikus memória hozzáadást egy futó rendszerhez.
 • A Static Resource Affinity Table (SRAT) magyarul statikus erőforrás kapcsolati tábla használata az új memóriaterületek méretének meghatározására, hogy el lehessen dönteni, vajon be kell-e kapcsolni a PAE-t, ami 4GB feletti címzést tesz lehetővé.
Amikor a memóriát a gépbe betesszük, a következő lépések történnek:
 • Az ACPI BIOS generál egy ACPI Notify(1) (eszköz ellenőrzést) a memória eszközön, ami leírja a frissen beépített memóriát.
 • Az operációs rendszer újrabecsüli az _STA metódust a memória eszköz objektumon, hogy eldöntse megjeleníthető-e.
 • Ha a memória megjelent, a Plug and Play alrendszer betölti a rendszer driver-t, a memória eszköz objektumhoz.
 • Ez a memóriaobjektum meghajtó informálja a memóriakezelőt az új memóriaterületekről.
 • A Memory Manager elérhetővé teszi az új memóriát az operációs rendszernek, eszközöknek, alkalmazásoknak.