Windows - Windows szerverek fürtözése

Clustering 1. rész

A Microsoft Windows 2000 és 2003 kiszolgálócsaládjainak advanced – illetve enterprise és datacenter tagjain elérhető fürtözési szolgáltatás segítségével lehet igazán nagy rendelkezésre állású, hibatűrő, méretezhető és gyors rendszereket tervezni. Most kezdődő cikksorozatunkban megismerkedünk a fürtözési technológiákkal.
A Microsoft fürtözési technológiája
A Windows 2000 szerver az elődjeihez képest a teljes üzembentartási idő (elérhetőség), a rendszerösszeomlások csökkentése (megbízhatóság), és az erőforrások, számítógépek bővíthetősége (méretezhetőség) tekintetében nagymértékű fejlődést jelentett. A Microsoft megfogalmazása szerint a Windows 2003 szerver ezeket a lehetőségeket még magasabb szintre emeli és újabb lehetőségeket is nyújt. Az imént említett képességeket a kiszolgálók a fürtözési technológia segítségével képesek megvalósítani. Mit is jelent a fürtözés ennek tekintetében?
A fürtözési stratégia három részből áll:
  • Hálózati terheléselosztás (NLB): feladatátvevő támogatást jelent az IP-alapú alkalmazásoknál és szolgáltatásoknál, amelyek nagy skálázhatóságot és elérhetőséget kívánnak. A Network Load Balancing (NLB) segítségével a szervezetek számítógépcsoportokat, fürtöket építhetnek, amelyek a TCP (Transmission Control Protocol), UDP (User Datagram Protocol) és GRE (Generic Routing Encapsulation) lekérdezés forgalom terheléselosztását végezhetik. Web szintű front-end szolgáltatások ideális használói az NLB-nek.
  • Komponens szintű terhelésmegosztás (CLB): dinamikus terheléselosztó szolgáltatás a középszintű komponenseknek, amelyek a COM+-t használják. A Component Load Balancing (CLB) segítségével a COM+ komponensek több csomópont között elosztva rendkívüli módon megnövekedett elérhetőséget és skálázhatóságot nyújtanak a szoftveres alkalmazásoknak.
  • Kiszolgálófürtök: feladat átvételi szolgáltatást nyújtanak alkalmazásoknak és szolgáltatásoknak, amelyeknek nagy rendelkezésreállási igényük van. A fürtözés segítségével a szervezetek alkalmazásaikat és adataikat elérhetővé tehetik több összekötött kiszolgálón keresztül, egy fürt konfigurációban. Adatbázisszerverek és back-end alkalmazások számára ideális közeget jelent.
Védelem a hibák ellen
A cluster technológia háromféle hibatípus ellen nyújt védelmet:
  • Alkalmazás/szolgáltatás hiba, amely kihat az alkalmazás szoftverre és létfontosságú szolgáltatásokra
  • Rendszer/hardver hiba kihat a hardver komponensekre (pl. CPU, meghajtók, memória, hálózati csatolók, hálózati eszközök)
  • Telephely kiesése, amely lehet természeti katasztrófa, áramkimaradás, vagy hálózati kapcsolat megszűnése.
Fürtözési technológia: szándékok és követelmények
Mindegyik technikának speciális célja van, amelyet arra terveztek, hogy találkozzon a követelményekkel.
  • Az NLB-t a front-end web szolgáltatások torlódása szerint.
  • A CLB-t, a közép-szintű alkalmazások egyedi méretezhetőségi és elérhetőségi igényei szerint.
  • A Server Cluster szolgáltatást az adatintegritás fenntartására és hibatűrésre.
Szervezetek használhatják ezt a technológiát arra, hogy emeljék az átlagos elérhetőséget, miközben csökkentik a hibalehetőségeket és a standard hardver és szoftver árát.
E-kereskedelmi forgatókönyv
A fürtözési szolgáltatás a fentiekben jellemzett tulajdonságai szerint egy architektúrát és széleskörű szolgáltatáskínálatot nyújtó technológia. A legáltalánosabb forgatókönyv, ahol mindhárom részterület használható, az elektronikus kereskedelmi oldal, ahol front-end Web kiszolgálók használják az NLB-t, középszintű alkalmazás kiszolgálók használják a CLB-t, és back-end adatbázis kiszolgálók használják a Server Cluster technikát.

Clustering cikksorozat