Windows - A DSML szolgáltatás

A DSML a címtárszolgáltatások önleíró nyelvét jelenti. Segítségével XML szabványú eszközökkel kiolvashatóak az Active Directory bejegyzései. A DSML szolgáltatás jelenleg RC1-es kiadásnál tart. Cikkünk bemutatja, hogy milyen előnyöket nyújthat ez a service.
Bevezetés a DSML Services RC1 kiadáshoz
A Directory Services Markup Language (DSML) a címtárstruktúra és utasításai ábrázolását nyújtja XML dokumentum formában. A DSML célja az, hogy segítségével az XML alapú vállalati alkalmazások kiolvassák a profile és erőforrás információkat egy címtárstruktúrából a saját natív környezetükbe. A DSML segítségével az XML és a címtárak együttműködhetnek, és általános segítséget nyújthatnak minden XML-alapú alkalmazásnak, hogy címtárhasználatuk jobb legyen.
Nagyobb együttműködés a nyitott szabványokon keresztül
A DSML szolgáltatás RC1-es verziója kiterjeszti az Active Directory szolgáltatásban rejlő erőket. A DSML szolgáltatások azt jelentik, hogy a Windows nyitott szabványokat használ, mint amilyen a HTTP, XML és SOAP, hogy lehetővé váljon egy magasabb szintű együttműködés. Például a jelenlegi szabvány Lightweight Directory Access Protocol-hoz (LDAP) meglévő kiegészítéssel sokféle eszköz és egyéb platform kap arra lehetőséget, hogy az Active Directory-val kommunikáljon. Így a rendszergazdák, és független szoftverkészítők kulcsfontosságú előnyhöz jutnak az Active Directory elérésében.
A Windows DSML szolgáltatása támogatja a DSML második verzióját (DSMLv2). A DSMLv2 egy szabvány, amit az Organization for the Advancement of Structural Information Standards (OASIS) szabványintézet hagyott jóvá. A DSMLv2 támogatás más címtárszolgáltatásokkal is együtt tud működni, amelyek szintén támogatják ezt a szabványt.
Rendszerkövetelmények
  • A következők közül valamelyik szükséges a DSML szolgáltatás használatához: Windows 2000 szerver vagy Professional vagy Windows 2003 szerver vagy XP Professional. Az IIS is feltétele a szolgáltatás működésének.
  • Az IIS-t futtató szervernek Active Directory-hoz kell kapcsolódnia. Az AD tartományvezérlő lehet Windows 2000, vagy 2003 szerver.
Miből áll a Windows-hoz készített DSML RC1 szolgáltatás?
  • SOAP figyelő. A SOAP figyelő komponens elkapja a DSMLv2 kéréseket és visszaküld megfelelő DSMLv2 válaszokat.
  • Egyenértékű LDAP beavatkozások támogatása. Például addRequest, modifyRequest és searchRequest beavatkozások. Támogat még fejlettebb beavatkozásokat, mint LDAP vezérlőket és kiterjesztett kéréseket.
  • Munkaegység vagy session támogatás. Amíg a DSML-t kérés/válasz alapú protokoll szerint tervezték, addig a Windows DSML szolgáltatása engedélyezi a státusz fenntartását a felhasználóknak a kérések között munkaegység azonosítót megadva a SOAP fejlécben. Ez használható néhány LDAP kontroll beavatkozásnál, amely áthidal több kérést.
  • IIS biztonsági támogatás. A szolgáltatás támogat minden IIS biztonsági konfigurációt, magában foglalva az integrált Windows azonosítást, egyszerű azonosítást SSL felett, digest azonosítást SSL felett, és digest azonosítást.
  • Connection pooling – kapcsolat tartalékolás. Kezeli a bejövő kéréseket és előmozdítja a skálázhatóságot.
  • Többféle konfigurálási lehetőség. Többféle konfigurációs lehetőséget támogat optimalizálva a szolgáltatás teljesítményét.
  • Directory Services Data Exchange (DSDE) Beta 1. Címtárszolgáltatási adatcsere. Egy import/export parancssori eszköz, ami támogatja mind az LDAP, mind a DSML protokollokat.