Windows - Weboldalak parancssori konfigurálása az IIS 6.0-ban

A Windows 2003 szerver IIS 6.0 konfigurációs lehetőségei közül most a weboldal készítésére szolgáló parancssori eszköz ismertetésébe fogunk. Segítségével létrehozhatunk, törölhetünk weboldalakat, de ezen felül lekérdezhetjük a hozzá kapcsolódó metaadatokat, sőt indítani, felfüggeszteni, és leállítani is tudunk weboldal elérést.
Az iisweb.vbs adminisztrációs script segítségével parancssorból, script környezetből vagy batch fájlból tudunk egyszerűen weblapokat konfigurálni, lekérdezni. Tekintsük át sorjában, hogy milyen funkciókkal rendelkezik az állomány.
iisweb /create F:\Teszt "Tesztweblap" /dontstart
A parancs hatására létrejön egy weblap, de nem indul el azonnal. A "create" kulcsszó után megadott paraméterben kell megadnunk a weblap mappáját a merevlemezen, a következő paraméter pedig a weblap neve lesz.
Egyéb paraméterek:
  • /b TCP port megadása a weboldalhoz (Alapértelmezett: 80)
  • /i IP cím megadása az oldalhoz
  • /d kiszolgáló fejléc (host header) beállítása
  • /s távoli számítógép megadása
  • /u tartomány és felhasználónév paraméter
  • /p jelszó megadása
iisweb /delete Tesztweblap W3SVC/75349127
Az itt látható parancs törli a /delete kulcsszó után felsorolt weboldalakat. A weblapokra hivatkozhatunk közvetlenül névvel, vagy meta azonosítószámmal is, ahogy a példa mutatja. Ugyanezzel a parancsszintaktikával weblapok leállítását, futásuk szüneteltetését és indításukat is kezdeményezhetjük. Ebben az esetben a /start, /stop vagy /pause kulcsszó használata szükséges a törlést jelentő /delete helyett.
iisweb /stop w3svc/1568560225 /s Srv05
iisweb /start w3svc/1568560225 /s Srv05
Példánk egy távoli weblap újraindítását hajtja végre.
iisweb /query
Ez a funkció listázza a weboldalak tulajdonságait (azonosító, státusz, IP, port, host). Megadhatunk speciálisan egy vagy több weboldalt is, és akkor nem az összes oldal tulajdonságait listázza, hanem a megadottakét.