Delphi - Adattáblák tartalmának kinyomtatása

Nyomtatás a Rave komponensekkel 4. rész

forráskód letöltése
Folytatva a Delphi 7 Rave komponenseiről szóló sorozatunkat, most megnézzük, hogy hogyan lehet egy adattábla tartalmát kinyomtatni. Megismerkedünk az RvTableConnection komponens használatával.
A Delphi-ben kezdjünk egy új alkalmazást. Helyezzünk el a Form-on egy Table, egy DataSource, egy RvProject és egy RvTableConnection komponenst.
A Table1 objektum DataBaseName tulajdonságát állítsuk DBDEMOS-ra. A DBDEMOS adatbázisból válasszuk ki az employee.db táblát. A kapcsolatot állítsuk aktívra.
A DataSource1 objektum DataSet értékét állítsuk Table1-re. Helyezzünk el egy DBGrid-et a Form-on, hogy lássuk az employee adattábla tartalmát. A DBGrid-et kapcsoljuk hozzá a DataSource1 komponenshez.
Az RvTableConnection1 objektum Table tulajdonságában adjuk meg a Table1 objektumot.
Mentsük el munkánkat, majd kattintsunk duplán az RvProject1 objektumon. Ekkor betöltődik a Rave Visual Designer fejlesztőkörnyezet.
Kattintsunk a File – New menüpontra, hogy egy új project-et kezdhessünk.
Ha létrehoztuk az új project-et, kattintsunk a File – New Data Object menüpontra. A megnyíló Data Connections ablakban válasszuk a Direct Data View elemet. Ekkor megjelenik egy új ablak, amelyben látható az RvTableConnection objektumunk neve. Kattintsunk rá, majd nyomjuk meg a Finish gombot. Ezzel project-ünkhöz hozzáadtunk egy adattábla kapcsolatot. A Project Tree-ben a RaveProject – Data View Dictionary ágon látható is a DataView1 objektum, amelyet most hoztunk létre.
Az adattábla mezőinek a Report-ra helyezéséhez a Report Wizard-ot fogjuk használni. Válasszuk a Tools – Report Wizards – Simple Table menüpontot. A megjelenő ablakban kattintsunk a DataView1 objektumra, majd a Next feliratú gombra. Az új ablakban jelöljük be azokat az adatmezőket, amelyeket meg szeretnénk jeleníteni. Ha végeztünk, kattintsunk a Next gombra. Ismét megjelenik egy ablak, amelyben megváltoztathatjuk az adatmezők megjelenítési sorrendjét. Ha ezzel is végeztünk, ismét nyomjuk meg a Next gombot.
Megjelenik egy újabb ablak. A Riport Title mezőben adjuk meg a Report címét. Az alatta elhelyezkedő mezőkben beállíthatjuk a nyomtatási kép oldalmargóit is. Ha végeztünk a beállításokkal, itt is válasszuk a Next gombot.
A varázsló utolsó ablakában beállíthatjuk az egyes elemek betűtípusát. A varázsló túl nagy betűket kínál fel alapértelmezésként, ezeket vegyük kisebbre. A Title Font a Report címét, a Caption Font a fejléceket, a Body Font a szövegtörzset jelenti. Az egyes elemek betűinek tulajdonságait a mellette elhelyezkedő Change Font feliratú gombbal lehet módosítani. Végül nyomjuk meg a Generate feliratú gombot, és létrejön egy új Report.
Hogy az összes adatmezőt kényelmesen elférjen a Report-on, állítsuk át a MainPage objektumot fekvő lappá. A Projet Tree-ben nyissuk ki RaveProject – Report Library – Report2 ágat. Kattintsunk rá a Page1 objektumra. A tulajdonság lapon az Orientation értékét állítsuk poLandScape-re.
A Report1 objektumot töröljük ki a Project Tree-ben, hiszen nincs rá szükségünk.
Miután átállítottuk a lapot fekvőre, rendezzük el a rajta lévő objektumokat, hogy kitöltsék a teljes lapot. Ezt ugyanúgy kell megtennünk, mintha egy QuickReport-ot szerkesztenénk.
Munkánk eredményét a megszokott módon, az F9 billentyű megnyomásával ellenőrizhetjük.
Ha Report-on kiválasztunk egy objektumot, akkor a tulajdonság lapon módosíthatjuk beállításait.
Mentsük el munkánkat Project1 néven, ugyanabba a könyvtárba, ahová a Delphi alkalmazásunkat mentettük el.
Zárjuk be a Rave Visual Designer-t, és térjünk vissza a Delphi-be.
Az RvProject1 objektum ProjectFile tulajdonságába írjuk be a project1.rav állománynevet.
Helyezzünk el egy Button komponenst a Form-on, „Nyomtatás” felirattal. OnClick eseményében helyezzük el az alábbi utasítást:
RvProject1.Execute;
Mentsük el munkánkat, majd indítsuk el a programot és próbáljuk ki.

Nyomtatás a Rave komponensekkel cikksorozat