Windows - A Windows 2003 fürtözési szolgáltatásának újdonságai

Clustering 3. rész

A Windows 2003 szerver számos újdonságot vezetett be a Cluster szolgáltatásában. A teljes technológiára kiterjedően, szinte minden apró részlet hordoz valami újdonságot, könnyítést, növeli a teljesítményt és az elérhetőséget. Mostani cikkünkben kifejezetten a fürtözés újdonságaival foglalkozunk.
Az újdonságokat a fürtözési szolgáltatások és a hálózati terheléselosztást tekintve külön-külön összegezzük. Elsőként fontos megjegyezni, hogy amíg a terheléselosztást valamennyi Windows 2003 kiadás támogatja, addig a fürtözési szolgáltatást csak az enterprise és datacenter kiadások.
Újdonságok a fürtszolgáltatásban
 • Több csomópont lehetősége. Nagyobb méretű fürt engedélyezett. Windows 2000 esetén maximum 2 illetve 4, Windows 2003 esetén pedig maximum 8 csomópont a támogatott.
 • Az Active Directory-ba integráltság segítségével a fürt tagjai virtuális gépként megjelennek az AD-ben. Ez lehetővé teszi az alkalmazásoknak a kerberos hitelesítést és delegálást a könnyen elérhető, fürt gépen futó szolgáltatásokhoz. Ez a számítógép objektum egyben lehetőséget teremt az AD-t használó szolgáltatásoknak, hogy szolgáltatás vezérlőpontokat publikáljanak.
 • 64-bites támogatás. A fürtözési szolgáltatás teljes mértékben támogatott 64 bites környezetben, és ugyanúgy működik, mint a 32-bites rendszerekben.
 • Megnövelt kezelhetőség azáltal, hogy dinamikus méret növekedést tesz lehetővé. A fürt lemez dinamikusan, online növelhető a diskpart eszköz segítségével.
 • Enscrypting File System (EFS) támogatása a fürt megosztott lemezein.
Könnyebb telepítés és konfiguráció
 • A fürtözési szolgáltatás az eddigiektől eltérően már az operációs rendszer része, nem külön komponens, mint régebben.
 • Újraindítás nélkül tudunk például fürttagokat törölni.
 • A rendelkezésre álló konfiguráló eszközkészlet (Cluster Administration tool) nyitott felületű a kívülállók fejlesztései számára. Script-ek segítségével és parancssorból is könnyen beállítható.
Könnyebb erőforrás konfiguráció
 • A fürtözött nyomtató és elosztott tranzakció kezelő beállítása sokkal könnyebb. Egyszer kell konfigurálni, és utána replikálódik a többi csomópontra a beállítás.
 • Az alkalmazások tudomást szerezhetnek a fürtözésről a VB és Javascript nyelvek segítségével.
 • Erőforrásfüggő tulajdonságok szintén támogatottak. Erőforrás script-ek tárolhatnak az egész fürtre vonatkozó konfigurációs információkat, és ezek ugyanolyan módon kezelhetők, mint más erőforrások. A Message Queuing támogatás a triggerek-re is kiterjed. Mindez üzenetküldő infrastruktúrán alapuló széleskörű elérhetőséggel bíró alkalmazásokat tesz lehetővé.
Hálózati újdonságok
 • Fejlettebb logika alapján működik a hibatűrés. Csökken a belső "szívhang" kommunikáció. Az összes csomópont nyilvános kommunikációjának hálózati státuszát tekintetbe veszi, mielőtt a legkisebb tulajdoni döntés megszületik.
 • A média érzékenységének detektálása jobb hibatűrést eredményez. Mivel a média érzékenység alapértelmezetten kikapcsolt, a hálózati szerep megmarad és minden IP-cím függő erőforrás online marad. Multicast szívhang az automatikusan kiválasztott, ha a szerverfürt elég nagy és a hálózati infrastruktúra támogatja a multicast címzést. Ha bármiért is megakad a multicast kommunikáció, akkor marad az unicast címzés. Minden esetben a belső kommunikáció aláírt és biztonságos.
Újdonságok a tárolásban
 • A kötetek felcsatlakoztatási pontjai támogatják a megosztott lemezeket és hibatűrő módon működnek, flexibilis névteret nyújtanak. Kliens oldali gyorsítótár (CSC), más néven Offline Files már támogatja a fürt fájl megosztásait, és lehetővé teszi, hogy a kliens gyorsítótárazza a fürt megosztásán tárolt adatokat.
 • A továbbfejlesztett DFS rendszer tartalmaz több különálló gyökérpontot, független root hibatűrést, aktív/aktív konfigurációs támogatást, és lehetővé tesz több fájlmegosztást több gépen, mindezt egy általános névtérbe összegezve.
 • A fürtszolgáltatás a Storage Area Network (SAN) számára optimalizált.
 • Megosztott lemezek ugyanazon a tárolón lehetnek, összekapcsolva, mint boot, pagefile és dump file lemezek. Ez a fürt kiszolgálónak egy szimpla tároló kapcsolatot jelent. Ez csak akkor működőképes, ha a gyártó is támogatja.
Működésbeli képességnövekedés
 • Jelentős működésbeli képességnövekedést jelent az, hogy a Cluster kiszolgáló adatbázis és konfigurációs adatokat tud elmenteni, visszatölteni, miközben fejlett csomópont hibatűrést támogat három vagy több csomópontú fürtön. Ez a módszer nagyobb teljesítményt és elérhetőséget nyújt, mivel az alkalmazás elérhetetlen a mentés miatt, és eközben marad csomópont, ami aktív.
 • A Windows 2000-ről 2003-ra frissítés minimális kiesést okoz, ugyanis egyszerre egy csomópont áll a frissítés miatt. A fürtszolgáltatás azonosító jelszava dinamikusan módosítható anélkül, hogy a csomópont offline lenne.
 • Erőforrás törlése elvégezhető a Cluster.exe vagy a Cluster Administrator segítségével, az erőforrás lecsatlakoztatása nélkül. WMI támogatás a következő területeken elérhető: fürt kezelés, kontrolálás, alkalmazás és fürt státuszú információk és fürt státuszú változtatási események.
Könnyebb a hibajavítás, visszaállítás
 • A fürt naplóállományaiban sokféle újítás található a könnyebb ellenőrzés, hibakeresés elősegítésére. Ezek a fejlesztések a következők: fürt log, setup log, hibaszintek, saját szerver időbélyegek, GUID – erőforrás megfeleltetés, eseménynaplózás.
 • Ha a chkdsk fut a fürt lemezen, akkor az eredmény a fürt log-ba tárolódik.
 • Új diagnosztikai eszköz a Resource Kit-ben (ClusDiag), amellyel a fürt naplói összefüggésében áttekinthetők, összevethetők. Lemez hiba esetére külön helyreállító eszköz is megtalálható (ClusterRecovery)
Új fürt topológiák
 • A Windows 2003 a tradicionális működési mechanizmusán kívül új többségi csoport beállítást tesz lehetővé. Például ilyen lehet az, ha a fürtszolgáltatáshoz nem kapcsolódik megosztott lemezterület.
A hálózati terheléselosztás újdonságaival a következő részben foglalkozunk.

Clustering cikksorozat