Windows - Az Exchange 2003 újdonságai: Outlook 2003

Az Exchange 2003 jelenleg RC1-es státuszban van. Rengeteg újdonság lát napvilágot a majdani végleges verzióban. Mostani cikkünkben az általános bemutatáson túl az Outlook 2003-as verziójának funkcióival foglalkozunk.
Az Exchange 2003 fejlesztése a 2000-es verzión alapszik. Nagyon sok újdonságot tartalmaz a kezelhetőséget, biztonságot és rendelkezésre állást illetően.
Általában az Exchange 2003-ról
Az Exchange 2003 kiadást a Windows 2003 szerverrel való együttműködésre tervezték, de fut Windows 2000 SP3 alatt is, viszont sok funkció igényli a 2003-as szerver meglétét. Támogatja a teljes Active Directory erdő környezetet, akár natív, akár kevert Windows 2000 és 2003 tartományerdőről van szó. A tartományvezérlőknek és a globális katalógus szervereknek is legalább Windows 2000 SP3 javítócsomaggal kell rendelkezzenek.
Törölt szolgáltatások
Az alábbi szolgáltatásokat már nem tartalmazza a 2003-as Exchange:
 • Lotus cc: Mail és MS Mail csatolók
 • Valós idejű együttműködést megvalósító tulajdonságok (pl. Instant Messaging). Ezeket a tulajdonságokat egy új, Greenwich kódnevű jelenleg fejlesztés alatt álló szerverbe integrálják.
 • M: Drive
 • Kulcs kezelő szolgáltatás (Key Management Service), helyette az X.509v3 támogatása
Kliens eszközök: Outlook 2003
A kliens eszközök közül tekintsük át az Outlook újdonságait. Az Outlook 2003 fejlesztésénél gondoltak azokra a felhasználókra, akik alacsony sávszélességgel rendelkeznek a szerver irányába.
 • Gyorsítótáras Exchane mód. Ez a tulajdonság a helyi Exchange adatfájlt használja, csökkentve a szerver felé irányuló kéréseket.
 • Kerberos hitelesítést tesz lehetővé az Exchange 2003 szerver.
 • A szinkronizációs fejlesztéseknek köszönhetően csökkentett a szerver felé irányuló kérések száma, és az adatforgalom tömörítetten zajlik.
Az Exchange 2003 segítségével megfigyelhető a kliens oldali teljesítmény. Az Exchange 2003, Outlook 2003, és Windows 2003 együtt lehetővé tesz RPC hívásokat HTTP-n keresztül. Ez a szolgáltatás a távoli felhasználóknak VPN-en keresztül történő kapcsolatot épít fel az Exchange szerverrel. A Remote Procedure Call szolgáltatást nem az Internetre tervezték, ezért van szükség az RPC HTTP-n keresztüli megvalósítására. Ha a kliens kapcsolatot tud teremteni valamelyik távoli IIS kiszolgálóval, akkor ezzel távoli eljáráshívást tud kezdeményezni a hálózaton.
Az Outlook Web Access nagyon sok újdonsággal bővült, a legtöbb újítást ebben az eszközben találjuk. Két verzióban lát napvilágot: Premium és Basic. A Premium verzió előfeltétele a legalább 5.01-es Internet Explorer, de néhány funkcióhoz az Explorer 6-os ajánlott. A Basic változat a HTML 3.2-es verziót támogató böngészőkhöz készült. Csökkentett képességekkel rendelkezik a Premium verzióhoz képest. Új funkciók:
 • Új bejelentkezési oldal, meghatalmazások gyorsítótár bejegyzéseinek törlése belépésnél, privát, megosztott, és publikus belépési opció.
 • A felhasználói interfész megújult, az eszköz ablak méretezhető, státusz ablak jelent meg. Kétsoros levélnézet, olvasott, nem olvasott levelek jelölése, context menü, billentyűparancsok, gyors flag elhelyezés, levelenkénti eszközök, olvasó ablak, levél ikonok.
 • Navigációs fejlesztés, új navigációs panel, keresési mappák, értesítésküldés, log off opció, publikus mappák.
 • Levél munkafolyamatának javítása, helyesírás ellenőrző, könnyű címzés, globális címlista tulajdonságtáblázat, címzett hozzáadása a kapcsolatokhoz, levélküldés a nevek kereséséből, név keresés nyitása levélből, automata aláírás, alapértelmezett levélíró font, törlés utáni navigálás, spam blokkolás, attachment blokkolás, levélszűrés.
 • E-mail kezelő szabályok meghatározása
 • Naptár fejlesztése
 • Teljesítménynövekedés, tömörítés támogatása
Az Outlook elérhetővé vált mobiltelefonról. Ha a mobil eszköz rendelkezik böngészővel és támogatja a HTML, cHTML vagy xHTML nyelveket, akkor lehetőség nyílik az Exchange szerveren tárolt adatok elérésére. A mobilos eléréshez szükséges a .NET Framework 1.1