Windows - DNS zónaadatok módosítása scriptből

Egy letölthető alkalmazás segítségével parancssorból vagy batch fájlból automatizáltan tudunk DNS szerver műveleteket végrehajtani. Cikkünkben példát láthatunk arra, hogy parancssorból hogyan lehet DNS erőforrásrekordokat bejegyezni, listázni, törölni.
Töltsük le az alábbi zip állományt:
ftp://ftp.microsoft.com/reskit/win2000/dnsprov.zip
Az állomány nem más, mint a DNS szerver WMI meghajtója, illetve néhány vbs script, amelyek segítségével nagyon könnyen tudunk parancssorból a DNS szolgáltatáshoz hozzáférni, zónaadatokat módosítani. Csomagoljuk ki az állományt, és indítsunk egy parancssori ablakot, belépve a kicsomagolás helyére.
dnsrecord /?
Először futtassuk le a dnsrecord vbs scriptet a help-et lekérdezve. Láthatjuk, hogy négy funkciója van:
  • listázás
  • új elem felvétele
  • törlés
  • módosítás
Ezzel a vbs script-tel tudunk DNS erőforrás rekordokat létrehozni, módosítani, törölni, illetve listázni. Fejlett help van a script-be építve. Nézzük, hogy hogyan tud segíteni feladatunkban:
dnsrecord /add /?
Speciális funkcióhoz tartozó segítséget is kérhetünk, ha a kiválasztott funkciót megadjuk paraméterként, és második paraméternek /?-t írunk.
dnsrecord /add cname /?
Ha pl. egy alias-t szeretnénk létrehozni, akkor itt már minden szükséges információ a rendelkezésünkre áll a művelethez.
dnsrecord /add cname galaxia.local www2 www
Begépelve ezt a parancsot, a script létrehoz egy alias-t a galaxia.local zónában, az alias neve www2, és a www host-ra mutat. (www.galaxia.local)
dnsrecord /list cname galaxia.local
A parancs listázza a galaxia.local zóna valamennyi CNAME típusú rekordjait.
dnsrecord /delete cname galaxia.local www2 www.galaxia.local.
Törölni is tudunk hasonlóképpen. Itt meg kell adnunk a törlést jelölő paraméteren túl a törlendő bejegyzés típusát, majd a zónát, a törlendő alias-t, és végül a host nevét teljes egészében kiírva, a végén ponttal.