Windows - Újdonságok a hálózati terheléselosztásban

Clustering 4. rész

Az előző részben a fürtözési technológia Windows 2003 szerver által bemutatott újdonságaival foglalkoztunk, most tekintsük át, hogy a hálózati terheléselosztást illetően milyen előnyökkel találkozunk a korábbi megoldásokhoz képest.
Terhelés elosztás kezelő
Ez az új eszköz a Windows 2003-ban egy központosított konfigurációs és kezelési lehetősége az NLB fürtöknek. Az NLB kezelő a következőkre használható:
 • Új fürtök létrehozása, és automatikus továbbküldése a paramétereinek és port szabályainak minden kiszolgálóra. Szintén továbbterjeszthető a kiszolgáló paraméterei egy megadott host-ra.
 • Kiszolgálók hozzáadása a fürthöz és lecsatlakoztatása.
 • Automatikus szerver fürt IP cím hozzáadása a TCP/IP-hez.
 • Meglévő fürtök kezelése hozzájuk való kapcsolódással, vagy kiszolgáló információk fájlba mentése későbbi használatra.
 • Beállíthatjuk a szolgáltatást, hogy több Web oldalt szolgáljon ki ugyanaz a fürt. Ez tartalmazza valamennyi fürt IP cím hozzáadását a TCP/IP-hez, és a forgalom vezérlését a meghatározott alkalmazásokhoz a fürtön.
 • Tévesen beállított fürtök vizsgálata.
Virtuális fürtök
Ez a tulajdonság a Windows 2003-ban a következőkre használható:
 • Különféle port szabályok beállítása a különböző fürt IP címekhez, ahol a különböző IP címek megfelelnek a különféle Web oldalaknak, vagy az NLB által host-olt szolgáltatásoknak.
 • A fürt egy meghatározott kiszolgálójának címzett forgalom kiszűrése.
 • Annak kiválogatása, hogy egy adott Web oldal, vagy alkalmazás meghívását melyik szerver szolgálja ki a fürtben.
Több hálózati csatoló támogatása
A Windows 2003 több hálózati csatolót köt be az NLB-be, és ezzel a következőket teszi lehetővé:
 • Több NLB fürt kiszolgálása ugyanazokon a host-okon, miközben mindegyik teljesen különálló hálózat marad.
 • NLB használata tűzfal vagy proxy terheléselosztásához azon forgatókönyvek szerint, amelyek szerint a terheléselosztás több fronton szükséges a proxy és tűzfalnak.
Kettős irányítású rokonság
A legáltalánosabb használata a kettős irányítású rokonságnak az ISA szerver fürtözése proxy és tűzfal terheléselosztásra. Az NLB általában együtt használható az ISA-val Web közzétételre és szerver közzétételre. Amíg a Web közzététel nem igényli a kettős irányítású rokonságot, addig a szerver közzététel igen. A kettős irányítású rokonság több NLB példányt hoz létre ugyanazon a kiszolgálón, amelyek funkcionálisan egymást kiegészítve működnek, biztosítva a válaszadást a közzétett szerverről az alkalmas ISA szervereken keresztül irányítva.
IGMP protokoll támogatás
Ez az új tulajdonság korlátozza a switch elárasztását adatokkal. (A switch elárasztását az NLB algoritmus okozza, amelynek szükséges, hogy minden bejövő kérést lásson, amit a fürtnek címeztek.
Az IGMP támogatás megőrzi a hálózati erőforrásokat limitálva a flood-olást a switch azon port-jára, ahová az NLB gépek csatlakoznak. Ez a lehetőség csak multicast módban konfigurált NLB esetén lehetséges.

Clustering cikksorozat