Windows - Text Services Framework

A Text Services Framework (TSF) egy Windows XP alatt és a későbbi Windows operációs rendszerekben elérhető rendszerszolgáltatás, amely egyszerű és skálázható keretet ad a fejlett szöveges input és természetes nyelvi technológiák átvitelében. A TSF-et C/C++ nyelveket használó COM programozóknak tervezték. Kézírás felismerés, beszédfelismerés, több nyelvet támogató programozás támogatását jelenti.
A TSF egy nyelv és eszköz független kiterjeszthető rendszer szöveg bemeneti és nyelvi technológiákhoz. A TFS-t támogató alkalmazások fogadhatnak szöveges inputot bármilyen szöveges szolgáltatótól, amely támogatja a TFS-t, anélkül, hogy bármilyen tudomásunk lenne a szöveges forrás részleteiről. A Text szolgáltatás úgy szállít szöveget egy alkalmazásnak, hogy annak nem szükséges a szöveget előállító bemenettel foglalkoznia részletesen. Például egy text szolgáltatás szöveges bemenetet nyújthat egyaránt beszélt, vagy kézzel írott forrásból.
A TSF korlátlan számú inputból fogadhat szöveges adatot. A kiterjeszthetőség miatt az alkalmazás úgy fogadhat adatot újabb forrásból, hogy ez nem igényel különösebb módosítást, beavatkozást. A Text szolgáltatás különálló modulként települ, teljesen független az alkalmazásoktól. A TFS lehetővé teszi egy szöveges szolgáltatásnak, hogy meta adatokat tároljon.
A TSF végül le fogja cserélni a meglévő Input Method Editor (IME) modelt. Hibátlan, pontos szöveg konverziót tesz lehetővé, a dokumentum puffer folyamatos elérésével. Az a szöveges szolgáltatás, amely a framework-öt használja, el tudja választani bemeneti és szerkesztő funkcionalitását. Az input architektúra lehetővé teszi a dinamikus változtatást.
Architektúra
A Text Services Framework három elsődleges komponensből áll:
  • Alkalmazások. Tipikusan olyan műveleteket tartalmaznak, mint megjelenítés, direkt szerkesztés, és szövegtárolás. Egy alkalmazás elérést nyújthat COM kiszolgáló megvalósítással, amely többféle felületet támogat.
  • Szöveges szolgáltatások. Szöveges szolgáltatóként funkcionál egy alkalmazásnak. Egy szöveges halmazhoz hozzárendelhet tulajdonságokat, adatokat. Egy text szolgáltató COM in-proc kiszolgálóként valósul meg, ami regisztráltatja magát a TSF-el. Amikor regisztrálódik, akkor a nyelvi eszköztáron, vagy gyorsbillentyű parancsokon keresztül áll kapcsolatban a felhasználóval.
  • TSF kezelő. Közvetítőként funkcionál alkalmazás és szöveges szolgáltatók között. Minden kommunikáció áthalad a TSF kezelőn. Ezt az operációs rendszer implementálja, és nem cserélhető le.
Ezzel a szerkezettel a TSF egy absztrakt réteget hoz létre az alkalmazás és a szöveges szolgáltatás között. Ez a réteg segít az alkalmazásnak és a szöveges szolgáltatásoknak, hogy megosszák text adataikat, és a TSF kezelőnek, hogy menedzselje a text szolgáltatásokat.