Windows - Wireless Zero Configuration Service

A Wireless Zero Configuration (WZC) szolgáltatás a Windows XP számítógépekben egy olyan segédeszköz, amely megkönnyíti a vezeték nélküli hálózati kapcsolatok használatát. Segítségével automatikusan tud a gép kapcsolódni drótnélküli hálózathoz. Összeállíthatunk egy preferált hálózatok listát, amely alapján a gép eldönti, hogy mely szolgáltatáshoz kapcsolódjon. A konfigurációja nagyon egyszerű. Cikkünkben bemutatjuk a használatát.
A Wireless Zero Configuration (WZC) szolgáltatás a Windows XP-ben elérhető. Segítségével dinamikusan tudunk vezeték nélküli hálózatot váltani az alapértelmezett beállítások szerint a kapcsolódáshoz. Egyben tartalmazza az automatikus kiválasztást, kapcsolódást egyéb preferált drótnélküli hálózathoz, amikor azok elérhetővé válnak. Ha a preferált drótnélküli hálózatok közül egyik sem elérhető, akkor a WZC szolgáltatás beállítja a vezeték nélküli adatpert úgy, hogy nem hoz létre véletlenül sem kapcsolatot addig, amíg a preferált hálózatok elérhető közelségbe nem kerülnek.
A vezeték nélküli hálózati csatolónak, és a hozzá tartozó NDIS driver-nek támogatnia kell az NDIS Object Identifiers (OIDs) objektum azonosítókat, amelyek lekérdezik és beállítják az eszköz és meghajtó-program környezetet. A hálózati csatoló megkeresi az elérhető vezeték nélküli hálózatokat, és elküldi a hálózat neveit (Service Set Identifiers, vagy SSIDs) a WZC szerviznek.
A WZC felhasználói felület a következőket tartalmazza:
  • Wireless Networks lap
  • Üzenetek az értesítési területen
  • Wireless Network Connection dialógusablak
  • Szolgáltatások snap-in
Wireless Networks lap
Ez a konfiguráló felülete a WZC szolgáltatásnak, ahol automatikusan kapcsolódik a drótnélküli hálózatokhoz. Elérhető a hálózati kapcsolatok drótnélküli kapcsolat tulajdonságablakából. Ez a lap csak azokhoz a drótnélküli csatolókhoz elérhető, amelyek támogatják a WZC-t.
Ezen a lapon a következőket tudjuk konfigurálni:
  • "Use Windows to configure my wireless network settings" kapcsoló. Kapcsoljuk be ezt a check box-ot, ha azt akarjuk, hogy a WZC szolgáltatás automatikusan konfigurálja a drótnélküli beállításokat. Ha más gyártó által készített wireless szoftvert akarunk használni, akkor kapcsoljuk ezt ki. Alapértelmezésben ez bekapcsolt állapotban van.
  • "Available networks" Az elérhető hálózatokat mutatja meg, amelyek az adapter környezetéből használhatók. Ahhoz hogy megnézzük, vagy megváltoztassuk a beállításait egy meghatározott hálózatnak, vagy hozzáadjuk azt a listához, kattintsunk a Configure gombra. Ahhoz, hogy új hálózatokat keressünk, kattintsunk a Refresh-re.
  • "Preferred networks", vagy preferált hálózatok. Fontossági sorrendben itt szerepelhetnek azok a hálózatok, amelyek számunkra előnyt élveznek. Ezekhez próbál kapcsolódni, és azonosítást kezdeményezni az adapter. Új hálózat felvételéhez kattintsunk az Add gombra. Meglévő hálózat törléséhez pedig a Remove-ra. Valamely hálózat beállításait a Properties segítségével érhetjük el és állíthatjuk be.
  • Advanced. Ez a gomb egy olyan beállításcsoportot rejt, amely független a hálózattól, amelyhez kapcsolódunk. Itt beállíthatjuk, hogy csak alapvető, vagy ad hoc hálózatokhoz is akarunk kapcsolódni automatikusan, és szeretnénk-e, hogy olyan hálózathoz is próbáljon kapcsolódni, amely nincs a preferált listában. (Ez utóbbi alapértelmezésként kikapcsolt.)
Üzenetek az értesítési területen
Ha előáll egy olyan helyzet, amely a felhasználó értesítését, vagy közbeavatkozását teszi szükségessé, akkor a szolgáltatás megjeleníti ezt az üzeneteket az asztali értesítési területen. Ilyen például az, amikor a szolgáltatás számára elérhetővé válik egy hálózat.
Drótnélküli hálózat kapcsolatának dialógusablaka
Amikor a WZC szolgáltatás megállapítja, hogy választanunk kell elérhető hálózatok listájából, akkor értesít egy "One or more wireless networks are available" üzenettel. Ha kattintunk az üzenetre, akkor megjelenik a dialógusablak, amely lehetővé teszi a választást. Amikor a WZC szolgáltatás először hibátlanul kapcsolódik a kiválasztott hálózathoz, akkor a hálózat automatikusan a preferált lista elejére kerül, csoportosítva a hálózat típusa szerint (alapvető vagy ad hoc mód).
Szolgáltatások snap-in
Használhatjuk a szolgáltatások snap-in eszközt (ami elérhető a Felügyeleti eszközök között) ahhoz, hogy megfigyeljük az aktuális státuszát a szolgáltatásnak, valamint lehetőségünk van azt leállítani, elindítani, újraindítani. A WZC szolgáltatást parancssorból is elérhetjük a Net parancs használatával.
net stop "Wireless Zero Configuration"
Ez a parancs leállítja a szolgáltatást.