Delphi - Index szerkezet információinak lekérdezése

forráskód letöltése
Ha egy adatbázishoz tartozik index állomány is, akkor ennek a tulajdonságait is lekérdezhetjük hasonlóan, mint a múlt heti "Adatbázis szerkezet információinak lekérdezése" című cikkben magával az adatbázissal tettük. Ha egy adatbázishoz tartozik index állomány is, akkor ennek a tulajdonságait is lekérdezhetjük hasonlóan, mint a múlt heti "Adatbázis szerkezet információinak lekérdezése" című cikkben magával az adatbázissal tettük.


Az ott használt FieldDefs property-hez hasonlóan létezik egy IndexDefs nevű property is, amelyben az indexekkel kapcsolatos állományokat érhetjük el.

Itt is a Count property-ből tudhatjuk meg, hogy egy adatbázisnak hány darab indexe létezik és egy Items tömb típusú property-n keresztül érhetjük el az egyes indexek elemeit.

Az index nevét a Name property-ből kapjuk, míg hogy ez az adatbázis mely mezője, azt a Fields property-ből tudhatjuk meg.

Összetett indexekről az Expression property-ből kaphatunk információt.

Hogy az index fizikailag mely állományban helyezkedik el, azt a Source property árulja el.

Az Options property-ből arról kaphatunk információt, hogy az adott index az elsődleges-e, vagy hogy csak egyedi értéket tartalmazhat, illetve hogy csökkenő, vagy növekvő sorrendű-e. De innen tudhatjuk meg azt is, hogy egy összetett indexről van-e szó, vagy hogy az index érzékeny-e a nagy és kis betű közötti különbségre.