Delphi - TEdit szöveg első betűjének konvertálása nagybetűssé

forráskód letöltése
Adatbevitelnél például a település nevek esetén célszerű lenne, ha minden felhasználó nagybetűvel kezdené az adatbevitelt, hogy egységes adathalmazt kapjunk. Ha viszont állandóan csak kis betűt használ, akkor ez nem nagyon fog sikerülni.

Mellékelt példában egy olyan TEdit komponens található, mely a gépelés folyamán automatikusan nagybetűre cseréli az első karaktert, ha ott a felhasználó kis betűvel írt be szöveget. Adatbevitelnél például a település nevek esetén célszerű lenne, ha minden felhasználó nagybetűvel kezdené az adatbevitelt, hogy egységes adathalmazt kapjunk. Ha viszont állandóan csak kis betűt használ, akkor ez nem nagyon fog sikerülni.

Mellékelt példában egy olyan TEdit komponens található, mely a gépelés folyamán automatikusan nagybetűre cseréli az első karaktert, ha ott a felhasználó kis betűvel írt be szöveget.


Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy figyeljük az OnKeyPress eseményt, mely minden egyes billentyű lenyomásakor létrejön még mielőtt a karakter megjelenne a komponensben. Így itt ellenőrizni tudjuk, hogy az első karakternél állunk-e és ha igen, valamint a leütött betű kicsi, akkor konvertálhatjuk naggyá.