Windows - Nyomtatás Web-ről

Ha a céges hálózaton lehetőségünk van webes nyomtatást beállítani, akkor ez nagyban megkönnyíti a felhasználók dolgát, mert az Internet Explorer segítségével tudnak bármelyik munkaállomásról nyomtatást kezdeményezni. Cikkünkben áttekintjük a nyomtatás konfigurálását, és a biztonsági szempontokat.
A webes nyomtatás egy jó módszer arra, hogy távoli nyomtatási funkciót valósítsunk meg. Az információáramlás szempontjából a webes nyomtatás annyiban különbözik, hogy egy Web szerver is bejön a képbe.
Hogyan állítsunk be egy webes nyomtatót?
A protokoll, amit használunk, attól függ, hogy a printer LAN-on, vagy WAN-hálózaton elérhető. A webes nyomtatás az Internet Printing Protokollt használja, a HTTP protokollba csomagoltan, amelyet a böngészésre használunk. A nyomtatók, a helyi LAN hálózaton a gyorsabb távoli eljáráshívást használják job-ok küldésére a nyomtatónak, és azok elvégzik a hagyományos nyomtatási feladatukat. Mivel egy internetes nyomtató kiszolgálónak képesnek kell lennie HTTP forgalmat fogadnia, hogy azokkal a kliensekkel is kommunikálni tudjon, amelyek nincsenek a LAN-on, a nyomtató szervernek Web szervernek is kell lennie. Ez azt jelenti, hogy telepítenünk kell az IIS kiszolgálót a nyomtató szerverre, és futtatnunk kell a szolgáltatást. Ha az IIS tulajdonságait nézzük, akkor felfedezhetjük, hogy az Internetes nyomtatás egy a szolgáltatásai közül, és alapértelmezetten feltelepül. Biztonsági megfontolásokból az Internetes nyomtatás kezdetben tiltott lesz. Ahhoz, hogy engedélyezzük, a következőt kell tennünk:
Nyissuk meg az IIS kezelőt az Administrative Tools menüből, és a Web Services Extensions elemei közül keressük meg az Internet Printing bejegyzést, majd engedélyezzük (Allow).
Az Internetes nyomtatás biztonságossá tétele
Amint az IIS-t telepítettük és engedélyeztük a nyomtatást, lehetővé válik, hogy a kiszolgáló URL címét a böngészőben megadva bárhonnan nyomtatást kezdeményezzünk. Ahhoz, hogy ne tudjon bárki csak úgy job-okat küldeni a szerverre, gondoskodunk kell a biztonság megteremtéséről. Nyissuk meg újra az IIS Manager-t, és az alapértelmezett Web-en belül válasszuk ki az Internetes nyomtatást. Kattintsunk jobb gombbal a Printers mappára, és válasszuk ki a tulajdonságok menüpontot.
A Virtual Directory lapon válasszuk ki "A directory located on this computer" menüpontot. Ez azt jelenti, hogy a nyomtató ugyanazon a gépen van, mint ahol a Web szerver. A felhasználói azonosítás a Directory Security lapon állítható be. Itt az "Authentication and access control" felirat alatt kattintsunk az Edit-re.
Itt választhatunk anonymous elérést, de azt is elvárhatjuk, hogy előbb azonosítsa magát, aki nyomtatni akar. Állítsuk be az egyszerű azonosítást, ha azt akarjuk, hogy bármely böngészőből használható legyen a funkció. Itt választhatunk a tiszta szöveges, a Kerberos, vagy a Challenge/Response azonosítás közül. Alapértelmezésben az azonosítás azon a tartományon alapszik, amelynek a nyomtató kiszolgáló is a tagja.
Megadhatunk IP címszűrést is, és ebben az esetben csak a megadott címről lehet nyomtatást kezdeményezni.
Nyomtatás az Internetről
Ha a hálózati klienseken IE 4, vagy későbbi fut, akkor már a böngészőből tudunk nyomtatni, mivel beállítottunk Internetes nyomtató szervert. Írjuk be az URL mezőbe a következőt:
http://szervernev/printers
Nem szükséges tudnunk a nyomtató nevét, mert minden elérhető nyomtató itt megjelenik. A kapcsolódáshoz egyszerűen csak az adott nyomtatóhoz tartozó linkre kell kattintanunk. A nyomtató Actions menüjében kattintsunk a Connect-re. A folyamat hasonlít ahhoz, ahogy az "Add Printer Wizard" segítségével újabb nyomtatót vennénk fel.