Windows - A WinSNMP API modell

SNMP 3. rész

A WinSNMP API egy Microsoft SNMP kezelő interfész, amely segítségével hálózatkezelő alkalmazásokat fejleszthetünk. Sorozatunk jelenlegi részében általános bemutatást nyújtunk a WinSNMP API modellről.
A WinSNMP API-ról
A WinSNMP API egy felület az SNMP-t használó alkalmazások fejlesztéséhez.
A WinSNMP API az alábbi tulajdonságokat nyújtja:
  • SNMP-t használó technológia a hálózatkezelő alkalmazásokhoz
  • SNMP 1-es verzió (SNMPv1) és SNMP 2C verzió (SNMPv2C) támogatás
Az SNMP kezelő műveletek mellett a WinSNMP API 2.0 támogatja az SNMP ügynök-műveleteket.
A WinSNMP API támogatja a 32 bites alkalmazásokat, és fut egy- és többszálú környezetben.
A WinSNMP modell
A WinSNMP kompatibilis modell tartalmazza az alábbi alapvető komponenseket:
  • A WinSNMP - támogatott SNMP hálózatkezelő alkalmazás, mint egy WinSNMP-kompatibilis alkalmazás
  • A WinSNMP függvényréteg
  • A WinSNMP - támogatott SNMP szolgáltatásnyújtó, mint egy WinSNMP-kompatibilis megvalósítás
Hálózatkezelő alkalmazások, amelyek közvetítik az üzeneteket, hatékonyan működnek egy eseményvezérelt környezetben. Ez azért van, mert az SNMP egy datagram-alapú vagy kapcsolat-független protokoll távoli egyedek között, amelyek nem hoznak létre virtuális körforgást.
Amióta a Microsoft Windows alkalmazások szintén eseményvezéreltek, a WinSNMP egy olyan programozási modellt használ, amelyben a feldolgozás aszinkron üzenet-eseményvezérelt.
Egy aszinkron üzenet-esemény lehet SNMP műveletkérés a kezelő alkalmazástól, vagy egy válasz a kérésre az ügynökalkalmazástól.
Az SNMP, saját üzeneti formában küld kéréseket és válaszokat. Egy SNMP üzenet nem más, mint egy SNMP protokoll adatcsomag (PDU) plusz a hozzáadott üzenet-fejléc elemek, amelyek a megfelelő RFC-ben definiáltak.
Az SNMP üzenetekről
Az SNMP üzenet formátuma megegyezik SNMPv1 és SNMPv2C esetén. Habár az SNMPv2C támogat plusz PDU típusokat is. Például támogatja az SNMP_PDU_GETBULK kérés-típust, amely lehetővé teszi egy alkalmazásnak, hogy eredményesen fogadjon nagy adatblokkokat célelemektől.
Munka a változó kötésű listákkal
Egy változó kötés, egy SNMP objektum példány-név páros, hozzáadott értékkel. Egy változó kötés lista, egy változó kötésű egyedek sorozata. A WinSNMP programozási környezetben egy PDU tartalmaz egy változó kötésű listát.
A változó kötésű lista tulajdonságai a Microsoft WinSNMP megvalósításra korlátozottak. Egy WinSNMP alkalmazás elérhet egy változó kötésű listát a HSNMP_VBL típus kezelésével.
A WinSNMP alkalmazás építhet és manipulálhat változó kötésű listákat, és PDU-kba helyezheti őket. Ahhoz, hogy végrehajtsuk ezeket a műveleteket, az alkalmazás a WinSNMP változó kötésű függvényeket használja.
Munka a PDU-kkal
A WinSNMP alkalmazás elérhet egy PDU-t, a HSNMP_PDU típus kezelésével. A WinSNMP alkalmazásnak létre kell hoznia egy PDU-t, mielőtt meghívja az SnmpSendMsg vagy az SnmpEncodeMsg függvényt.
Az alkalmazás kicsomagolhatja és módosíthatja a PDU adatát, és felszabadíthat a PDU számára foglalt erőforrást. Ahhoz, hogy végrehajtsa ezt a műveletet, az alkalmazás a WinSNMP PDU függvényeket használja.

SNMP cikksorozat