Delphi - Automatikusan induló program CD-ről

2. rész

forráskód letöltése
Múlt héten megvizsgáltuk, hogy miként készíthetünk olyan CD-t, melyen automatikusan induló program kap helyet.

Most azt vizsgáljuk, hogy miként hozhatunk létre új menüpontokat ahhoz a menühöz, mely akkor jelenik meg, mikor a Windows Intézőjével jobb gombbal kattintunk a CD meghajtón.

Ezekkel a menüpontokkal lehetőségünk nyílik arra, hogy a CD-ről (vagy akár máshonnan is) tetszőleges alkalmazásokat indítsunk el. Ekkor teendőnk a következő: az AutoRun.inf állományba helyezzünk egy shell nevű kulcsszót, majd tegyünk hozzá egy tetszőleges általunk kitalált sztringet. Ezt kövesse egy egyenlőség jel majd egy olyan sztring, mely nem más lesz, mint a menüpont megnevezése.

Azt, hogy ez a menüpont milyen programot indítson el, azt úgy mondhatjuk meg, hogy egy új sorba ismét megadjuk a shell kulcsszót, majd ugyanazt a sztringet, melyet az előbb adtunk. Ezt követi szintén egy kötött sztring command néven, majd egyenlőség jel után jöhet az indítandó alkalmazás az esetleges paramétereivel együtt.

Ha több menüpontot is szeretnénk létrehozni, akkor a fentieket ismételjük. Egy fontos tudnivalónk van csupán, hogy a shell után következő szó menüpontonként más és más legyen.


Egy apró trükk: ha az AutoRun.inf állományt egy merevlemez gyökérkönyvtárában helyezzük el, akkor a számítógép újraindítása után az adott merevlemeznél is megjelennek a menüpontok, de akár még a hozzátartozó ikont is lecserélhetjük ezzel a módszerrel.

Automatikusan induló program CD-ről cikksorozat

Automatikusan induló program CD-ről - 1. rész

Automatikusan induló program CD-ről - 2. rész