Windows - Fájlok összehasonlítása Windiff-el

Előfordult már velünk olyan, hogy több text-állományt kellett összehasonlítanunk, és hosszú perceket, órákat töltöttünk azzal, hogy ezekből az állományokból egy közös, összefűzött végeredményt készítsünk. A Microsoft egy nagyon egyszerű eszközével jelentősen leegyszerűsíthető ez a munka. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mire képes ez az eszköz.
A Support Tools csomagban található Windiff eszköz hasznos kis segítség lehet azok számára, akik különféle szöveges fájlokat akarnak összehasonlítani. Például ha több fejlesztő is dolgozik, pl. egy weboldalon, akkor elkerülhetetlen, hogy az azonos kezdeti állományok idővel különbözzenek. Mindenki a saját részével gyarapítja, pl. a konfigurációs fájlokat, vagy különféle függvénykönyvtárakat tartalmazó állományokat. Ilyenkor, ha össze szeretnénk illeszteni a különálló példányokat, segít a dolgunkban a Windiff.
A program kétféle összehasonlítást végez.
  • Két fájl összehasonlítása
  • Két könyvtár, és a benne levő állományok összehasonlítása
Először lássuk az utóbbi esetet, amikor két mappát hasonlítunk. A program – miután a File menüben megadjuk neki a két elérési utat – egy listában jeleníti meg a mappák összesített tartalmát. Ha egy fájl mindkét mappában megtalálható, akkor a listában csak egyszer szerepel.
A fájlokhoz az alábbi megjegyzést fűzi a listában:
  • Identical – Azonos. Ilyenkor mindkét mappában megtalálható az állomány, és azonosak.
  • Only in ... – Ebben az esetben csak az egyik mappában található meg a fájl, és jelzi is nekünk, hogy melyik mappa az.
  • Different – Ebben az esetben a mindkét helyen meglévő fájlban különbség van, és jelzi, hogy melyik a hosszabb.
Ha ekkor egy Enter-t ütünk le azon a fájlon, amelyen állunk, akkor megtekinthetjük a különbséget. Ugyanehhez a nézethez jutunk, ha eredetileg csak két állomány összehasonlítását akarjuk elvégezni.
Az állomány-összehasonlító ablak felépítése úgy néz ki, hogy a bal oldali részben két függőleges csík szimbolizálja az állományokat. A csíkok hossza közötti különbség mutatja a fájlok méretének egymáshoz viszonyított arányát. Egyezőség esetén a csíkok fehérek, és összekötő vonalakkal mutatja a program, hogy mely részlet hol található meg a másik állományban. Két darab kék csík jelzi azt, hogy a fájl melyik részletét tekintjük meg éppen.
Ha a két összehasonlítandó állomány, illetve a mappák tartalma nem tölti be a teljes képernyőt, akkor a program hibájából fakadóan nem frissül a lista alatti képernyőterület. Ez nagyon csúnya, és kellemetlen hatású, de sajnos nem tudunk ellene tenni semmit.
A program külön jelzi nekünk azt, ha a két állomány csak szóköz-karakterekben különbözik. Ekkor csakúgy, mint egyezőség esetén, fekete színnel fehér alapon tekinthetjük meg a megegyező kódot. Különbözőség esetén piros és sárga hátterű színezéssel jelzi a különböző sorokat. A piros szín az elsőként megadott fájl sorait, míg a sárga a másodikét jelenti. Ha valamely sor mindkét állományban megtalálható, akkor jelzi ezt a sorok száma, vagyis mindkét színezett sor előtt ugyanaz a sorszám-azonosító lesz megtalálható.
Az állományok összehasonlítása során nem veszi figyelembe a fájl dátumát, hanem csak a tartalmat. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy mindkét állomány azonos karakterkészlettel legyen elmentve, pl. ANSI, vagy UNICODE, mert ha különbözik, akkor az összehasonlítás sikertelen lesz.
Az eszköz nem követi a fájlok változását, vagyis az összehasonlítás a lista készítése előtt megtörténik, és minden későbbi módosítás ismételt összehasonlításához újra meg kell adnunk a mappákat vagy fájlokat a File menüben, és OK gombot nyomni a műveletre.
A Windiff meghívható parancssorból is.
windiff távoli_fájl
Ekkor a távoli fájlt hasonlítja az aktuális mappában lévő ugyanolyan nevű fájllal.
windiff távoli_könyvtár
Ekkor a távoli könyvtárat hasonlítja össze az aktuális könyvtárral.
windiff első_file második_fájl
Két megadott fájl összehasonlítása.
windiff első_mappa második_mappa
Két megadott mappa összehasonlítása.