Windows - Parancsütemezés a közeli jövőre

forráskód letöltése
A Windows 2000 szerver Resource Kit csomagjában található egy kis eszköz, amellyel a közeli jövőre ütemezni tudunk különféle parancsokat. Ezzel az eszközzel az is megoldható, hogy bizonyos időközönként folyamatosan elindítsunk egy parancsállományt. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mindezt hogyan tehetjük.
A Soon ütemezi a parancsokat és a programok futását, hogy a közeli jövőben fussanak le akár a helyi vagy a hálózati gépen, generálva egy AT parancsot.
A Soon parancs körülbelül úgy működik, mint az AT, mivel a Soon egyszerűen létrehoz és futtat egy AT parancsot. Az ütemező szolgáltatásnak futnia kell, hogy a Soon parancsot használni tudjuk.
A Soon ütemezi a job-ok végrehajtását az aktuális időponthoz képest megadott relatív időre (hány másodperc múlva fusson a job). Egy job újraütemezése a Soon-al nem teszi szükségessé a Soon parancs szerkesztését. A Soon használható arra is, hogy úgy ütemezzen egy job-ot, hogy ciklikusan, a megadott intervallum szerint fusson egy napon belül. Belefoglalhatjuk a job-ot ütemezetten egy parancsfájlba, egy megfelelő Soon parancs segítségével ahelyett, hogy a parancsfájlt kellene ütemeznünk.
A Soon használatának kétfajta módja van:
  • Ütemezett szintaxis
  • Beállítási szintaxis
Ütemezett szintaxis
soon [\\gépnév][késleltetés][/interactive] "parancs"
A gépnév paraméterrel adhatunk meg távoli számítógépet. A késleltetés másodpercekben jelenti a parancs futtatásának késleltetését. Az /interactive kapcsoló segítségével előírhatjuk, hogy a belépett felhasználó asztalán megjelenjen a futó alkalmazás interaktív módon. A parancs paraméter pedig a futtatni kívánt parancsot jelenti.
Konfigurációs szintaxis
soon /d[/l:n][/r:n][/i:{on|off}]
  • /d: Azt jelenti, hogy az alapértelmezett beállítást akarjuk átállítani. Ha elhagyjuk, akkor ütemezett szintaxist kell megadnunk. Ha megadjuk önmagában, akkor megjeleníti a konfigurációs beállításokat. Ha más paramétereket is használunk, akkor ezzel újrakonfiguráljuk az alapértelmezett opciókat.
  • /l:n: Megad egy helyi késleltetési értéket. Ez lesz az alapértelmezett késleltetés. Alapbeállítása 5 másodperc.
  • /r:n: Megad egy távoli késleltetési értéket. Ez lesz az alapértelmezett késleltetés távolra. Alapbeállítása 15 másodperc.
  • /i:[on:off]: Beállítja, hogy az interaktív mód alapértelmezett legyen-e. Kezdetben kikapcsolt.
Parancs futtatása ciklikusan
Az alábbi példa segítségével ciklikus parancsvégrehajtást tudunk indítani.
Otpercenkent.cmd:
Soon 300 Otpercenkent.cmd
Program.exe
Ez az egyszerű parancsfájl a futás során folyamatosan 5 perccel későbbi futásra ütemezi önmagát.